Vernieuwenderwijs

Laat je leerlingen een infographic maken

Wil je leerlingen laten aantonen wat zij hebben geleerd of wil je dat zij een boodschap overbrengen, dan is een infographic een goede optie. Het is een mooi en leerzaam alternatief voor een werkstuk, zowel voor de ontvanger als leerlingen zelf. In dit artikel enkele voorbeelden vanuit de praktijk én online tools die je kunt gebruiken, mocht je leerlingen het digitaal willen laten maken. 

Wat is een infographic

Het woord infographic komt van het Engels ‘information graphics’: het is een informatieve illustratie, een poster waar je door slim gebruik van tekst en beeld snel veel informatie van af kunt aflezen. Het grafische wordt dus gebruikt om informatie duidelijk en snel te begrijpen weer te geven. Dit ziet er vaak een stuk aantrekkelijker uit dan een werkstuk én helpt ook om dingen sneller te begrijpen. Hieronder enkele willekeurige voorbeelden via Google Afbeeldingen:

Plastics Infographic

largest bankruptcies infographic

Toepassing in de les

Wil je leerlingen een product laten maken waarmee zij aantonen wat zij hebben geleerd en wil je een keer wat anders dan een werkstuk? Dan is een infographic een goed alternatief. Naast dat het voor de lezer (kijker) een stuk aantrekkelijker is, vinden leerlingen het ook vaak een stuk leuker om te maken. Ook leert het hen op creatief na te denken over datgene wat ze willen aantonen of overbrengen, wat een extra dimensie geeft aan de opdracht.

Voorbeelden van toepassingen in de les kunnen zijn: het maken van; een campagneproduct om ergens de aandacht voor te vragen, een informatieve poster of de werking van bepaalde stoffen of een poster over de vluchtelingenstroom die naar Nederland toe komt. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden!

Hoe maak je een infographic?

Creativiteit – dat is een belangrijk gegeven bij het maken van een infographic: een goede infographic weet de graphics in te zetten om de aandacht te trekken en bovenal de informatie te verduidelijken. Bij voorkeur wordt er niet te veel tekst gebruikt. Dat is tegelijkertijd ook het leuke en goede voor leerlingen: zij worden gedwongen om na te denken op welke creatieve manier zij hun informatie kunnen overbrengen. Leerlingen kunnen een infographic tekenen of digitaal maken.

Infographic tekenen

Analoog 
Een keuze om leerlingen de infographic te laten tekenen kan zijn dat dit vaak voor meer eigenaarschap en voor meer creatieve creaties zorgt. Leerlingen denken, zo bemerken wij, vaak een stuk beter na over hoe zij hun informatie willen overbrengen: zij denken meer out-of-the-box als zij niet kant-en-klare afbeeldingen, icoontjes en figuren gebruiken. Wel neemt dit proces meer tijd in beslag dan een digitale poster en is niet iedere leerling even goed in tekenen.

pictochart

Digitaal
Een keuze om leerlingen de infographic digitaal in elkaar te laten zetten kan zijn dat het relatief snel voor een mooi product zorgt. Door gebruik te maken van alles wat het internet de bieden heeft kunnen er mooie combinaties worden gemaakt om een goed uitziend product te maken. Een digitale infographic kan in de basis gemaakt worden met programma’s als Word of PowerPoint. Wil je een grafisch mooi product dan kan beter gebruik worden gemaakt van programma’s als Adobe Illustrator of Indesign – al zijn dit relatief dure programma’s die lang niet op iedere school beschikbaar zijn.

Ook zijn er veel website’s waar leerlingen gratis en snel een infographic kunnen maken. Hieronder enkele website’s die volgens ons geschikt zijn om met leerlingen mee te werken:

Heb je zelf ook leuke voorbeelden van infographics? of heb je misschien een tool die in rijtje mist? Laat het ons weten in een reactie onder deze post.
Veel infographic-plezier!

image_pdfDownload artikel
Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

13 reacties

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!