Vernieuwenderwijs

6 websites die helpen bij Maker Education

Maker Education begint langzaam maar zeker steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Waar het begon met 3D printen en andere nieuwe technologie, begint het nu steeds meer een filosofie te worden over de manier waarop je les geeft. Stap voor stap beginnen er zo ook steeds meer voorbeelden online te komen van tools, lessen en projecten die je (vaak) eenvoudig kunt toepassen.

FabSchool

In 2013 begonnen de Waag Society en Rotslab aan het project FabSchool. Door FabLabs de school in te halen, of de school naar FabLabs te brengen, werd er gekeken naar nieuwe manieren van vormgeven van onderwijs. Dit project heeft onder andere de website van FabSchool opgeleverd, met daarin verschillende leuke en uitdagende maakprojecten.

Platform Maker Education

Dé plek waar de verschillende groepen zich verenigen op het gebied van Maker Education, voor en door docenten. Door (maak)organisaties te koppelen aan scholen door middel van een voucher-systeem kunnen veel leerlingen kennismaken met de principes. De vouchers zijn helaas al op, maar er is ook veel interessant lesmateriaal te vinden. Daarnaast biedt de agenda een goede blik op alles wat er op dit moment op maakgebied gebeurt in Nederland.

Autodesk 123D

Digitaal ontwerpen kan tegenwoordig op een laagdrempelige manier. Met name Autodesk heeft een aantal mooie apps en programma’s ontworpen die door bijna elk niveau en leeftijd gebruikt kunnen worden. Daarnaast hebben ze ook een aantal voorbeelden van hoe je het in de les kunt gebruiken, en dat zelfs helemaal gratis! Zeer de moeite waard.

Adafruit Learning System

Iets ingewikkelder werk? Aan de slag met programmeren en/of robotica? Dan is Adafruit de plek. Kenners weten dat dit bedrijf een enorme hoeveelheid verschillende soorten chips verkoopt, maar op de website is er ook veel educatief materiaal te vinden. Het leuke is dat ze zelf (goed) tutorials maken bij de spullen die je daar kunt bestellen. Een aanrader!

Instructables

Iets ‘wilder’ dan de andere voorbeelden, maar desalniettemin vol interessante en mooie projecten. Iedereen kan vrij zijn of haar projecten op deze site plaatsen, waarbij je stap voor stap deze projecten kunt maken. Ideaal voor leerlingen die al wat verder en/of sneller zijn. Naast het volgen van projecten is het ook een mooie manier om het leren van leerlingen vast te leggen.

MakerEd.org

Natuurlijk is er nog veel meer informatie te vinden, en dan is MakerEd.org een goede verzamelbak. Hier wordt geprobeerd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Maker Education, en er is dan ook al veel te vinden. Van lesvoorbereidingen tot projecten tot theorie. Soms wat rommelig gepresenteerd, maar wel erg interessant!

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende plekken waar je informatie over Maker Education kunt vinden. Tips? Laat het dan vooral weten in de comments!

 

Michiel Lucassen

Michiel Lucassen

Docent, alumnus master leren en innoveren, maar bovenal een enthousiaste en gedreven leraar met veel ideeën over hoe onderwijs beter, leuker en mooier kan. Veel bezig met en praat graag over makersonderwijs, creativiteit, 21st century skills en onderwijs voor de toekomst. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Plaats reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

✉️ Nieuwsbrief

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Account maken →

🌍 Brein en leren

Leer.tips
Deze website is gemaakt om te helpen bij leren.  Je vindt er leertips, leerstrategieën, docententips, leertheorieën, boeken en meer rondom het brein en leren.

Ga naar site →

🔎 Ook interessant:

✉️ Net als meer dan 2500 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!