Apps en Tools Lesideeën Onderwijsonderzoek

HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms!

In onze HowTo posts gaan we iedere paar weken met ondersteuning van een video in op het gebruik en de didactische toepassing van een van de apps. In de video’s wordt stap-voor-stap ingegaan op de werking van de tool, waarbij er in het artikel verdere uitleg wordt gegeven over de manier waarop je de tool kunt inzetten.

In deze HowTo gaan we in op Google Forms: een gratis, makkelijk te gebruiken onderdeel van Google Drive waarmee je vragenlijsten (enquêtes) of toetsen kunt maken en afnemen. De uitslag daarvan komt automatisch in excel te staan, waardoor het snel en makkelijk te analyseren is en daarbij je toetsen zelfs automatisch kunt nakijken. Op dit alles wordt ingegaan op de onderstaande post, waarbij we in de bijbehorende video stap-voor-stap laten zien hoe je een vragen toevoegt, verstuurd en de antwoord analyseert.

We bespreken in deze HowTo de nieuwe Google Form. Deze is in enkele opzichten anders dan de oude. De nieuwe kun je gebruiken door op deze link te klikken. Vanaf je eerste login zal je dan voortaan automatisch de nieuwe vorm gebruik, die binnenkort standaard wordt.

Google Forms

logo-driveGoogle Forms is een onderdeel van Google Drive, een gratis opslagapplicatie van Google (vergelijkbaar met bijvoorbeeld DropBox), waarbij ingebouwde apps als Google Docs, Slides en Sheets (de Google varianten van Word, PowerPoint en Excel) zitten. Een minder bekende applicatie daarvan is Google Forms, een app waarmee je een vragenlijsten kunt maken, vormgeven en afnemen. Om hier gebruik van te maken log je met je Google Account (Gmail, Android account) in op drive.google.com   New More Google Forms. Je kunt nu direct aan de slag met het bouwen van een vragenlijst!

Google Forms 1   Google FOrms 6

Mogelijkheden

Je kunt veel verschillende dingen toevoegen aan je vragenlijst: titel en onderschrift (handig voor bijvoorbeeld een instructie op de eerste pagina), verschillen typen vragen (lange en korte open vragen, multiplechoice, dropdown, checkboxes etc.), video’s vanuit YouTube, afbeeldingen en zo nog enkele opties. Ook kun je sections (pagina’s) aanmaken, waarop je de verschillende onderdelen neerzet – op die manier zorg er je er voor dat het niet één lange vragenlijst wordt maar dat het netjes per blok op een volgende pagina staat. Vervolgens kun je gemakkelijk de volgorde veranderen door de verschillende onderdelen te schuiven (zelfs als de vragenlijst al is verstuurd). Ook kun je per vraag aangeven of deze verplicht moet worden ingevuld of niet. Google Forms bied dus veel mogelijkheden waardoor je een breed scala aan vragen kunt stellen en deze kunt voorzien van extra informatie.

Google Forms 2   Google Forms 5

Layout

Een goede vragenlijst ziet er goed uit. Naast het toevoegen van de verschillende onderdelen kun je vragenlijst ook vormgeven: je kunt kleuren selecteren, een algemene (bewegende) banner aan de bovenkant toevoegen etc. Dit doe je onder andere door het kleurpalet rechtsboven te selecteren. Dit alles kan afleiden, maar als je het goed vormgeeft zorgt het er wel voor dat het geheel er verzorgd en professioneel uit ziet. Tevens is het dan alle tijden mogelijk om de vragenlijst live te bekijken zoals de ontvanger het zal zien, door op preview (oogje) rechtsboven te drukken.

Google Forms 3   Google Forms 4

Versturen en uitslag

Als je eenmaal je vragenlijst af hebt kun je je vragenlijst versturen. Dit doe je door rechtsboven op ‘Send’ te drukken. Je kunt nu de vragenlijst als e-mail versturen de link kopiëren en die delen (via je eigen mail) of de vragenlijst op bijvoorbeeld een website plaatsen – dit laatste is echter meer geavanceerd. Vervolgens kunnen mensen de vragenlijst invullen: zij hoeven géén account aan te maken. Het is dan ook aan te raden om (als je dit wilt weten) aan het begin van de vragenlijst om een naam e.d. te vragen). De uitslag kun je vervolgens zien door binnen je form-bewerkscherm op ‘responses’ te drukken. Je ziet dan per vraag de (als grafiek weergegeven) de verschillende antwoorden, wanneer het is ingevuld  Ook is er de mogelijkheid om alle antwoorden te exporteren als spreadsheet (excel), die dan automatisch in de Drive komt te staan. Dit kan erg handig zijn als je er bijvoorbeeld meer wilt doen met de data.

