Zoals we in een eerder artikel al bespraken is motivatie binnen het onderwijs een veelgehoorde term. Het containerbegrip kun je uiteenzetten in onder andere intrinsiek en extrinsieke motivatie. In dit artikel bespreken we 3 gevalideerde vragenlijsten om motivatie te meten, die vaak worden gebruikt bij onderzoeken. Ook stellen we de vragenlijsten in het Nederlands en aanvullende literatuur beschikbaar als download, zodat je deze kunt afnemen en analyseren bij je eigen leerlingen.
Motivatie meten
Het meten van motivatie is niet zo simpel als bijvoorbeeld het meten van je achtertuin: motivatie is een containerbegrip, er zijn weinig vragenlijsten over en over de vragenlijsten die er zijn worden soms discussies gevoerd; want kun je motivatie wel verbinden aan een score? Het is dan ook goed om te beseffen dat de uitslag van een vragenlijst ook als indicatie kan worden gezien anders dan een feitelijk gegeven. Ook is het goed om te benoemen dat het, alvorens je één van de vragenlijsten gaat inzetten, je je goed inleest in de bijbehorende score-toelichting en literatuur die zijn toegevoegd aan iedere download: op die manier kun je een uitslag beter interpreteren en vertalen naar eventuele vervolgacties.
Vragenlijst 1: Self-Regulation Questionnaire-Academic (SRQ-A)
De SRQ-A (Ryan, 1989) kan de algehele intrinsieke/extrinsieke motivatie gemeten worden. Het is een vragenlijst bestaande uit 4 vragen met ieder 8 stelling. Bij elke stelling kan de leerling middels een 4-punts Likertschaal aangeven in hoeverre hij of zij het er mee eens of oneens is. De test bestaat uit 4 subschalen, variërend van heel weinig tot heel veel zelfbepalende motivatiestijlen: extrinsiek (E), introjected (IN), geïdentificeerd (GE) en intrinsiek (I). Vaak gebruiken onderzoekers de twee (uiterste) schalen, extrinsiek en intrinsiek, om na te gaan of leerlingen meer extrinsiek of meer intrinsiek gemotiveerd zijn. De subschalen kunnen apart worden gebruikt maar zijn ook samen te gebruiken als een samenvattende score ook wel de Relatieve Autonomie Index (RAI) genaamd (Relative Autonomy Scale).
Deze schaal geeft aan in hoeverre een leerling autonoom (intrinsiek) of onzelfstandig (extrinsiek) gemotiveerd is. Hoe hoger de score op de RAI, hoe meer de leerling intrinsiek gemotiveerd is. Het is daarbij niet mogelijk om aan te geven wanneer iemand sterk of juist niet sterk intrinsiek gemotiveerd is: de vragenlijst is vooral handig om een vergelijking te trekken dus intrinsieke en extrinsieke motivatie én tussen het verschil daar tussen als bij een tweede afname van de vragenlijst na bijvoorbeeld enkele structurele veranderingen in je lessen.
De download bevat de volgende items:
- SRQ-A (1989) Nederlandse versie
- SRQ-A (1989) RAI (toelichting score)
- SRQ-A (1989) RAI excel (automatisch score berekenen)
- Relevante literatuur rondom motivatie
Vragenlijst 2: Intrinsic Motivation Inventory (IMI)
Met de Intrinsic Motivation Inventory (IMI) van Ryan & Deci (2000) kan de algemene motivatie rondom een bepaalde activiteit gemeten worden gemeten. Het is een vragenlijst bestaande uit 22 stellingen. Bij elke stelling kan de leerling middels een 7-punts Likertschaal aangeven in hoeverre hij of zij het er mee eens of oneens is. De uitgebreide test bestaat uit 4 clusters: plezier/interesse, spanning, autonomie en competentie. In dit geval is de cluster plezier/interesse vertaald en beschikbaar gesteld. Reden hiervoor is dat enkel deze cluster vragen is gericht op het meten van de intrinsieke motivatie, waarover de vragenlijsten in dit artikel gaan.
