Vernieuwenderwijs

Handig links opslaan en organiseren met Raindrop

Als docent kom je via collega’s, het internet en social media regelmatig handige websites en links tegen die je kunt gebruiken voor in en rondom je lessen. Dit kan gaan over lesideeĆ«n, handige vakinformatie, tools voor productiviteit, etc. Een bookmark is snel gemaakt, maar dit kan snel een hele lijst worden waarin je niks kunt terugvinden. Met Raindrop voorkom je dat probleem en zorg je voor een helder overzicht.

Raindrop

Raindrop is een gratis te gebruiken website en app (iOS en Android) waarmee je bookmarks (websites, links) kunt opslaan, onderverdelen in categorieĆ«n en voorzien van tags. Op die manier kun je de verschillende bookmarks makkelijk terugvinden Ć©n delen met collega’s. Het is een tool die we graag gebruiken om alle interessante dingen die we tegenkomen op te slaan en te lezen wanneer dit uitkomt (bijvoorbeeld voor onze wekelijkse nieuwsbrief). Hieronder een screenshot uit onze eigen collectie.

Hoe het werkt

Raindrop werkt simpel. Je kopieert een link, opent Raindrop via een ander tabblad en slaat deze op. De link komt dan automatisch in ‘postvak in’, of meteen in een map als je dit aangeeft. Daarbij biedt Raindrop ook een extentie voor Chrome, waardoor je de site of link die je op dat moment bezoekt, meteen kan toevoegen aan je Raindrop overzicht. Op dezelfde manier kun je dit doen via de app op je  telefoon of tablet: kopieer een link en sla deze op in de app. Ook kun je de keuze maken een link te voorzien van een afbeelding, zodat je deze makkelijker herkent. Tot slot kun je tags toevoegen, zodat je links nog makkelijk zijn terug te vinden. Ook kun je de keuze maken om afbeeldingen los op te slaan, zoals hieronder zichtbaar wordt.

Mogelijkheden

Naast het simpelweg opslaan van websites en links, biedt Raindrop enkele handige mogelijkheden. Allereerst kun je aangemaakte mappen (categorieĆ«n) voorzien van een naam en icoontje, zodat deze makkelijk te herkennen zijn. Vervolgens kun je de verschillende mappen ook delen. Handig! Want op die manier kun je bijvoorbeeld als vakgroep een map aanmaken met lesideeĆ«n of interessante stukken over je vakgebied of onderwijs als geheel – over samen professionaliseren gesproken. Kortom, een simpel en gratis te gebruiken, handige tool om je bookmarks te organiseren.

Link naar Raindrop

Meer samenwerken met Toby

Een ander handig platform waar we eerder over schreven, is Toby. Het is vooral is gericht op samenwerken en presenteert zichzelf als ‘better than bookmarks’. Het is een website waar je links en notities kan bewaren, sorteren, van tags kan voorzien en kan delen met personen, teams of een hele organisatie. Door je materiaal te delen kun je er ook samen aan werken. Dit alles ziet er verzorgd uit en werkt intuĆÆtief: Het toevoegen van links/notities is erg makkelijk en middels drag-en-drop kun je het makkelijk sorteren. Een erg fijn platform om bijvoorbeeld je eigen werk te organiseren, lesmateriaal te delen of samen aan een project te werken.

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

Geef een reactie

šŸ’” Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag.Ā Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar ā†’

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!