Vernieuwenderwijs

Maak je lessen met LessonUp!

Lessen bestaan tegenwoordig vaak uit filmpjes, PowerPoints, websites, on-line quizes en andere digitale middelen, vaak afkomstig van overal en nergens op het internet, de cloud of je USB en vervolgens gedeeld via de beamer of computers. De website LessonUp! maakt dit proces makkelijk en overzichtelijker: het biedt je de mogelijkheid om alle digitale content in één lessenserie te verwerken, waar leerlingen direct mee aan de slag kunnen!

Lessenserie en lesplanning

LessonUp! is een website waarop je een digitale lessenserie en lesplanning kunt maken die je met leerling kunt delen. Je kunt lessen in elkaar zetten, die naar keuze opgebouwd uit de onderdelen vooraf, instructie, toepassing, evaluatie en differentiatie, bestaande uit digitale content zoals filmpjes, slides en quizes. Vervolgens kun je je lessen een naam geven en onderverdelen. Eenmaal klaar kunnen je leerlingen de content bekijken en quizvragen maken, zowel op de pc als op hun telefoon.

Lessenup

Hoe werkt LessonUp!?

LessenUpLogoLessonUp! Werkt prettig en is veelzijdig. Je maakt (via Google) een account aan, logt in en kunt beginnen met je eerste lessen(serie). Daarvoor wordt eerst gevraagd welk vak je geeft en aan welk leerjaar en aan welk niveau je dat geeft (voor de administratie) en vervolgens kun je meteen je lessen bouwen. Dit bouwen gaat erg simpel: je drukt bij een lensonderdeel ‘+’ en kunt vervolgens kiezen uit onder andere een YouTube video, PowerPoint, Slides, afbeelding, website en quizvragen. De verschillende lessen zijn vervolgens onder te verdelen in een soort van paragrafen en hoofdstukken, die je zelf een titel kunt geven. Als je je lessen eenmaal klaar hebt deel je de lessenserie middels een link met je leerlingen. Zij kunnen dan zelf de content bekijken en quizes maken. Ook kun je er voor kiezen je lessen als een prestatie weer te geven (via de beamer) en zo klassikaal te doorlopen. Ook kun je op deze manier de quiz klassikaal maken, waarbij leerlingen middels een pincode inloggen en realtime meedoen (zoals bij Kahoot) .

Mogelijkheden

Het platform doet wat het moet en heeft daar binnen veel mogelijkheden. Zo integreert het SchoolTV en zijn ze bezig NPO aan de website te koppelen (dat gaat veel beeldmateriaal opleveren!) – dit komt bovenop andere opties als YouTube, websites, slides, google Maps etc. Een breed scala aan digitale content op uit te kiezen dus. Het kan een goede ondersteuning bieden bij flipping the classroom. Door gebruik te maken van LessonUp! hoe je niet langer ter plekke websites te openen, filmpjes erbij te pakken en een PowerPoint klaar te zetten – je bundelt het en deelt het (voor de les begint).
LessonUp_digibord

Kosten

LessonUp! heeft een gratis versie (individuele leerkracht) en een betaalde versie ( (€ 50,- per docent, voor een school). Het verschil is dat je bij de gratis versie aan enkele limieten gebonden bent, zoals een maximum aantal smartphones of PowerPoints dat ingezet kan worden, terwijl je bij de betaalde versie geen limiet hebt. Ook kun je bij de betaalde versie (binnenkort) je content delen, de hulpdesk benaderen en training aanvragen. Of je dit de moeite waard vindt, hangt uiteraard af van je wensen.

Meer informatie over de kosten, mogelijkheden en toekomstige plannen of zelf aan de slag? Check dan snel https://lessonup.io/nl/!

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

3 reacties

Geef een reactie

  • LessonUp verdient een update, ondertussen kan er al weer veel meer. Ik had deze site nodig om LessonUp überhaupt te vinden, maar ik ben enthousiast over het gemak en de uitgebreide mogelijkheden om interactieve lessen te maken, samen te werken met collega’s en lessen te delen.

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!