De download bevat de volgende items:
- IMI (2000) Nederlandse versie
- IMI (2000) Toelichting score
- Relevante literatuur rondom motivatie
Vragenlijst 3: Dimensions of Mastery Questionnaire (DMQ)
De DMQ (Morgen et al., 2009) is een vragenlijst bestaande uit 45 vragen. Elke vraag begint met een stelling gevolgd door een antwoord waar een de leerling dan met een 5-punts Likertschaal op kan antwoorden in hoeverre hij of zij het er mee eens of oneens is. De vragenlijst wordt met name in de Verenigde Staten veel gebruikt. Het interessante aan deze vragenlijst is dat er ook versies zijn voor ouder en docenten: op die manier kun je (voorzichtig) conclusies trekken op basis van meerdere bronnen. Een omschrijving van de DMQ uit het onderstaande document: ‘(…) can be used to measure mastery motivation (Morgan et al., 2009). The DMQ distinguishes instrumental mastery motivationand expressive mastery motivation. Instrumental mastery motivation is subsequently divided in various concepts because it turned out that the persistence of the child was dependent on the type of the task (Yarrow, McQuiston, MacTurk, McCarthy, Klein, & Vietze; Yarrow, Morgan, Jennings, Harmon, & Gaiter, as cited in Morgan et al., 2009). In the DMQ, the expressive aspect of mastery motivation is also segmented into two concepts. Finally, the DMQ informs about the general competence of the child. The DMQ can be filled in by parents, teachers and children themselves to obtain their view on the mastery motivation of the child.’
Let op: het betreft een Engelstalig onderzoek naar het gebruik van de DMQ. Op pagina 57 en 58 staat een al uitgewerkte versie van de vragenlijst voor leerlingen. Om deze af te nemen dien je dus de vragenlijst (secuur) te vertalen en in de goede volgorde te zetten (zonder de kopjes: die zijn alleen relevant voor de onderzoeker). Voor de vragenlijst voor docenten en ouders geldt uiteraard het zelfde.
De download bevat de volgende items:
- DMQ manual (2000)
Meer informatie
Lees hier meer over de theorieën achter de vragenlijsten kun je vinden op motivatiespiegel.nl. Weten hoe je de vragenlijsten in de praktijk kunt inzetten? Lees dan dit artikel over het doen van praktijkonderzoek. Ook kun je de vragenlijst digitaal afnemen met behulp van Google Forms. Meer daarover kun je leren in dit HowTo artikel met bijbehorende video.
Heb je vragen of opmerkingen over de vragenlijst? Wil je misschien meer bijbehorende achtergrondinformatie (literatuur)? Laat hieronder dan gerust een reactie achter of neem contact met me op via een van de social hubs. Veel onderzoek plezier!
Update 01-10-2018: Intrinsic Motivation Inventory (IMI) toegevoegd.
Hoi Wessel,
Hier word ik heel blij van. Ik ben bezig met een onderzoek naar de leesattitude van leerlingen in 4-havo en maak dankbaar gebruik van deze vragenlijsten!
Merci!
Groetjes,
Eveline
Graag gedaan! Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten!
Ook ik wordt hier erg blij van!
Bedankt !
word*
je moet je naam hooghouden
Dag Wessel,
Wat een interessante site heb jij gemaakt!
Heb jij voor mij ook een suggestie voor een motivatievragenlijst die ik kan afnemen bij studenten op een HBO opleiding?
groet,
Frederiek
Dag Frederiek,
Dank voor je compliment!
Wat betreft je vraag: de enige, speciaal op volwassene gerichte vragenlijst die ik ken is de Prestatiemotivatietest (link). Verder achtergrondinformatie, een handleiding en de berekening van een score kun je hier vinden: link – al is meer info wellicht ook te vinden via Google..
Verdere concrete vragenlijsten voor HBO studenten (jongvolwassene) ken ik niet. Ik zou je aanraden eens te kijken bij link (de theorie waar de SRQ ook op is gebouwd), zij hebben verschillende soorten vragenlijsten.
Ook is er natuurlijk de mogelijkheid de SRQ (of DMQ) ietwat aan te passen zodat deze aansluit bij de studenten: zolang het type vraag en de samenstelling het zelfde blijft kan het nog als valide worden gezien. Zo heb ik de SRQ zelf ook aangepast zodat deze meer specifiek over één vak was.
Dank je Wessel! Ik ga er mee aan de slag.
groet,
Frederiek
Hallo Frederiek,
Ik lees zojuist dat jij bezig bent geweest met het meten van motivatie bij HBO studenten. Kun jij daar misschien iets meer over vertellen. Is het bijv. gelukt met het aanpassen van vragenlijsten?
