Vernieuwenderwijs
kickstarter makered

Van Kickstarter naar de klas: twee voorbeelden

Er zijn veel verschillende innovatieve technologie en DIY-elektronica prototypen online te vinden, vooral op kickstarter. Kickstarter is een crowdfunding systeem en via dit platform proberen gerenommeerde en onbekende makers voor hun innovatieve ideeën support en investeerders te vinden. Het interessante hiervan is dat je vaak goedkoper en redelijk betaalbaar nieuwe innovatieve producten kan aanschaffen, echter moet er wel bij geschreven dat het soms lang duurt voordat het geleverd wordt. Welke zijn dan het meest bruikbaar voor in of rondom de les? Als maker en docent ben ik zeer geïnteresseerd in nieuwe innovatieve producten en nieuwsgierig of het toepasbaar is voor de leerlingen op welk niveau dan ook. Ik heb er meerdere aangeschaft en twee van deze alvast getest en hieronder beschreven:

Brixo

Lego spreekt voor de meesten tot de verbeelding, velen zijn hiermee opgegroeid. Variërend van LEGO Duplo tot LEGO Technic en de nu populaire LEGO Mindstorms. Leerlingen kunnen hiermee zelf leren programmeren en de te bouwen robot opdrachten laten uitvoeren, ook wel missies genoemd. Binnen de wereld van Lego is er veel mogelijk en Lego innoveert waar dat kan, toch is Brixo niet van Lego. Het is een geheel nieuw product met de bouw- of maak basis van het Legosysteem. Rond 2008 verloor Lego zijn patent op het bedachte ontwerp van de blokjes. Nu kan iedereen zijn innovatieve ideeën hierop loslaten. Veel goedkope varianten kwamen maar echte innovatie bleef uit, tot Brixo.

image1

Brixo zijn elektrisch geleidende blokjes met Bluetooth die passen op het Legosysteem. Je kan hiermee circuits aanleggen, bewegingen maken en dit eventueel aansturen via een digitale besturing. Dit klinkt niet alleen interessant, dat is het ook!

De Brixo blokjes passen op je Lego creaties, met zichtbaar verschil dat ze met chroom zijn afgewerkt. Reden hiervoor is dat de chroomblokjes elektriciteit geleiden. De leerling kan vrij eenvoudig een elektrisch circuitje maken waarmee je in combinatie met de bijgeleverde Brixo motortjes, lampjes en/of diverse sensoren leuke creaties kan maken. Door middel van een batterijblok wordt er stroom geleverd. Alles is te besturen via een app en ook mogelijk via IFTTT. Nu kun je met Lego echt heel veel gaan maken en is er zeer veel mogelijk geworden. Een alarm, een (stappen)teller, hoe vaak iemand je retweet of naar het toilet gaat. Bedenk het maar.

Brixo is in mijn optiek een echte aanrader, en voor de leerling en de docent erg leerzaam. Het is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Het geeft de leerling snel inzicht hoe een circuit werkt en wat je ermee kan.

Makeblock Neuron

Makeblock is een bekende op robotica gebied. Zij maken educatieve programma’s en robotica systemen. Het is opgericht in 2011, met toonaangevende DIY-robotica-constructie en STEM-educatieplatform voor makers, hobbyisten, STEM-leerlingen en opvoeders. STEM staat voor: Science, Technology, Engineering en Mathematics. (Wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.)

IMG_3471

Nu heeft Makeblock een product genaamd Neuron via Kickstarter gelanceerd en deze is inmiddels ‘funded’ (het is gefinancierd). Er zijn vier verschillende kits te verkrijgen die Neuron-blokken bevatten, in de thema’s: Light Wizard Kit, Science Lab Kit, Explorer Kit en All-in-One Kit. De kits komen met ‘Idee Cards’ met project-ideeën om te kunnen beginnen. Mooie bijkomstigheid: Neuron kan met LEGO en bij onderdelen van Makeblock gebruikt worden.

Na het bestellen van de Science Lab Kit duurde het even, maar dan heb je ook wat. Een mooie verpakking met heel veel blokjes, input en output blocks, wifi-block, sensoren, stappenplan en nog veel meer. Wel handig voordat je begint is om eerst de app ‘Makeblock Neuron’ te downloaden via de App Store of Google play. Dit om je wifi-block te kunnen verbinden met je circuit. De App gebruikt een grafisch programmeertaal gebaseerd op Scratch 2.0. De blokken kunnen samen worden gebruikt zonder een app of voor meer controle die geprogrammeerd kunnen worden. Er is ook een open SDK voor integratie met andere platforms.

Vier soorten blokken op kleur zijn te onderscheiden. Control blocks: oranje, Output: blauw, Input: geel en Energy & Communication: groen. Dit maak het voor de leerling zeer overzichtelijk. Neuron prototypen worden aangedreven met behulp van een oplaadbare power block. De achterkant van de blokken zijn magnetisch, zodat je ze op een metalen oppervlak kan plaatsen. Een aantal blokken met draad geven wat flexibiliteit bij de plaatsing van de blokken.

Met Neuron kan je op een eenvoudige manier leren hoe elektronica werkt en hoe je hiermee kunt gaan bouwen, circuits of aangepaste gadgets kunt maken. Voordat je alles een beetje op orde hebt is het wel iets waar je voor mag zitten. Natuurlijk zal de ene maker het meteen snappen en het naar de eigen hand zetten, toch zal er voor veel leerlingen een soort ‘stappenplan’ belangrijk zijn. Waarom ‘stappenplan’ tussen aanhalingstekens? Het is ook belangrijk dat de leerling het zelf te leert ontdekken en oplossingsgericht werkt. Toch zie je als docent dat de leerling met te snel gaan ook snel vastzitten, een kleine basis helpt de leerling en dan is Neuron mooi om te gebruiken, te maken en innovatieve projecten bedenken.

 

Heb je ook een bijzondere ervaring of interessant idee, bijvoorbeeld een lesopzet, onderzoek, boek of tool, of wil je graag een opiniestuk plaatsen? Maak dan hier je eigen account aan, waarmee je zelf artikelen kan plaatsen en beheren!

Jurriaan Rexwinkel

Jurriaan Rexwinkel

Ontwikkelaar en docent Innovatie & Prototyping. Denker over hoe alles anders kan. Vooral bezig met de verbinding tussen kunsteducatie en het makers-onderwijs, 21st century skills en onderwijs van morgen.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!