Vernieuwenderwijs

Microcontrollers in de klas: bestuur de echte wereld!

Programmeren, robotica en ontwerpen zijn allemaal onderwerpen die passen binnen MakerEd en binnen de 21st century skills. Het ‘kloppend hart’ binnen dit soort projecten zijn vaak microcontrollers. Hoewel deze printplaatjes er ingewikkeld uit kunnen zien en voor een leek lijken op iets heel technisch valt dat in de praktijk allemaal erg mee. In dit artikel een verzameling van 5 microcontrollers waar je direct mee aan de slag kan.

Arduino

Met deze microcontroller is het eigenlijk allemaal begonnen. In 2005 werd de eerste Arduino gelanceerd, en inmiddels zijn er 17 verschillende versies. Daarbij is de Arduino Uno de meest gebruikte, en inmiddels ook meest gekopieerde microcontroller.

Arduino’s worden gebruikt voor allerlei verschillende projecten, omdat ze eenvoudig te programmeren zijn en om kunnen gaan met allerlei verschillende sensoren. Op websites als Instructables zijn ontzettend veel tutorials te vinden, waar leerlingen ook zo mee aan de slag kunnen. Bluetooth bestuurbare auto’s, robots, maar ook weerstations zijn in niet al te veel tijd in elkaar te zetten en te programmeren.

 BBC micro:bit 

De BBC heeft een lange traditie als het gaat over het proberen te stimuleren van technologie en programmeren bij leerlingen en studenten. Vorig jaar is de BBC daarbij gestart met het uitdelen van de micro:bit, en deze microcontroller is nu ook te koop in Nederland. Het kleine printplaatje beschikt zelf al over een aantal sensoren en ledjes, waardoor je al snel je eerste projecten kunt maken.

Dankzij de aansluitingen is ook de micro:bit goed uit te breiden, waardoor er met deze eenvoudige controller verschillende complexe projecten gebouwd kunnen worden. De Motor Driver Board is bijvoorbeeld een leuke om praktisch mee aan de slag te gaan. De micro:bit is te programmeren door middel van verschillende programeertalen.

Crumble

De hoeveelheid draadjes en het kunnen solderen schrikt sommige gebruikers af bij het gebruik van bijvoorbeeld een Arduino. De makers van Crumble hebben daarom bedacht dat het handiger is om te werken met alligator clips, zodat het aansluiten van sensoren, lampjes en motoren veel eenvoudiger is.

De Crumble beschikt daarnaast standaard over controllers om motoren aan te sturen, waardoor er, in tegenstelling tot de micro:bit en de Arduino, geen uitbreiding nodig is. Programmeren kan door middel van een visuele omgeving, gebaseerd op Blockly en Scratch.

NodeMCU

Een iets minder eenvoudige microcontroller, maar qua prijs dan wel weer heel interessant: de NodeMCU. Gebaseerd op de ESP8266 is deze kleine chip via wifi bestuurbaar en te programmeren met Lua. De NodeMCU is iets beperkter dan de eerder beschreven microcontrollers, maar door de standaard wifi en het beetje geheugen zijn er toch verschillende interessante projecten te maken.

Met name voor Internet of Things projecten is dit een erg interessante microcontroller. Doordat de chip weinig energie vraagt en om kan gaan met sensoren en wifi is er zo redelijk eenvoudig een netwerk aan slimme apparaten op te zetten.

Raspberry Pi Zero 

Eigenlijk is dit geen microcontroller, maar een complete PC op het formaat van een visitekaartje. Hierdoor kun je met de Pi Zero een heleboel meer dan met de eerder beschreven microcontrollers, maar kent het ook een aantal zwakheden. Zo is een Arduino veel beter in het uitvoeren van een eenvoudige taak waarbij heel vaak hetzelfde gedaan moet worden.

Met een Raspberry Pi Zero kun je dan weer hele andere kanten op: eigenlijk alles wat een ‘gewone’ computer kan kun je met deze minicomputer ook. Uitdagende projecten als een eigen Gameboy, een digitale assistent of een webserver behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Met deze 5 microcontrollers kun je dus best aan de slag in de klas. Het mooiste hiervan is de combinatie van digitaal en analoog, waarbij je uiteindelijk de echte wereld kunt meten en besturen. Heb je hier zelf ervaring mee? Wij zijn benieuwd naar voorbeelden!

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!