Naast Google for Education is Microsoft de grote aanbieder van een bijna complete cloud-structuur. Van mail tot tekstverwerking, er zijn veel mogelijkheden. Een aantal jaren geleden brak Google door de mogelijkheden om online samen te werken, en dat was daarnaast ook nog gratis. Sinds kort is Microsoft (van het welbekende Windows en Word) ook bezig met iets vergelijkbaars. In dit artikel kijken we (kort) naar de mogelijkheden.
Office, maar dan online
Het eerste wat opvalt, maar wat eigenlijk niet heel erg interessant is, is dat je het hele office pakket nu online kunt gebruiken. Dat betekend dus dat Word, Excel en Powerpoint niet geïnstalleerd moeten worden, al kan dat nog wel. Dat online werken heeft een aantal grote voordelen. Zo blijven je documenten nu voortaan in de OneDrive staan, een online opslagdienst zoals Google Drive of Dropbox. Ook kun je nu samenwerken in documenten, in plaats van het heen-en-weer-mailen van word-bestanden! Daarnaast kun je nu overal inloggen en bij je bestanden.
Okey, en wat is er nog meer?

Een van de leuke nieuwe toepassingen is OneNote. OneNote is relatief nieuw, maar begint vooral in onderwijs al behoorlijk bekend te worden. OneNote is een soort Evernote: een digitaal notitieblok. Daarbij is OneNote vorm gegeven als een kast vol mappen, waarbij elke map verschillende pagina’s heeft. Deze pagina’s zijn compleet vrij in te vullen: tekst en afbeeldingen, maar ook geluid, video of pdf’s zijn mogelijk.
Nu zijn er verschillende digitale notitieblokken, maar het fijne bij OneNote is het kunnen delen met anderen. Zo kun onderdelen met je klas, waarbij bepaalde delen bewerkt mogen worden en andere delen juist niet. Handouts, presentaties, maar ook bijvoorbeeld portfolio’s kunnen zo gedeeld worden. Meer weten over OneNote in de klas? Klik dan hier
Nog meer!

OneNote is een opvallende, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo is er Sway, een simpele tool waarmee je online-content mee kunt maken. Wil je iets mooi presenteren, zonder dat het veel werk kost? Dan is Sway daar dus een goede oplossing voor. Het lijkt daarbij een beetje op Adobe Spark: niet al te veel mogelijkheden, maar wel laagdrempeling.
Teams is een soort Slack, waarbij je, inderdaad, in teams kunt overleggen. Het is een soort groep-chat met verschillende kanalen, waarin zowel bestanden als tekst makkelijk gedeeld kunnen worden. Ook kunnen vergadering gepland worden en afgesproken taken zijn voor iedereen inzichtelijk. Er zijn scholen die werken met Slack, dus ook Teams kan interessant zijn voor de interne communicatie.
Opzoek naar een tool om vragenlijsten te maken en af te nemen? Forms is de tegenhanger van Google Forms, en Microsoft heeft z’n best gedaan om te zorgen dat het past bij het onderwijs. Je kunt het dus inzetten om online toetsen af te nemen, maar ook gewoon om een vragenlijst af te nemen.
Video’s die alleen bekeken kunnen worden door de mensen die toegang hebben? Stream is een soort interne youtube. Hiervoor kun je aparte groepen maken, zodat je bijvoorbeeld alleen met een klas deelt. Alle video’s moeten geüpload worden naar Stream, wat misschien wel onhandig is.
Dus?
Office 365 voor onderwijs is een uitgebreid pakket. Het werkt allemaal online, en er zijn veel mogelijkheden. Zo veel mogelijkheden, dat het soms lastig is om door de bomen het bos nog te zien. Kijk dus vooral verder: OneNote is echt interessant, maar ook Teams, Forms, Sway en Stream bieden mooie mogelijkheden voor het onderwijs. Werk je zelf met Office 365? Of juist niet? We zijn benieuwd naar wat voor jou goed werkt, dus laat vooral een bericht achter!
Fijn dat jullie aandacht besteden aan de vele mogelijkheden van Office 365. Inderdaad is OneNote daarin een hele fijne toepassing, maar dat dit nieuw is klopt toch niet helemaal. OneNote is al sinds 2003 onderdeel van het Office pakket, maar sinds Microsoft er voor het onderwijs allerlei zaken voor ontwikkelt, krijgt het meer aandacht. Ik gebruik een OneNote klasnotitieblok voor het begeleiden van mijn collega docenten in hun zoektocht door Office 365 en ook om vergadernotulen, artikelen, filmpjes, links en nog veel meer te delen met mijn team. Zie mijn Wikiwijs arrangement met allerlei informatie en hulpbronnen over Office 365: https://maken.wikiwijs.nl/93203 PS Ik heb geen aandelen, maar ben gewoon enorm enthousiast over de mogelijkheden van Office 365 in het algemeen en OneNote in het bijzonder.
Dank voor je bericht Annet! En inderdaad, veel mogelijkheden!
Wat leuk om steeds meer te lezen over Office 365!
Ik heb nét iets geschreven over Sway (http://www.digitalewerkvormen.nl/2017/12/11/sway-student-maakt-opdracht-interactief/) en PPT.
Deze website mag in mijn ogen zeker niet vergeten worden: http://socialmediainhetmbo.nl/office365/nieuw-office-365-in-het-mbo/ Een initiatief van Ashwin Brouwer en met bijdragen van o.a. Annet Smith.
Bedankt voor je blog Michiel!
Bedankt voor je bericht Marije! Ook fijn die links 🙂