Hi Frederiek, als ik me niet vergis is de originele SRQ-A ontwikkeld en afgenomen bij universitaire studenten in Amerika…niet moeilijk om die paper te vinden…
Dag Wessel,
Wat een fijne vragenlijst! Deze ga ik zeker afnemen in mijn groep. En de uitkomsten in SPSS invoeren 🙂
Graag ontvang ik wat achtergrondinformatie van je, zodat ik mij kan verdiepen in de begrippen die gebruikt worden.
Heb jij misschien ook de begrippen extrinsiek, intrinsiek, introjected en geïdentificeerd
geoperationaliseerd in een tabel?
Ik hoor het wel
Alvast bedankt voor de moeite.
Mvg, Jurriaan
Dag Jurriaan,
Dank voor je reactie!
Ik heb je zojuist een mail gestuurd met bestanden en informatie 🙂
Hoi Wessel,
Zou ik die mail ook mogen ontvangen van jou? Ik doe namelijk onderzoek naar de motivatie van meer begaafde leerlingen.
Groetjes, Merve
goedemorgen, ik wil een zelfde onderzoek doen. Kun jij mij meer informatie geven over wat jouw onderzoek heeft opgeleverd?
Hallo Wessel,
Zou ik eventueel die informatie ook mogen ontvangen?
Ben momenteel een onderzoek aan het doen naar het effect van het venieuwende onderwijs montessori op de motivatie van onderpresteerders.
Ik gebruik beide tests om de intrinsieke motivatie van deze onderpesteerders te achterhalen.
Groetjes,
Jan
Dag Jan,
De vragenlijst is nu gewoon als .zip bestand te downloaden (zie in artikel)! Succes er mee 🙂
Hoi Juriaan, Wessel,
Ik doe (met behulp van de SRQ-A) vragenlijst onderzoek naar de motivatie van onze leerlingen. Hoe verwerk je deze informatie in SPSS? Heb je hier informatie en/of voorbeelden van? Ik heb wel de beschikking over SPSS, maar ben hier nog niet echt handig mee.
Met vriendelijke groet,
René
Dag Rene,
Persoonlijk heb ik helaas geen ervaring met SPSS (zelf een excel sheet gebruikt die automatisch de score weergeeft).
Hoi Wessel
Zou ik deze excel sheet misschien mogen ontvangen om de resultaten in te voeren?
groetjes Monique
Dag Monique,
Deze zit bij het bestand wat je kan downloaden (zie bovenaan pagina).
Hallo Wessel,
Voor mijn onderzoek naar motivatieverschillen in NL en een aantal andere landen wil ik de SRQ gebruiken. Nu heb ik het excel document bekeken. Klopt het dat daarin geen individuele gemiddelde scores per subschaal opgenomen zijn? En er dus alleen groepsgemiddelden uitkomen? Is er in dat geval een excel bestand beschikbaar waarin dit wel opgenomen is?
Met vriendelijke groet,
Eva
Dag Eva,
Helaas heb ik het excel bestand niet zo ingesteld. Wellicht kun je dit wel zelf doen? Via de formules in het excel bestand (en in de .pdf bijlage) kun je zien hoe de score tot stand komt. Op die manier zou je dit ook per leerling kunnen instellen? Hopelijk lukt dit. Mail anders gerust.
Dag Wessel,
Ik ben op zoek naar het artikel van Ryan (1989). Ik vind namelijk verschillende artikelen van Ryan uit 1989. Hoewel ik vermoed welke ik moet hebben, weet ik het niet helemaal zeker. Kun je mij daaraan helpen? Bij voorbaat dank!
groetjes,
Harmen
Dag harmen,
Het artikel op basis waarvan geschreven is:
Ryan, R. M. (1989). Perceived locus of causality and internalization: Examining reasons for acting in two domains. Journal of Personality and Social Psychology (57).
Mocht je meer artikelen willen lezen dan kan ik altijd een .zip sturen met een deel van de bronnen (die ik digitaal heb). Succes er mee!
Hallo Wessel,
Ontzettend interessant onderwerp: motivatie in het onderwijs! Ik was even door de reacties aan het scrollen om te zien of iemand al gevraagd had naar wat meer literatuur om zelf te bestuderen. Toen kwam ik jouw reactie tegen m.b.t. de .zip met digitale bronnen! Hierin ben ik erg geïnteresseerd.
Heb jij daarnaast nog een boekentip over motivatie in het onderwijs?
