Vernieuwenderwijs

Padlet: een digitaal prikbord

Padlet is een gratis, Nederlandstalige, makkelijk te gebruiken digitaal prikbord (muur) waarop je dingen kunt plaatsen en delen. Je krijg een muur en daarop kun je naast geschreven tekst ook foto’s, video’s, linkjes en bestanden plaatsen. Vervolgens kun je je muur op verschillende manieren delen om het inzichtelijk te maken of om er samen op te werken. Padlet heeft zowel een (gratis) algemene account als speciale accounts voor leerlingen en docenten. Het is nuttig voor kleine groepen maar kan ook erg handig zijn voor de gehele (school)organisatie!

Padlet

padlet1Padlet is een website, iPad app, Google Chrome extensie en WordPress plugin. Uitgaande van het eerste ga je naar de website en kun je daar meteen beginnen met maken van je muur (wel is aan te raden om eerst een account aan te maken: op die manier kun je makkelijk je muur blijven beheren en meerdere aanmaken: snel gedaan via Facebook- of Google login). Eenmaal op je prikbord dubbelklik je ergens en vervolgens kun je meteen je eerste ‘digitale post-it’ plaatsen. Je kunt een titel, tekst en verschillende type bijlage toevoegen. Deze bijlagen woorden wanneer mogelijk meteen visueel weergegeven (afbeelding van website, foto, filmpje etc.), wat het duidelijker en visueel aantrekkelijker maakt. Eenmaal geplaatst kan een post-it altijd bewerkt worden, waardoor een muur altijd dynamisch blijft.

Padlet

Tip: bekijk hier onze nieuwe video waarin we uitleggen hoe Padlet werkt (2018)!

Delen

Vervolgens kun je je Padlet op verschillend manieren delen / exporteren (pijl icoontje rechts in beeld). Allereerst kun je de muur als geheel exporteren als een afbeelding of pdf-, excel- of csv bestand: handig om ergens het resultaat dan wel de tussenstand van te laten zien, zoals bij een brainstorm of wekelijke bulletin. Ook is er de optie de muur rechtstreeks uit de printer te laten rollen. De tweede optie is om de link naar de muur te delen. Via deze link kunnen anderen de muur bekijken, bewerken of beheren (afhankelijk van je instellingen). Optioneel kun je de muur van een wachtwoord voorzien en er voor kiezen om de link openbaar dan wel privé (alleen directe uitnodiging) te maken. Zo kun je precies instellen wie wat kan doen bij de muur. Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om één muur per groepje / team te hebben, die vervolgens wel door anderen bekeken kan worden. Ook is er de optie om de muur te ’embedden’ op een website: daar is de muur dan altijd ‘live’ te bekijken. Tot slot kun je ook nog een QR-code maken, zodat de website via de mobiele-camera makkelijk te vinden is.

padlet4  padlet5  padlet6

Extra Opties

Naast de hierboven omschreven opties kunt je nog wat anderen handige dingen instellen bij Padlet (tandwiel rechts in beeld). Zo kun je onder andere: de muur een titel geven, de achtergrond veranderen, e-mail meldingen instellen, de url (link) van je muur veranderen en de lay-out aanpassen. Dit laatste maakt het mogelijk om de post-its meer te ordenen: standaard kun je overal post-its plaatsen maar door de optie ‘stream’ (kolommen) of ‘Grid’ (tegels) te selecteren worden de post-its automatisch geordend. Dat kan overzichtelijk zijn, maar bijvoorbeeld ook de optie ontnement om post-its per onderwerp te groeperen. Het kan overigens met één druk op de knop worden teruggedraaid, proberen kan dus altijd.

padlet3

Account types

Via het account kun je alles beheren (icoon rechts bovenin). Zo je bijvoorbeeld je profiel bewerken, de verschillende Padlets inzien en bewerken, een bijlagen database aanleggen en een organisatie aanmaken. Dit laatste zorgt voor een makkelijke manier kan samenwerken met bijvoorbeeld een vast team, omdat je zo snel mensen aan muren kunt toevoegen en ook inzicht krijgt in elkaars activiteiten. Via Premium (bovenin) kun je voor $29,- p/j een Premium Padlet account nemen, wat je onder meer  de mogelijkheid geeft om een eigen .com (padlet.voorbeeld.com) domein aan te leggen, thema’s tot je beschikking stelt, extra opslagruimte geeft en de mogelijkheid geeft om openbare Padlet van andere organisaties te bekijken, ter inspiratie. Handige voor hen die Padlet veel gebruiken.

Ook kun je een Padlet Backpack account nemen, deze is speciaal voor scholen. De kosten hiervan zijn $45,- p/j per docent met een ongelimiteerd aantal accounts voor leerlingen. Voordeel van dit type account is maximale controle over de accounts van de leerlingen, extra beveiliging, back-ups, eigen logo’s op de muren, grotere bestanden uploaden, inzicht veel gegevens en integratie met platformen zoals Google Apps for Education, Edmodo of een ander type leersysteem: leerlingen kunnen hun vaste account dan gebruiken om op Padlet in te loggen.

Waar vind ik Padlet?

https://nl.padlet.com
iPad app
Chrome extentie
WordPress Plugin

Alternatief

linoWil je verder kijken dan Padlet? Probeer dan eens Lino: http://en.linoit.com/. Deze website en app heeft iets meer opties (zoals een kalender en meer post-it instellingen), maar visueel minder aantrekkelijk en iets ingewikkelder om te gebruiken.

Avatar

Wessel Peeters

Onderwijskundige aan de HAN Pabo en Toegepaste Psychologie. Daarvoor oa. docent Maatschappijkunde en coördinator Havo. Genomineerd voor leraar van het jaar 2018. Praat graag over en is graag bezig met didactiek, leerstrategieën, curriculumontwerp en veranderkunde. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

10 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →