Vernieuwenderwijs

Padlet: een digitaal prikbord

Padlet is een gratis, Nederlandstalige, makkelijk te gebruiken digitaal prikbord (muur) waarop je dingen kunt plaatsen en delen. Je krijg een muur en daarop kun je naast geschreven tekst ook foto’s, video’s, linkjes en bestanden plaatsen. Vervolgens kun je je muur op verschillende manieren delen om het inzichtelijk te maken of om er samen op te werken. Padlet heeft zowel een (gratis) algemene account als speciale accounts voor leerlingen en docenten. Het is nuttig voor kleine groepen maar kan ook erg handig zijn voor de gehele (school)organisatie!

Padlet

padlet1Padlet is een website, iPad app, Google Chrome extensie en WordPress plugin. Uitgaande van het eerste ga je naar de website en kun je daar meteen beginnen met maken van je muur (wel is aan te raden om eerst een account aan te maken: op die manier kun je makkelijk je muur blijven beheren en meerdere aanmaken: snel gedaan via Facebook- of Google login). Eenmaal op je prikbord dubbelklik je ergens en vervolgens kun je meteen je eerste ‘digitale post-it’ plaatsen. Je kunt een titel, tekst en verschillende type bijlage toevoegen. Deze bijlagen woorden wanneer mogelijk meteen visueel weergegeven (afbeelding van website, foto, filmpje etc.), wat het duidelijker en visueel aantrekkelijker maakt. Eenmaal geplaatst kan een post-it altijd bewerkt worden, waardoor een muur altijd dynamisch blijft.

Padlet

Tip: bekijk hier onze nieuwe video waarin we uitleggen hoe Padlet werkt (2018)!

Delen

Vervolgens kun je je Padlet op verschillend manieren delen / exporteren (pijl icoontje rechts in beeld). Allereerst kun je de muur als geheel exporteren als een afbeelding of pdf-, excel- of csv bestand: handig om ergens het resultaat dan wel de tussenstand van te laten zien, zoals bij een brainstorm of wekelijke bulletin. Ook is er de optie de muur rechtstreeks uit de printer te laten rollen. De tweede optie is om de link naar de muur te delen. Via deze link kunnen anderen de muur bekijken, bewerken of beheren (afhankelijk van je instellingen). Optioneel kun je de muur van een wachtwoord voorzien en er voor kiezen om de link openbaar dan wel privé (alleen directe uitnodiging) te maken. Zo kun je precies instellen wie wat kan doen bij de muur. Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om één muur per groepje / team te hebben, die vervolgens wel door anderen bekeken kan worden. Ook is er de optie om de muur te ’embedden’ op een website: daar is de muur dan altijd ‘live’ te bekijken. Tot slot kun je ook nog een QR-code maken, zodat de website via de mobiele-camera makkelijk te vinden is.

padlet4  padlet5  padlet6

Extra Opties

Naast de hierboven omschreven opties kunt je nog wat anderen handige dingen instellen bij Padlet (tandwiel rechts in beeld). Zo kun je onder andere: de muur een titel geven, de achtergrond veranderen, e-mail meldingen instellen, de url (link) van je muur veranderen en de lay-out aanpassen. Dit laatste maakt het mogelijk om de post-its meer te ordenen: standaard kun je overal post-its plaatsen maar door de optie ‘stream’ (kolommen) of ‘Grid’ (tegels) te selecteren worden de post-its automatisch geordend. Dat kan overzichtelijk zijn, maar bijvoorbeeld ook de optie ontnement om post-its per onderwerp te groeperen. Het kan overigens met één druk op de knop worden teruggedraaid, proberen kan dus altijd.

padlet3

Account types

Via het account kun je alles beheren (icoon rechts bovenin). Zo je bijvoorbeeld je profiel bewerken, de verschillende Padlets inzien en bewerken, een bijlagen database aanleggen en een organisatie aanmaken. Dit laatste zorgt voor een makkelijke manier kan samenwerken met bijvoorbeeld een vast team, omdat je zo snel mensen aan muren kunt toevoegen en ook inzicht krijgt in elkaars activiteiten. Via Premium (bovenin) kun je voor $29,- p/j een Premium Padlet account nemen, wat je onder meer  de mogelijkheid geeft om een eigen .com (padlet.voorbeeld.com) domein aan te leggen, thema’s tot je beschikking stelt, extra opslagruimte geeft en de mogelijkheid geeft om openbare Padlet van andere organisaties te bekijken, ter inspiratie. Handige voor hen die Padlet veel gebruiken.

Ook kun je een Padlet Backpack account nemen, deze is speciaal voor scholen. De kosten hiervan zijn $45,- p/j per docent met een ongelimiteerd aantal accounts voor leerlingen. Voordeel van dit type account is maximale controle over de accounts van de leerlingen, extra beveiliging, back-ups, eigen logo’s op de muren, grotere bestanden uploaden, inzicht veel gegevens en integratie met platformen zoals Google Apps for Education, Edmodo of een ander type leersysteem: leerlingen kunnen hun vaste account dan gebruiken om op Padlet in te loggen.

Waar vind ik Padlet?

Ga naar https://padlet.com/

Alternatief

linoWil je verder kijken dan Padlet? Probeer dan eens Lino: http://en.linoit.com/. Deze website en app heeft iets meer opties (zoals een kalender en meer post-it instellingen), maar visueel minder aantrekkelijk en iets ingewikkelder om te gebruiken.

