Vernieuwenderwijs

Plickers: een digitale quiz zonder devices

Hebben je leerlingen niet allemaal een eigen device maar wil je toch een digitale quiz afnemen of directe feedback ontvangen? of wil je gewoon eens wat anders dan Kahoot, Socrative of Quizlet? Dan is Plickers een goede oplossing en leuk alternatief. Deze app maakt het mogelijk om met behulp van één device, real-time formatief aan de slag te gaan. Hoe het werkt? Dat lees je in dit artikel.

Plickers

De applicatie ‘Plickers’ is niet nieuw, het bestaat al een aantal jaar. Wel heeft het platform zich de afgelopen tijd sterk ontwikkeld en is het aantal gebruikers sterk gegroeid. In een ‘quizmarkt’ waar bekende apps als Kahoot en Socrative vereisen dat leerlingen een eigen device hebben, is er bij Plickers slechts één device nodig (iOS of Android), die wordt gebruikt als scanner.

Bij Plickers kun je na het aanmaken van een account (gratis) meteen aan de slag met het maken van vragen. Je kunt twee type vragen maken: meerkeuze- en goed/fout vragen. Bij beide type vragen kun je een afbeelding toevoegen. De vragen kun je zowel op de pc als op je mobiele telefoon maken en na het maken er van kun je deze toevoegen aan folders, waardoor je ze goed kunt sorteren.

Classes

Om te beginnen is het handig om eerst een groep aan te maken. Dit kun je doen door namen handmatig toe te voegen of door deze te kopiëren, bijvoorbeeld vanuit Excel. Aan iedere leerling wordt automatisch een kaartnummer toegewezen. Dit nummer is belangrijk: zo worden de antwoorden aan de leerlingen gekoppeld.

Als je de leerlingen hebt toegevoegd kun je naar Cards gaan. Daar kun je een pdf met kaarten (A4) downloaden, die je moet printen. Bij ieder figuur (QR code) zie je een getal staan. Dit getal is het nummer wat aan de leerlingen is gekoppeld: geef iedere leerling dus zijn of haar nummer.

Tip: Plastificeer de blaadjes: op die manier kun je ze goed opnieuw gebruiken.

Question Queue

De vragen die je wilt gaan stellen kun je aan de Question Queue van je groepen toevoegen. Je zet dus, in tegenstelling tot veel andere apps, géén kant-en-klare quizzes in elkaar. De manier van werken is even wennen, maar maakt het wel makkelijk om nieuwe quizes in elkaar te zetten, aangezien je vragen kunt hergebruiken.

Aan de slag

Om met de klas aan de slag te gaan installeer je de Plickers app op je mobiele telefoon of tablet. Eenmaal ingelogd kun je op je device de vragen uit je Question Queue selecteren. Deze vragen komen dan per vraag op de website (beamer) te staan bij ‘Live View’. De leerlingen houden vervolgens hun blaadje met het antwoord op de juiste manier omhoog: een kwartslag draaien verandert hun antwoord (wat op het blaadje staat aangegeven).

Met je device scan je vervolgens de klas. De camera registreert zo de antwoorden van de leerlingen en doordat de nummers corresponderen met de namen, wordt zo per persoon zichtbaar wie welke vragen goed of fout beantwoord.

Data

Plickers slaat alle data op. Zo kun je terug zien hoe welke klassen/leerlingen welke vragen hebben gemaakt, maar ook hoe vaak bepaalde vragen in totaal goed of fout zijn beantwoord. Dit kan uiteraard erg handig zijn als je wat dieper in de data wilt duiken.

Een mooie applicatie die snel en zonder veel benodigdheden is in te zetten.

[icon color=”#444444″ size=”16px” target=”_blank” name=”moon-link”] https://plickers.com/ 

Heb je al eens met Plickers gewerkt of gebruik je misschien vaker? We zijn benieuwd naar je ervaring: laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

 

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

1 reactie

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!