Apps en Tools Lesideeën

eduCanon: maak Flipping the Classroom interactief!

flipping the classroom, educanon
Geschreven door Wessel Peeters

Flipping the Classroom

Soms kom je een tool tegen waar je heel erg blij van word, eduCanon is zo een voor Flipping the Classroom. Met eduCanon kun je vragen toevoegen aan instructiefilmpjes van YouTube of een ander platform. Deze vragen verschijnen op door jezelf gezette tijden en kunnen ook nog eens interactief zijn. Het is een gratis, zeer makkelijk te gebruiken tool waarmee je een extra dimensie toevoegt aan Flipping the Classroom!

Bulb

Video’s met daaraan toegevoegde vragen of opmerkingen worden door eduCanon omschreven als een als een ‘Bulb’. Een Bulb is een filmpje dat afspeelt, terwijl er vragen over verschijnen. Dit kunnen verschillende type vragen zijn, zoals open vragen en meerkeuze vragen. Hierbij kun je optioneel ook verschillende goede antwoorden toevoegen, zodat leerlingen direct feedback kunnen krijgen. Ook kun je er voor kiezen op ‘reflectieve pauzemomenten’ in te bouwen (met aanvullende informatie), wat erg handig kan zijn na een complex onderdeel in de video en zo meer ondersteuning heeft aan het uitvoeren van flipping the classroom.

Makkelijk te gebruiken

educanon flipping the classroomeduCanon werkt verrassend makkelijk: binnen enkele minuten heb je je eerste Bulb gemaakt. Je maakt een account aan (of logt in via Edmodo of Google), start een nieuwe Bulb, voegt het filmpje toe via de url (link) en voegt vragen in op gezette tijden van het filmpje. Als je Bulb klaar kun je het eerst vanuit het perspectief van de leerlingen bekijken. Vervolgens kun je het middels een url delen of laat je leerlingen een account maken op de website. Leerlingen zien bij het afspelen van de Bulb op het ene helft van hun scherm het filmpje zien terwijl er op de andere helft vragen verschijnen. Je kunt een onbeperkt aantal lessen maken en delen met collega’s. Daarnaast kun je een onbeperkt aantal en studenten toelaten.

Meer opties

Tegen betaling kun je onder andere: leerlingen direct vragen laten beantwoorden, feedback en cijfers geven, leerlingen hun eigen vragen laten maken en toegang krijgen tot publieke lessen. De kosten hiervoor zijn niet zo schrikbarend hoog als we vaak bij andere platformen zien: voor $89,- per jaar heb je een premium account.

Meer informatie vind je de website van eduCanon: www.educanon.com

Over de schrijver

Wessel Peeters

Docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, spelfanaat, gadgetfreak en alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie: ik doe onderzoek, blog, verzorg workshops over onder andere gamification en formatief evalueren en ben actief in het ontwikkelen van onderwijsmateriaal zoals video's en activerende didactiek.

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!