Google Forms als toets

Flubaroo_small_promo_440x280Het exporteren van de data geeft je ook de mogelijkheid om de antwoorden na te kijken oftewel om Google Forms als toetsvorm in te zetten. Met behulp van de spreadsheet add-on Flubaroo. Dit is een gratis plugin voor Google Sheets die je meerkeuze vragen óf open vragen (bv. door bepaalde begrippen te herkennen) kunt laten nakijken. Je kunt dan per vraag kiezen wat goed of fout is, hoeveel punten ieder antwoord oplevert etc. Ook kun je het cijfer automatisch laten berekenen, in een sheet laten zetten etc. Op deze manier wordt nakijk dus erg snel en makkelijk De plugin heeft veel verschillende opties en is continu in ontwikkeling. Zo is er sinds kort de optie om bonusvragen toe te voegen. Het onder de knie krijgen van de add-on kan even tijd kosten, maar vervolgens heb je er erg veel aan. Meer hierover in een volgende HowTo!

Extra opties

Google Forms heeft nog een paar extra opties die handig kunnen zijn. Zo kun je via settings aangeven: wat mensen te zien krijgen als de vragenlijst is ingevuld (antwoorden te herzien, antwoorden van anderen te zien en/of nog een een invullen),of iemand slechts één keer de vragenlijst mag invullen (al moeten ze dan wel inloggen) en of de vragen in willekeurige volgorde moeten worden getoond (handig bij bijvoorbeeld een toets, al wordt er dan misschien ergens middenin de toets om je naam gevraagd..).

Ook kun je hier aangeven dat dat er tijdens het invullen van de vragenlijst zichtbaar is hoever iemand al is met invullen, wat sterk is aan te raden (wat zegt nou zelf: wie wil er niet weten hoeveel vragen er nog beantwoord moeten worden?).

Je weet nu alles op aan de slag te kunnen met Google Forms! Heb je vragen? Opmerkingen? of heb je misschien nog toevoegingen? Laat gerust een reactie achter!

Over de schrijver

Wessel Peeters

Docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, spelfanaat, gadgetfreak en alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie: ik doe onderzoek, blog, verzorg workshops over onder andere gamification en formatief evalueren en ben actief in het ontwikkelen van onderwijsmateriaal zoals video’s en activerende didactiek.

58 Reacties

 • Ik heb een vraag over Forms
  In een formulier heb ik de vraag gesteld: Wat is uw naam?
  de deelnemer ziet nu in het antwoordvak : Jou antwoord
  Dit laatste wil ik wijzigen in: Uw antwoord.
  Hoe doe ik dat?

 • Als ik formulieren maak, zie ik onderaan standaard staan: ‘Deze content is niet gemaakt of goedgekeurd door Google. Misbruik rapporteren – Servicevoorwaarden – Aanvullende voorwaarden’.

  Is er iets mis? Vooral ‘niet gemaakt of goedgekeurd’ schrikt mensen wellicht af het formulier te gebruiken, omdat men zou kunnen denken dat het niet veilig is.

  • Dag Jan,

   Dat is een standaard melding van Google. Deze melding is er, omdat Google op die manier wilt aangeven dat zij niks met de inhoudt van de vragenlijst te maken hebben: Zij bieden immers alleen een platform om de vragenlijst te maken. Ook andere platformen, zoals Surveymonkey, hebben dergelijke meldingen. Persoonlijk heb ik niet het idee dat het mensen afschrikt.

  • Dag Anne,

   Helaas kunnen de vragen niet offline beantwoord worden. Een goede geprinte versie maken is, zover ik weet, ook niet mogelijk: daarvoor kun je uiteraard gewoon Word of Google Docs gebruiken.

