Vernieuwenderwijs

Recap 2.0: stel en beantwoord makkelijk vragen op afstand

Leren gebeurt altijd en overal, daar is geen afgebakende tijd en ruimte voor nodig. Ook is niet iedere leerling het zelfde. Deze inzichten worden steeds breder gedragen en de onderwijstijd wordt steeds meer flexibel. Meer gepersonaliseerd onderwijs en minder contacttijd vragen wel om een andere aanpak. Recap 2.0 kan daarbij erg handig zijn.

Recap

Journeys
Recap is een platform waar je als docent lesmodules (Journeys) kunt neerzetten. Journeys gaan altijd uit van een centrale leervraag, waarmee je aangeeft wát iemand leert door de journey te doorlopen én waarom dat belangrijk is. De journeys kun je voorzien van een stappenplan met daarin video’s (webcam opname, als start van de Journey), afbeeldingen en links om de uitleg te geven die nodig is om de centrale vraag te beantwoorden. De video opnames zijn maximaal 60 seconden, om er zo geen hoorcolleges van te maken.

De gemaakt Journey kun je toewijzen aan specifieke klassen of openbaar maken. In dat laatste geval komt de Journey in Recap Discover terecht, een grote bibliotheek waar je kan zoeken naar verschillend onderwerpen.

Leerlingen/ studenten kunnen zelf een account aanmaken of aan een klas worden toegevoegd door middel van een unieke code. Vervolgens kunnen zij Journeys doorlopen en eventueel opmerkingen/vragen achterlaten.

Recap
Om leerlingen actief te betrekken kun je een Recap maken. Dit is zijn één of meer vragen waar leerlingen door middel van een korte video op kunnen reageren. Als docent stel je de maximale video lengte en deadline in en kun je vragen of leerlingen kunnen aangegeven of zij de lesstof begrijpen, deels begrijpen of nog lastig vinden. Als docent kun je via een makkelijk overzicht goed zien hoe leerlingen door de recaps heen lopen. Ook recaps kun je delen via bijvoorbeeld een link.

Als leerlingen vragen hebben dan kunnen zij die rechtstreeks aan de docent stellen. Dit zijn in principe privé vragen, maar je hebt de optie om deze openbaar te maken zodat andere leerlingen er ook van kunnen leren. Een handige optie bij het beantwoorden van de vraag is dat je direct naar een Journey kunt linken: op doe manier kun je dus een duidelijke bundel met uiteg sturen.

Recap 2.0

Recap 2.0 is een nieuwe versie van het platform die momenteel in ontwikkeling is. De makers willen hiermee een krachtig Question and Answer (Q&A) platform neerzetten, die makkelijk gebruikt kan worden op alle apparaten (Chromebook, iPad, Android). Binnen dit platform kunnen docenten en leerlingen vragen stellen en elkaar antwoord geven. Dit gaat in principe om privé gesprekken, die wederom openbaar kunnen worden gemaakt zodat iedereen er van kan leren.

Een makkelijk en volledig gratis te gebruiken platform wat het stellen en beantwoorden van vragen op afstand erg laagdrempelig maakt. Leuk om eens te proberen en zeker iets om in de gaten te houden.

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige HAN University of Applied Sciences. Daarvoor docent Maatschappijkunde Vmbo en coördinator Havo. Genomineerd voor leraar van het jaar 2018. Praat graag over en is graag bezig met didactiek, leerstrategieën, curriculumontwerp en veranderkunde. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

💡 Onze diensten

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!