Vernieuwenderwijs

Loom: makkelijk screencasts maken en delen

Een screencast zegt soms meer dan 1000 woorden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om software uit te leggen of om je instructie op te nemen, zodat leerlingen of studenten het terug kunnen kijken. Nu zijn er tegenwoordig diverse sites, programma’s en apps om op te nemen – maar zelden hebben we zo’n goedwerkende, makkelijk te gebruiken en gratis applicatie gezien als Loom. Wat maakt Loom zo top? Dat lees je in dit artikel. 

Screencast maken

Er kunnen verschillende redenen zijn om een screencast op te nemen. Eén van de redenen, kan zijn omdat je graag een of meerdere instructievideo’s voor je leerlingen wilt opnemen, zodat je bijvoorbeeld tijdens de les beter kan differentiëren of zodat leerlingen naslagwerk hebben, zodat zij zich op hun eigen tempo en manier kunnen voorbereiden op bijvoorbeeld een toets. Er zijn diverse apps en sites die daarbij kunnen helpen, zoals we laten zien in deze lijst met 6 gratis screencast programma’s (update: Loom toegevoegd). Eén van de meest bekende, goedwerkende daarvan is screencast-o-matic. Ook zijn er vervolgens platformen om je video interactief te maken, zoals Edpuzzle en Playposit, waarmee je interactieve vragen kan toevoegen aan je video. Er zijn dan ook veel verschillende platformen die allemaal iets te bieden hebben. Wat voegt Loom dan hier aan toe? Het heeft alles in één, is gemakkelijk te gebruiken én is geheel gratis te gebruiken.

Loom

Loom is een gratis add-on voor Google Chrome, waarmee je onbeperkt, gratis in HD je scherm, webcam of beide kan opnemen, zonder dat er een watermerk op je video komt te staan. Opgenomen video’s worden vervolgens onder je eigen account (Google, Slack, Outlook of zelfgemaakt) in mappen opgeslagen, waarna je deze kunt bewerken (trimmen) of delen. Daarbij heb je tijdens het opnemen ook nog de mogelijkheid om (de webcam) te pauzeren en de webcam weg te klikken. Tot slot is Loom ook voorzien van een countdown-optie, zodat je weet wanneer de opname begint.

Het opnemen, bewerken en delen gaat zo makkelijk als het klinkt: zonder onnodige toeters en bellen maak je een screencast die je vervolgens als link kunt delen. Wat ons betreft is dit momenteel dan ook één van de beste screencast applicaties die er is. Belangrijk om bij stil te staan is wel dat je video’s online worden opgeslagen én dat het platform nog volop in ontwikkeling is: er kan wel het een en ander gaan veranderen (want er moet toch geld verdiend worden). Voor nu is het in ieder geval een top platform en zeker een om nader te bekijken.

In ontwikkeling

Het platform is op het moment van schrijven nieuw en zit zodoende in de Béta-fase. Zo schrijven de makers op hun website dat er in toekomst wellicht Pro Features komen (die mogelijk invloed hebben op de gratis mogelijkheden). Wel is er ook een desktopversie in de maak die eind 2018 zal uitkomen. Zodra deze er is kun je de software downloaden en installeren. Dit kan handig zijn voor als je bijvoorbeeld geen Chrome gebruikt of niet online wilt werken.

Interesse? Meer informatie kun je vinden op https://www.useloom.com/.

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige bij de Pabo en toegepaste psychologie, docent maatschappijleer en coördinator in het voortgezet onderwijs. Alumnus master leren en innoveren. Veel bezig met en praat graag over curriculumontwikkeling, leerstrategieën, leermythes, effectieve didactiek en leernetwerken. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

1 reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Mijn studenten gebruiken Loom om screencasts te maken van programmeer opdrachten. Loom werkt perfect en je kunt de video’s ook opslaan als MP4 bestand.

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Registreren →

📧 Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →