Professionalisering

Professionaliseren: zo doe je het zelf!

professionaliseren
Geschreven door Michiel Lucassen

In het onderwijs wordt er op dit moment veel gesproken over professionaliseren. Het gaat daarbij vaak over moeten, en minder over willen. Het lerarenregister is daarbij een groot discussiepunt. Moet je docenten verplichten om te blijven leren? Dat klinkt gek in een wereld die draait om leren en ontwikkelen. Het zorgt in ieder geval voor veel discussie waarbij het soms lastig is om de nuance te vinden. Stel nu dat je een leergierige docent bent, en jezelf verder wil ontwikkelen. Waar begin je dan? Hieronder een aantal voorbeelden, waarbij de investering vaak alleen tijd is.

Social media

De eenvoudigste stap als docent is om deel te nemen in de verschillende online discussies op Twitter of Facebook. Op beide platforms wordt veel gesproken en gedeeld op het gebied van onderwijs. Op Facebook zijn er groepen als ‘Actief leren zonder cijfers’, ‘Leraar Nederlands’ of ‘Leraar Wiskunde’. Deze worden gebruikt om lesmateriaal en ideeën uit te wisselen. Op Twitter heb je de hashtag #onderwijs, maar ook bijvoorbeeld #makerednl of #edtech. Door deze hashtags te gebruiken zie je constant nieuwe updates van docenten die bezig zijn met deze onderwerpen. Zo is professionaliseren ineens een stuk socialer!

Blogs

Naast social media zijn er ook veel docenten die schrijven over de dagelijkse praktijk. Het schrijven van een blog over onderwijs kost tijd, maar levert ook veel op als het gaat over professionaliseren. Schrijven scherpt de gedachten, en zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met dergelijke thema’s. Dit kan van oppervlakkig tot zeer diepgaand, zoals bijvoorbeeld het blogcollectief Onderzoek en Onderwijs.
laat zien. Op Edubloggers kun je een lijst vinden met alle blogs in Nederland over onderwijs.

Edcamp

Over Edcamps schreven wij al eerder en het is dan ook een erg mooie manier om van elkaar te leren. Het enige wat vaststaat is de locatie: iedere aanwezige heeft de ruimte om zelf iets te presenteren. In een dergelijke ‘unconference’ komt ontzettend veel energie vrij, waarbij je altijd met een hoofd vol ideeën naar huis gaat. Toevallig is er binnenkort weer een Edcamp: 11 Maart in Amsterdam!

MeetUps

Graag offline contact met collega’s van andere scholen? Sinds een jaar zijn er op talloze plekken MeetUps ontstaan. Meetup010 is daarbij wellicht de bekendste, maar ook in Amsterdam, Utrecht en de rest van Nederland wordt er hard gewerkt aan netwerken van enthousiaste docenten die samen willen professionaliseren. In dergelijke bijeenkomsten gaat het om uitwisseling tussen docenten, waardoor de muren tussen scholen opengebroken worden en het onderwijs in een regio meer verbinding krijgt. Ook is er The Crowd, een door docenten opgezet netwerk waar met elkaar geleerd wordt. Wel zijn hier kosten aan verbonden.

Moocs

Meer zin om een cursus te volgen? Dan zijn er online heel veel (met name engelstalige) Moocs te vinden. Deze online te volgen lessen zijn soms bijzonder diepgaand, en doen vaak niet onder voor een ‘normaal’ college. Of het nu gaat om bij te leren over hoe je beter lesgeeft of over vakinhoudelijke dingen, er is altijd een interessante cursus te volgen. Een goede start is EdX of Mooc-list.

Bovenstaande punten zijn allemaal bruikbaar voor je eigen professionalisering. Zoals je ziet zijn er van kosten vaak geen sprake, en gaat het vooral om de inzet van tijd. Er zit geen gratis tablet bij, en het wordt niet gepresenteerd door een BN’er, maar je leert en ontdekt hier pas echt hoeveel er mogelijk is in het onderwijs. Want uiteindelijk gaat het in het onderwijs om leren, toch?

Over de schrijver

Michiel Lucassen

Docent Innovatie & Prototyping, maar bovenal een enthousiaste en gedreven leraar met veel ideeën over hoe onderwijs beter, leuker en mooier kan. Veel bezig met en praat graag over makersonderwijs, creativiteit, 21st century skills en onderwijs voor de toekomst.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!