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige HAN University of Applied Sciences. Daarvoor 9 jaar docent Maatschappijkunde Vmbo en coördinator Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, cognitieve psychologie en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar en onderzoeker. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

34 reacties

Geef een reactie

 • Beste Wessel,

  Ooit eens….. maakte ik een Padlet aan. Nu ik het opnieuw wil doen lukt dat wel maar ik weet niet meer hoe ik die QR code in de wall kan krijgen. Misschien heb je een tip voor me? Bij voorbaat dank!

  • Dag Wim,

   Als ik je vraag goed begrijp wil je een QR code op je Wall plaatsen? Heb je de QR code al wel? Anders kun je deze aan maken via bijvoorbeeld http://nl.qr-code-generator.com/. Vervolgens bij Padlet: dubbelklik op je wall, klik op camera-icoontje en voeg je QR-code toe. Heb ik je zo geholpen? Anders hoor ik het graag.

  • Dag Wobke,

   De app hoeft niet gedownload te worden. Delen kan als volgt:

   Druk rechts bovenin op ‘delen’ en selecteer dan hoe je de Padlet wilt delen. Druk op ‘Personen & Privacy’ om in te stellen wat mensen met de link kunnen (kijken, of ook bewerken, etc.).

 • Een van mijn collega’s heeft vorige maand een padlet gemaakt, waarop alle teamleden een post-iT geplaatst hebben. Zij wil nu graag dat wij onze post aanvullen en heeft ons de link opnieuw gemaild. Maar we kunnen ons berichtje niet bewerken. Enig idee waardoor dit komt? Bedankt voor je tip(s)

  • Dag Wilma,

   Het lijkt erop dat je collega, bij het opnieuw delen van de link, de deeloptie heeft aangepast (van ‘bewerken’ naar ‘alleen lezen’). Een andere oorzaak kan ik niet bedenken.

 • ik heb een padlet aangemaakt voor collega’s gedeeld met link en QR via mail maar wanneer ik check op mijn mobiel kan ik niets posten (ik zie geen +)
  wat mis ik?

  • Goedenavond! Dat zou wel moeten kunnen. Als je op Delen drukt, klik dan op Personen & Privacy. Daar moet je instellen dat degenen met toegang ook ‘kan schrijven’ (staat automatisch op ‘kan lezen’). Vervolgens kan iedereen met de link/QR code ook schrijven. Hopelijk lukt het zo!

   • Is er een maximumcapaciteit bij een muur voor het toevoegen van foto’s? De video’s die ik upload, duren maar 13 seconden. Is dit normaal?

    • Dag Lesley, dat heeft te maken met de grote Corona-drukte bij Padlet (is erg traag deze week). Waarom video’s dan wel snel gaan? Denk toeval. Probeer eens dit weekend 🙂

     • Bedankt voor je antwoord.
      Is er een maximumcapaciteit voor het aantal foto’s op de muur? Als mijn ouders allemaal foto’s uploaden, dan moeten ze na verloop van tijd toch heel veel ‘scrollen’ om alles te kunnen zien/lezen of is hier een andere mogelijkheid voor? Open ik het best een 2de muur? Alvast bedankt voor je reactie.

 • Kan ik Padlet gebruiken om (in tijden van Corona) leerlingen huiswerk te laten inleveren, zonder dat ze elkaars huiswerk zien?

  • Hoi Ebbie,

   Padlet is een handige tool om leerlingen huiswerk in te laten leveren, maar daarbij zien ze wel elkaars werk. Om het huiswerk digitaal in te laten leveren zonder elkaars werk te zien zijn er andere tools.

  • Je hebt in Padlet geen chat-functie. Je kunt wel padlet naast microsoft teams (of een ander programma) gebruiken. Zo kun je met elkaar praten terwijl je bezig bent in de padlet.

 • Ik heb een aantal collega’s uitgenodigd om om mijn padlet te kijken. Sommigen krijgen de uitnodiging meteen binnen. Bij anderen komt er niks…. bij delen geef ik hun mailadres door en zet ze op “alleen schrijven”. Dan verzend hij lijkt het wel gewoon. Maar zelfs in hun spam komt geen bericht. Doe ik toch wat fout? Na de handeling duw ik op bewaar en ze verschijnen wel in hun lijst. Ik wil ze bekend maken met padlet voor het aanbod voor thuisonderwijs. Maar zo gaat het niet goed. Wat doe ik fout?

  • Hoi Marca,

   Dat is inderdaad vreemd!

   Een andere oplossing is om de link te versturen. Elke padlet heeft een eigen link. Je zou deze kunnen overnemen en direct naar je collega’s kunnen sturen.

 • Is er een maximumcapaciteit voor het aantal foto’s en filmpjes op de muur? Een ouder wil een filmpje uploaden, maar het bestand is te groot. Is de padlet dan al te vol of ligt dit echt aan het filmpje zelf? Alvast bedankt voor je reactie.

 • Beste Wessel, Michiel

  De juf plaatst veel filmpjes met taakjes voor haar leerlingen. Soms wordt gevraagd om ook te antwoorden met een film. Ik probeerde al meermaals om dit te doen, maar mijn film is altijd zonder klank. Ik duw gewoon op de + in de hoek, ik kies dan om film te maken, daarna het plaatsen, maar je hoort nooit geen geluid…
  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Alvast bedankt.

 • Hallo,
  Ik begrijp niet goed hoe ik kolommen aanmaak in de Padlet (of kan dit niet in de gratis versie?)
  Ik zie namelijk nergens de optie lay-out ‘stream’ of ‘grid’.
  Bedankt voor uw reactie.

💡 Onze diensten

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!