We weten de laatste jaren steeds meer over het brein en dus ook steeds beter op welke manier je effectief kan leren. Deze inzichten vanuit de cognitieve psychologie krijgen binnen het onderwijs steeds meer aandacht en zodoende zijn er de afgelopen jaren ook diverse boeken over geschreven. De cognitieve psychologen Weinstein en Sumeracki hebben daarbij recent een boek uitgebracht dat wat ons betreft één van de beste is die we hebben gelezen en zeker in je kast mag staan als je interesse hebt in leerstrategieën of het brein en leren. Wat maakt het boek zo goed? Dat lees je in dit artikel.
Understanding how we learn
Yana Weinstein en Megan Sumeracki zijn twee cognitieve psychologen die regelmatig artikelen, posters en ander materiaal publiceren rondom het brein en leren en met name bekend zijn vanuit hun platform The Learning Scientists. Samen met Oliver Caviglioli, een voormalig schooldirecteur die zich veel bezighoudt met het visualiseren van verhalen, hebben zij het boek Understanding how we learn: een visual guide, geschreven. In dit boek schrijven Weinstein en Sumeracki aan de hand van 4 delen hoe we leren en hoe dat effectiever kan. In het eerste deel wordt ingegaan op hoe onderzoek momenteel (nog niet) in het onderwijs wordt toegepast: welke mythes rondom leren leven er bij docenten, zoals dat leerstijlen bestaan? en waarom is het soms zo lastig om onderzoek rondom leren het klaslokaal in te krijgen? Ook wordt hier het verschil tussen cognitieve psychologie en neurowetenschappen duidelijk: twee onderzoekvelden die vaak door elkaar worden gehaald. In het tweede deel wordt ingegaan op de basis is van menselijke cognitieve processen: perceptie, aandacht en geheugen. Deze drie processen hebben veel invloed op ons leren en aan de hand van verschillende onderzoeken en experimenten wordt duidelijk wat die invloed is. Hierbij komt onder andere de cognitive load theorie voorbij. In het derde deel wordt ingaan op de 6 effectieve leerstrategieën, verdeeld over het plannen, leren begrijpen en versterken van het leren. Een hoofdstuk waar theorie en praktische toepassing elkaar afwisselen. In het laatste deel van het boek worden er praktisch tips gegeven aan docenten, leerlingen/studenten en ouders: wat kun je nu precies doen om (te helpen bij) effectiever te leren?
A visual Guide
Zoals de ondertitel van het boek al aangeeft, is het boek enorm visueel: op vrijwel iedere pagina staat één of meer tekeningen, diagrammen, icoontjes of andere visuele toevoegingen om de tekst te verduidelijken (zie afbeelding boven artikel). Hier bemerk je duidelijk de bijdrage van Caviglioli aan het boek. Deze visualisatie maakt dat je de inhoud makkelijker én beter tot je kan nemen, wat het boek erg plezierig maakt om te lezen. Daarin onderscheidt het boek zich duidelijk van veel andere boeken rondom het brein en leren die de laatste jaren zijn verschenen: nooit eerder zagen we zo’n visueel boek over dit onderwerp. De inhoud is goed samengesteld: het boek staat vol met interessante en verrassende feiten rondom het brein en leren (wist je bijvoorbeeld dat herinneringen continue veranderen en dat we nieuwe informatie meteen beginnen te vergeten?) die doorlopend worden gekoppeld aan het onderwijs (hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de informatie minder snel vergeten?). Tezamen met de illustraties zorgt dat er voor dat je graag verder leest: je wilt graag weten hoe iets werkt en hoe je het kan beïnvloeden in je lessen. Daarbij bemerk je dat Weinstein en Sumeracki veel hebben geblogd: het boek lijkt opgebouwd te zijn uit allemaal korte stukken waar steeds diepgaand wordt ingegaan op één onderwerp: je hebt niet het gevoel een lang epistel te lezen, maar eerder een verzameling van boeiende artikelen – die overigens wel prettig samenhangen.
De toegankelijkheid van het boek maakt dat de drempel naar onderzoek over leren erg laag is: precies wat de bedoeling is van dit schrijvers. Het idee daarbij is dat er in het onderwijs veel dingen gebeuren die gestoeld zijn op gewoontes, leuke ideeën of uit het verband getrokken ervaringen en dat er soms wel wat kritischer gekeken mag worden naar wat werkt.

Interessant, fijn om te lezen en zeer bruikbaar
In het boek komen erg veel onderwerpen rondom het brein en leren voorbij en soms voelt het als een samenkomst van boeken als Dingen gedaan krijgen, Klaskit en nog wat boeken, maar dan sterker gekoppeld aan de toepassing ervan in de praktijk én mooi gevisualiseerd. Het boek bevat dan ook erg veel interessant informatie. De illustraties en algehele, blogachtige, opzet maken het daarbij erg fijn om te lezen: je kunt hoofdstukken prima los lezen en al hoewel het boek Engelstalig is, is het niet lastig geschreven. Understanding how we learn is dan ook een erg bruikbaar boek voor ouders, docenten, onderwijskundigen en andere professionals die bezig zijn met leren. Ook kunnen diverse delen (vertaald) prima gedeeld kunnen worden met leerlingen of studenten.
Wat ons betreft is Understanding how we learn een top boek over het brein en leren. De manier van schrijven, inhoudelijke keuzes en illustraties zorgen er voor dat het boek zich onderscheid van andere boeken over leren en dat je het graag blijft lezen: een duidelijker aanrader. We hebben het boek toegevoegd aan onze boekenplank top boek over onderwijs, waar de boeken op staan die wat ons betreft zeker in je kast mogen staan als het om onderwijs en leren gaat.
Meer info & Bestellen
Reageer