Bedankt alvast! Hartelijke groet, Yves
Dag Yves,
Excuses voor mijn late reactie. De literatuur zit in de zip bestanden die je in het artikel ziet staat. Verder kan ik het boek ‘Bijna alles wat je moet weten over psychologie’ aanraden, als het over motivatie gaat – to the point en bruikbaar. Gaat overigens over meer dan motivatie, maar des te beruikbarder.
Gr. Wessel
Beste Wessel, ik volg een hbo opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en zoek een vragenlijst die kan vaststellen of ex werkzoekenden intrinsiek gemotiveerd waren voor de functie waarop ze solliciteerden. De ZDT zit in mijn theoretisch kader en een van Ryan en Deci zou daar mooi bij aansluiten maar lukt me (nog) niet om die te vinden. Heb je tips ?? nogal deadlinestresssss hier van 2 juli as….
Dag Nathalie,
Ik help je graag, maar heb niet helemaal helder wat je zoekt. Wil je literatuur van Ryan en Deci, juist de SRQ-vragenlijst in het Nederlands of bedoel je dat je een andere vragenlijst zoekt?
Hoi Wessel, ik zocht een Nl SRQ gericht op werkzoekenden (onderzoek in hoeverre intrinsieke motivatie een doorslaggevende factor is voor succesvolle reintegratie in het arbeidproces). Heb echter begrepen van de docent dat de SRQ-A ook als meetinstrument genoemd kan worden met dien verstande dat die dan (secuur) vertaald moet worden uit het Engels en de variabelen uit mijn onderzoek operationeel moeten worden gemaakt. Als dat op de juiste manier gebeurd zal dit niet (veel) afdoen aan de validiteit van het onderzoek toch?
Dag Wessel,
Op mijn basisschool ga ik onderzoeken of intrinsieke motivatie beinvloed kan worden door vergroten van competentie, autonomie en relatie (3 basisbehoeften volgens Luc Stevens). In de visie van de school staan deze centraal. Graag zou ik de nederlandse vragenlijsten van jou hiervoor willen gebruiken, mag dat? Daarnaast ben ik ook benieuwd of jij nog relevante achtergrondinformatie hierover bezit.
Ik hoor graag van je!
Groet Nardy
Dag Nardy,
Ik heb je zojuist een mail gestuurd met diverse bestanden!
Beste Wessel,
Zou ik de Nederlandse vragenlijsten en informatie (voor po) ook van je ontvangen?
Ik begeleid een school die er erg mee geholpen zou zijn!
Vanzelfsprekend vermeld ik daarbij je naam en mooie site.
Dag Greetje,
De bestanden zitten als het goed is in je mailbox!
Goedemorgen Wessel,
Ik zou graag de nederlandse vragenlijst willen gebruiken voor het onderzoek naar de motivatie van leerlingen in groep 7 op onze basisschool. Wij oriënteren ons op portfolioleren, maar willen eerst de motivatie in beeld brengen,
Kan ik deze vragenlijst en/of meer informatie over dit onderwerp toegestuurd krijgen? Alvast bedankt!
Dag Romkje,
Als het goed is kun je de vragenlijst rechtstreeks downloaden (3. bovenaan de pagina). Naast de vragenlijst vind je in het bestand ook relevante literatuur over zowel de vragenlijst als het ondewerp.
Hallo Wessel,
Ik doe onderzoek naar wat activerende werkvormen doen met de motivatie van leerlingen. Het onderzoek zal plaatsvinden in een bovenbouwgroep van het basisonderwijs. Motivatie is lastig te meten dus ik doe nu onderzoek naar de betrokkenheid. Heb je de vragenlijst ook in het nl? Zodat ik hem eventueel toch kan gebruiken en wellicht de vraagstelling iets ombuig.
Dag Pauline,
Ik heb je de vragenlijst via de mail gestuurd. Je schrijft verder dat je de vragenlijst wilt ombuigen: let wel op de validiteit, deze neemt uiteraard af als je de vragenlijst gaat aanpassen.
Ha Wessel,
Voor mijn afstudeeropdracht docent 2e graad Nederlands, wil ik onderzoek doen of activerende werkvormen de motivatie bevorderen bij het vak Nederlands in de bovenbouw van het VMBO (basis en kader). Ik ben nog in de oriëntatiefase en kwam al zoekende jouw site tegen. Heb jij tips voor literatuuronderzoek, meetinstrumenten en wellicht tips om leuke activerende werkvormen toe te passen?
