Vernieuwenderwijs

Online samenwerken: 4 tools die werken

Een van de dingen die lastig is om online te doen is echt goed samenwerken. Naast dat je niet bij elkaar zit, is het ook belangrijk dat het digitale gereedschap werkt om überhaupt samen te kunnen werken. Dus hoe doe je dat dan? In dit artikel lichten we verschillende voorbeelden uit waarmee leerlingen op afstand kunnen werken.

Soorten samenwerking

Samenwerken is iets wat veel gebeurt in de klas, en daarom lastig om bij afstandsleren op een goede manier te doen. Leerlingen maken samen opdrachten of werken samen aan een product. Vaak zie je hierbij dat er grofweg drie verschillende vormen van samenwerken te zien zijn:

  • Om en om werken: taken worden verdeeld, maar niet op een handige wijze. Leerlingen werken om en om aan de taak die samen gedaan moet worden. Soms wordt er gesproken over de taken, maar meestal ook niet.
  • Naast elkaar werken: taken worden verdeeld, iedereen gaat aan het werk, maar daarna wordt er vooral samen gewerkt. Inhoudelijk is er soms wel afstemming en kunnen dingen bijgesteld worden.
  • Samenwerken: leerlingen zijn echt samen bezig om een taak uit te werken. Hierbij helpen ze elkaar en maken ze echt samen de taak.

De eerste en de tweede vorm zijn online makkelijk op te lossen, omdat het eigenlijk individueel is. Je moet zorgen dat er gecommuniceerd kan worden, en daarna is het vooral nodig dat iedereen zelfstandig zijn taken uitvoert. Of dat dan tegelijk of niet gebeurt: uiteindelijk zorgt het ervoor dat je samen de taken af hebt. Dit kan goed asynchroon.

Maar wat doe je met echte samenwerking? Juist bij het brainstormen is het erg fijn als je tegelijkertijd bezig bent, en daarbij elkaar kunt inspireren en uitdagen tot meer. Gelukkig zijn er verschillende praktische tools die kunnen helpen! We hebben hieronder een overzicht gemaakt met daarin de beste opties. Er zijn er nog veel meer, maar van deze tools weten we dat ze werken. Al deze tools hebben een gratis versie die gebruikt kan worden.

Trello

Een van de handigste tools als het gaat om samenwerken is Trello. Deze website (en app) gaat uit van een simpel principe: kolommen met daaronder kaarten (een soort post-its). Hierdoor kun je het voor ontzettend veel verschillende dingen inzetten! Je kunt het gebruiken als takenlijst, het is mogelijk om het in te zetten om onderzoek te verzamelen en te categoriseren, of juist om materiaal in te leveren.

👍 Kracht: flexibel binnen kaders, overzicht
👉 Inzetten bij: Verzamelen van materiaal, taken verdelen, ordenen
🔗 Website: www.trello.com

Padlet

Trello en Padlet leken eerst erg op elkaar. Maar daar waar Trello vast blijft houden aan kolommen, daar is Padlet een stuk vrijer geworden. Een Padlet is dan ook een fijne vorm om snel veel materiaal te verzamelen en te ordenen. Een andere handige (nieuwe!) optie is het maken van een tijdlijn, of het gebruiken van een kaart. Zo kun je Padlet zien als een verzamelpunt van de informatie die je nodig hebt voor een opdracht, maar ook als een manier om deze informatie om te zetten naar een product.

👍 Kracht: flexibiliteit, veel verschillende mogelijkheden
👉 Inzetten bij: Verzamelen van materiaal, ordenen, presenteren
🔗 Website: www.padlet.com

Mindmeister

Wil je echt gaan brainstormen? Dan is MindMeister een erg handige tool. Hier kun je brainstorms of mindmaps maken met meerdere mensen vanaf verschillende plekken. Zo kun je toch het gevoel van samen brainstormen oproepen. MindMeister werkt erg logisch en snel, waardoor het programma je niet in de weg zit. Het is natuurlijk niet hetzelfde als papier en stift, maar het komt in de buurt! Daarbij kun je wel veel meer informatie kwijt in een digitale mindmap.

👍 Kracht: simpel maar krachtig
👉 Inzetten bij: brainstormen
🔗 Website: www.mindmeister.com

Miro

Een relatief nieuwe tool is Miro. Bedacht om teams te helpen om samen te brainstormen en samen te werken, en daarbij doet het een aantal dingen heel erg goed. Het is daarmee eigenlijk een combinatie van de bovenstaande tools: je kunt brainstormen, maar het ook echt gebruiken om informatie te verzamelen en uit te werken. Daarbij heeft Miro een heleboel verschillende ‘templates’ die gebruikt kunnen worden.

👍 Kracht: uitgebreid en flexibel
👉 Inzetten bij: brainstormen, verzamelen van informatie
🔗 Website: www.miro.com

Tips voor samenwerken op afstand

Met alleen een handige tool ben je er natuurlijk nog niet! Want hoe zorg je dat de tool helpt en niet in de weg zit? En kunnen je leerlingen al goed samenwerken, of zit daar nu juist het probleem? Net als bij offline werken is het daarom goed om het altijd eerst even voor te doen en helder te hebben waarom je dit nu precies doet. Als je alleen zegt ‘deze opdracht ga je samen maken en daarvoor gebruik je padlet’, dan is dat natuurlijk niet zo handig. Probeer eerst zelf, en bedenk wat je leerlingen wil laten doen met de tool.

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

4 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

💡 Onze diensten

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!