Vernieuwenderwijs

Nog meer 3D printen in de klas!

We lieten al eerder een aantal leuke en interessant apps zien om te werken met 3D. In de afgelopen tijd hebben we er weer een aantal gevonden die we graag met jullie willen delen. Van digitaal beeldhouwen tot je eigen robots ontwerpen, je kunt er alle kanten mee op.

3D Slash

De meesten kennen inmiddels de game ‘Minecraft‘. In deze digitale blokkendoos/legowereld kun je als speler eigen alles bouwen en ontwerpen wat je wilt. Een leuk element hierbij is dat je als een digitale beeldhouwer ‘blokjes’ uithakt, om zo bepaalde vormen te maken. 3D slash is een website die op dezelfde manier omgaat met het ontwerpen in 3D. Je begint met een groot blok, en hebt alle tools om deze uit te hakken naar een ontwerp naar smaak. Hierdoor kun je direct aan de slag en is er geen voorkennis nodig bij het ontwerpen. Het is daardoor ideaal voor de wat jongere ontwerpers!

3D Slash

Project Shapeshifter

Soms heb je niet zoveel inspiratie, en wil je graag gewoon aan wat knoppen draaien. Project Shapeshifter is hier ideaal voor. Het is een webapp van 123D, waarmee verschillende figuren ontworpen kunnen worden, gebaseerd op wiskundige gegevens. Dit klinkt lastiger dan dat het is: in de praktijk kun je ook gewoon experimenteren tot er een mooi figuur uit komt. Leuk als extra tijdens de les om eens iets anders te proberen.

Project Shapeshifter

Tinkerplay

Naast apps en programma’s om zelf iets nieuws te ontwerpen voor de 3D printer zie je ook steeds meer apps die gebruikt worden om bestaande ontwerpen aan te passen en te printen. Tinkerplay is zo’n app. Hiermee kun je zelf een eigen actiefiguurtje samenstellen, die je vervolgens kunt printen en in elkaar kunt zetten. Leuk als eerste kennismaking, maar ook interessant om vervolgens hierop verder te experimenteren. Alle onderdelen uit Tinkerplay zijn namelijk ook in Tinkercad te gebruiken, dus dan kun je in eens veel meer maken!

Tinkerplay

 

Je ziet duidelijk dat 3D printen in opkomst is… er blijven maar nieuwe apps en programma’s uitkomen! Misschien heb je zelf nog een leuke tip? Laat dit dan vooral weten!

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!