Vernieuwenderwijs

Leer.tips update #1

Afgelopen oktober is de website leer.tips online gegaan. Op deze website staan op onderzoek gebaseerde tips voor het leren. De afgelopen dagen is de website voorzien van diverse updates, waarover je kunt lezen in dit artikel.

Leer.tips?

In eenĀ artikel van afgelopen oktober schreven we over het idee achter project leer.tips. De websiteĀ is ontstaan vanuit onze interesse in hersenen en leren en de wil om meer evidence-informed te werken.Ā Het doel van de website is om te ondersteunen bij het leren, waarbij je door middel van de bronvermelding de herkomst kan bekijken of jezelf verder kunt verdiepen in de tips. Deze week heeft de website de eerste update gehad, waarover meer informatie in dit artikel.

Update #1 – mei 2018

Allereerst is er zijn de tips opgesplitst: er is nu een deel met algemene leertips Ć©n een deel met leermanieren.Ā De algemene tips kunnen worden gezien als voorwaarden waardoor je effectief kan leren en de leermanieren als concrete manieren van leren. De tips binnen de laatste categorie zijn als extra ondersteuning waar mogelijk voorzien van downloads.

Daarnaast zijn er nieuwe onderdelen toegevoegd aan de website. Allereerst is er een downloadpagina, waar documenten te vinden zijn die helpen bij het leren. Dit zijn zowel document van externe bronnen als vanuit het platform zelf. We gaan dit onderdeel geleidelijk aan uitbreiden. Ten tweede is er een apps & tools pagina, waar gratis te gebruiken apps en tools te vinden zijn die kunnen helpen bij het leren. Ten derde is een een verdiepend deel toegevoegd aan de website: boeken & theorieƫn, bedoeld voor mensen die graag dieper in gaan op hersenen en leren.

Als onderdeel van het verdiepende-deel zijn er drie paginaā€™s met onderwijstheorieĆ«n toegevoegd: Ć©Ć©n over deĀ executieve functies,Ā Ć©Ć©n over deĀ cognitieve leerstrategieĆ«n en Ć©Ć©n over de cognitive load theory, allen voorzien van korte informatie en boeken die over het onderwerp gaan. In een volgende update zullen hier meer theorieĆ«n aan worden toegevoegd en zullen er passende tips te zien zijn op de paginaā€™s. Voor mensen die interesse hebben leren en onderzoek is er een pagina metĀ boekentipsĀ aangemaakt. Hier vind je ā€“ makkelijk te lezen ā€“ boeken die gaan overĀ evidence-informedĀ (door bewijs geĆÆnformeerd) leren; onderzoek over leren.

Tot slot is er voor een nieuw, meer passend logo gekozen en is deĀ homepage vernieuwd, zodat je eerst een menu te zien krijgt.

We blijven de zojuist omschreven delen in de komende weken continue aanvullen. Daarnaast zal er in de volgende update(s) worden gekeken naar de mogelijkheid van YouTube video’s, een forum en een uitgebreider deel voor de verschillende theorieĆ«n rondom leren.

Ontwikkeling en nuance

Het is een project, wat ook inhoudt dat het continu in ontwikkeling is. Nieuwe onderzoeken worden verwerkt, waardoor er tips kunnen veranderen, verdwijnen of bijkomen en ook de categorieƫn kunnen veranderen. Daarnaast is de huidige website een tweede opzet; het is geen definitief ontwerp.

Ook is het belangrijk om duidelijk, maar ook genuanceerd te zijn: feiten over leren staat niet zo vast als feiten over bijvoorbeeld medicatie. Ook kunnen er discussies zijn over onderzoeken. Er is dan ook geprobeerd kritisch te zijn bij het plaatsen van de tips en daarbij in het achterhoofd te houden dat niet alle tips voor iedereen gelden: Iedereen leert op zijn of haar eigen manier.

Feedback, tips of opmerkingen zijn altijd welkom: laat bij een tip gerust een reactie achter of gebruik onze e-mailadres of het contactformulier om contact op te nemen.

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

Geef een reactie

šŸ’” Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag.Ā Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar ā†’

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!