Dag Paulien,
Dat klinkt als leuk en ook breed onderzoek. Wat betreft literatuur denk ik dat het interessant is naar boeken als: The Gamification of Learning and Instruction: Game-Based Methods and Strategies for Training and Education (2012) en The Multiplayer Classroom: Designing Coursework as a Game (2011). Beide boeken over gamification – een interessant iets als je bezig wilt gaan met activerende werkvormen en motivatie. Ook zou ik je aanraden om video’s van bijvoorbeeld Deterding of Zichermann te gebruiken in je literatuuronderzoek. Verder kun je kijken naar een boek als: Het didactische werkvormenboek (2014), het is maar net wat je aanspreekt en wat je wilt dat leerlingen leren.
Activerende werkvormen zijn er in veel soorten en maten en ook de manier waarop je deze inzet hebben uiteraard invloed op de motivatie bij leerlingen. Ook wat betreft meetinstrumenten is het afhankelijk van wat je wilt meten. Ik denk dat, als je motivatie wilt meten, de SRQ vragenlijst (zie bovenaan post) erg goed kan werken om te meten in hoeverre leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn (wat over het algemeen als krachtiger wordt gezien).
Het belangrijkste is dat, zoals ik al schreef, een activerende werkvorm onlosmakelijk verbonden is met de manier waarop je deze inzet: bepaal jij de werkvorm? moet iedereen het zelfde doen? doe je het systematisch of sporadisch? etc. etc. Succes met je onderzoek en mail gerust als je ergens hulp bij nodig hebt.
Hallo Wessel,
Dit jaar doe ik een onderzoek naar de opstart van samenwerkend leren binnen een basisschool. In teamverband werken wij aan diverse deelvragen. Mijn deelvraag dit jaar is: in hoeverre kan een leerkracht het vermogen tot samenwerkend leren van leerlingen vergroten door bij te dragen aan de intrinsieke motivatie? Nu zag ik jouw meetinstrument en deze leek mij erg geschikt om een voormeting te doen in twee klassen. Het vertalen in het Engels hoeft geen probleem te zijn, maar ik hoopte stiekem dat jij ook een Nederlandse versie hebt. Heb jij deze in bezit? En ben je gemachtigd om deze te delen? Graag zou ik er gebruik van maken!
Vriendelijke groeten,
Milou
Dat Milou,
Dat klinkt als een interessant onderzoek! Ik heb je zojuist gemaild 🙂
Hallo Wessel,
Zou je de Nederlandse versie mij ook kunnen mailen? Graag als je die hebt ook die voor de ouders en leerkrachten.
Groetjes, Merve
Dag Merve,
Zie je mailbox!
Hoi Wessel,
Ik ben voor mijn onderzoek over motivatie en doorzettingsvermogen bij basisschool leerlingen op onderzoek gegaan naar verschillende vragenlijsten en kwam die van jou tegen. Deze hebben mij tot nu toe goed geholpen, maar de Nederlandse versie van Dimensions of Mastery Questionnaire (DMQ) zou mij heel erg helpen! Heb jij deze toevallig in bezit?
Ik hoor graag van je!
Hallo Wessel,
Ik start binnenkort met een onderzoek over blended-learning in het voorgezet onderwijs, niveau vmbo. Graag zou ik de motivatie en ervaring van de leerlingen willen weten. Ik ga een aantal lessen geven met behulp van blended-learning gedurende een semester. Hoe zou jij de motivatie en ervaring van de leerlingen meten? Voor en na het onderzoek? Hopelijk heb je een idee!
Groetjes,
Tessa
Dag Tessa,
Dat hangt er vanaf wat je wilt weten? of de leerlingen meer intrinsiek gemotiveerd worden door je blended-aanpak? Een algemene aanpak is: vragenlijst, veranderen (blended werken), nogmaals vragenlijst en dan groepsinterview op basis van de tweede meeting, om opvallende zaken te verhelderen. Sterker wordt het nog als je op basis van literatuur veranderingen aanbrengt om vervolgens tijdens het interview te kijken of deze aspecten naar voren komen (gesprek opnemen, kijken welke woorden/dingen vaak terug komen, kijken of dat terug te koppelen is naar je oorspronkelijk doel (literatuur)).
