Apps en Tools

Listr: een educatieve playlist

Lesplanning Listr
Geschreven door Wessel Peeters

Een digitale lesplanning met filmpjes, opdrachten, afbeelding die leerlingen stap-voor-stap kunnen doorlopen en die je als docent binnen no-time in elkaar zet: Listr.

Lesplanning

Op hun website omschrijven de makers Listr als ‘een soort playlist maar dan met educatief materiaal zoals oefeningen en instructies.’ Als docent (of leerling) maak je gratis een account aan (evt. via Facebook of Google) en kun je direct aan de slag met het maken van je eigen lesplanning (playlist). Kies een titel,  geef het een omschrijving, eventueel labels (tags) en geef tot slot een indicatie van de totale duur van de lessenserie of enkele les. Vervolgens is je playlist aangemaakt en kun je deze van muzi..onderwijsmateriaal voorzien!

List playlist

List leerlijst toevoegen

Gemakkelijk

Listr lesmateriaal

Onderdelen aan je playlist toevoegen

Wat meteen opvalt is het strakke, gebruiksvriendelijke design van de website en het gemak waarmee je een playlist aanvult. Eén druk om ‘Leerlijst aanpassen’ te activeren, een druk op + en je kunt je materiaal toevoegen. De website is dan ook zeer gebruiksvriendelijk: binnen een paar minuten had ik mijn eerste les in elkaar gezet. Ook prettig is dat je dingen als een Google Formulier of een Prezi rechtstreeks van je Drive of het internet in je playlist kunt zetten. Het zorgt er voor dat het maken van playlist een prettige, snelle en mede daardoor leuke ervaring is.

Veelzijdig

Abeeldingen, filmpjes, quizes, oefenstof, linkjes: zo’n beetje alles wat je wilt gebruiken tijdens een les kan in de playlist worden gezet, waarbij je zelfs titels en aanvullende informatie tussen de verschillend onderdelen door kunt plaatsen, waardoor het overzichtelijk blijft.

Delen

Als je een les(senserie) eenmaal af hebt, deel je deze gemakkelijk met je leerlingen door de school óf een specifieke klas aan te vinken en deze te ‘versturen’; leerlingen moeten dan wel eerst een account aan hebben gemaakt op de website – iets wat uberhaubt geen slecht idee is: leerlingen kunnen dan ook zelf lessen aanmaken.. peer education! Mocht je zelf geen lesmateriaal voor handen hebben dan vind je her-en-der ook wat kant-en-klaar materiaal (zoals wiskunde filmpjes ClipSchool als je een video wilt invoegen).

Binnenkort zal er ook lesmateriaal van uitgevers op de website te vinden zijn, wat geld zal kosten gezien dat het in een ‘Store’ terecht zal komen.

Over de schrijver

Wessel Peeters

Docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, spelfanaat, gadgetfreak en alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie: ik doe onderzoek, blog, verzorg workshops over onder andere gamification en formatief evalueren en ben actief in het ontwikkelen van onderwijsmateriaal zoals video's en activerende didactiek.

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!