De SRQ dien je dan aan te pasen naar je vak bv. ‘ … waarom doe je bij geschiedenis..’.
Heb ik je zo op weg geholpen? Laat maar even weten als je de SRQ documentem wilt hebben.
Dankjewel! Ik ben hier zeker meegeholpen! Ik zou de SRQ documenten graag willen hebben.
Groetjes,
Tessa
Die zouden nu in je mailbox moeten zitten 🙂
Beste Wessel
Ik ben bezig met het tweede jaar van de Master Sen en ga dit jaar mijn praktijkgericht onderzoek uitvoeren. Ik ga onderzoek doen naar de motivatieproblemen in de bovenbouw op onze VMBO school. Ik wil er achter komen welke factoren invloed hebben volgens leerlingen en docenten in leerjaar 3 en 4 op de motivatie van leerlingen bij de theorievakken. Aan de hand hiervan hoop ik handreikingen te kunnen geven aan de docenten.
Ik ben benieuwd welke vragenlijst jij zou adviseren. Ik wil graag een vragenlijst afnemen bij leerlingen en docenten.
(De DMQ lijkt me zo op het eerste gezicht een goed instrument. Heb jij daar ook een kant en klare lijst van voor leerlingen en docenten? )
Hopelijk kun je me op weg helpen.
Groeten, Karin
Dag Karin,
Lezend over je onderzoek zou de DMQ inderdaad ingezet kunnen worden, al denk dat de SRQ ook kan: ik beide gevallen geven de vragenlijst namelijk een indicatie van de manier waarop de leerlingen gemotiveerd zijn en zul je volgens mij aan de hand van de uitkomst daarvan (groeps)interviews moeten afnemen om de factoren duidelijk naar boven te halen; factoren die je volgens mij eerst vanuit de literatuur haalt, om vervolgens met de vragenlijst/een interview (transcriberen) te kijken welke factoren bij jullie leerlingen een sterke rol spelen, om vervolgens te kijken welke interventies helpen.
De DMQ geeft daarbij meer informatie over doorzettingsvermogen, terwijl de SRQ meer gaat over in hoeverre de leerling op wat voor manier gemotiveerd is: extrinsiek (E), introjected (IN), geïdentificeerd (GE) en intrinsiek (I). Persoonlijk heb ik meer ervaring de SRQ. Het is vooral belangrijk dat je precies bedenkt wat je te weten wilt komen met je vragenlijst. Mocht je de SRQ willen gebruiken, laat dit dan even weten: ik kan je altijd de bestanden sturen.
Hoi Wessel
Dan ga ik aan de slag met de SRQ. Zou je mij de bestanden willen sturen?
Alvast bedankt!
Groeten, Karin
Dag Karin,
De bestanden zouden nu in je mailbox moeten zitten!
Hallo Wessel,
Ook ik ben bezig met een onderzoek voor mijn HBO scriptie over het motivatieproces mbt leren onder 12 tot 18 jarigen. Ik zit nog in de opzet fase.
Ik wil graag expert-interviews gaan afnemen onder 18 plussers met motivatieproblemen in het verleden die ze overwonnen hebben. Ik ben benieuwd naar de factoren die volgens deze experts een rol speelden in het afnemen/ toenemen van hun eigen motivatie mbt leren.
Mij lijkt de DMQ vragenlijst het meest geschikt.
Welke vragenlijst is volgens jou het meest geschikt?
En heb je deze voor mij in het Nederlands?
Dag Elly,
Wil je alleen een interview afnemen, of bedoel je dat je voorafgaande aan het interview een vragenlijst wilt afnemen? De DMQ lijkt mij geschikt als vragenlijst voor datgene wat je omschrijft. Helaas heb ik geen Nederlandse versie daarvan, maar kijkend naar hoe deze is opgebouwd zou je deze volgens mij makkelijke valide kunnen vertalen (wel even laten dubbelchecken).
Hallo Wessel,
Ik ben zeer nieuwsgierig in de achtergrondinformatie van deze testen over motivatie. Met name over de verschillen in motivatie tussen jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Kan jij voorzien in deze nieuwsgierigheid?
Met vriendelijke groet,
Iris Heikens
Dag Iris,
Bij het download bestand (SRQ 3.) zit literatuur toegevoegd over motivatie. In hoeverre dit ingaat op jouw vraag weet ik niet precies, daarvoor zou je het zelf even kunnen doorkijken.