   • @ anne en wessel,

    Ik was ook op zoek naar een mogelijkheid om een lijst met vragen zonder layout te krijgen. Ik ben erachter gekomen dat wanneer je gewoon CTRL + P ingedrukt als je bij de vragen bent in Google Forms hij je doorstuurt naar een nieuwe pagina met een duidelijk overzicht met alle vragen onder elkaar.

    Succes ermee 🙂

 • Hoi Wessel,

  ik heb een mooie vragenlijst gemaakt, nu kunnen mijn gasten deze niet invullen behalve als ze met google inloggen. Hoe kan ik dit veranderen?

  • Goedemiddag,

   Dit heeft er zeer waarschijnlijk mee te maken dat je een Google account van en school of bedrijf gebruikt (dus bijvoorbeeld geen @gmail maar @X11.com). Als je dan een document in de Drive aanmaakt en deelt, is het automatisch zo dat ontvangers daar ook werkzaam moeten zijn. Dit kun je veranderen door: rechtermuisknop –> Delen (Share) –> hier aanpassen dat iedereen het kan inzien en/pf kan bewerken. Zo kunnen ontvangers van de vragenlijst deze nu ook invullen, zonder dat zij hoeven in te loggen (om aan te tonen dat zij werkzaam zij bij uw school of bedrijf).

   Ook kun je de optie als volgt uitzetten: Google Forms –> Opties (tandwiel rechtsboven) –> Requires sign-in uitzetten.

 • Hoi Wessel,

  Ik heb een enquete gemaakt (9 meerkeuzevragen) en deze verzonden. Nu kan ik alleen niet alle 450 ontvangers in één keer mailen. Ik heb er nu ca. 100 gedaan en dan heb ik mijn ‘limiet’ bereikt. Kun jij zeggen wat hier gebeurd, is dit normaal of kan ik dit omzeilen 🙂

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten,
  Dennis

  • Dag Dennis,

   Door de vakantie een wat late reactie. Je zou de link kunnen opvragen en deze zelf kunnen verzenden? Op die manier hoef je het niet via Google Drive te doen en kom je niet aan het limiet.

 • Kan een oplossing zijn. Ik ben er wel tegenaan gelopen dat de deelnemer soms een google account moet hebben. Of dat was door verzending met de drive of de link weet ik niet meer, Ik zou het even proberen.

 • Goedenavond Wessel,

  Bij antwoordsleutel kan ik volgens mij alleen een aantal punten geven voor het goede antwoord.
  Maar is het ook mogelijk verschillende punten te geven aan de antwoorden?
  Bijv. antwoord A=1 punt, antwoord B=2 punten?

  • Goedemorgen,

   Helaas is dat (nog) niet mogelijk bij Google Quiz. Er zijn er mensen die er naar vragen op het Google forum, maar tot op heden is deze functie er helaas dus nog niet.

 • Als ik het formulier rechtstreeks in het mailscherm invul en verstuur komt de reactie niet binnen. Klik ik op de link en wordt het online ingevuld wel. Het is dus raadzaam om (in dit geval een uitnodiging) niet in de mail te plakken maar enkel als bijlage in te voegen. Wel jammer want nu ziet de mail er heel saai uit.

 • Hi, Kun je ook een bepaalde trigger inbouwen zodat een nieuwe vraag tevoorschijn komt bij een bepaald cijfer. Dus bij een cijfer (NPS) van 1 t/m 6 een bepaalde nieuwe vraag en bij cijfer 9 en 10 een andere vervolgvraag?

 • Goedemorgen,
  als ik een multiple choice heb met twee vragen, is het dan mogelijk om per selectie een andere weg te laten bewandelen?
  vraag 1: ja ik doe mee (wordt naar vraag twee gestuurd)
  vraag 2: nee ik doe niet mee (verzend formulier)

 • Hi Wessel, hoe kan ik voorkomen dat bepaalde personen meerdere keren hetzelfde formulier gaan invullen om zo de enquete uitslag te beïnvloeden? Er wordt geen mailadres gevraagd en ook een IP-adres wordt niet opgeslagen bij mijn weten. Is er een foefje?

  Anders zou er het WC eend effect kunnen optreden.

  Graag je advies.

  • Dag Andries,

   De enige manier om dit in te stellen is door: opties (tandwiel) > Limit to 1 response. Hier moeten gebruikers echter we voor inloggen met hun Google account. Andere écht betrouwbare manieren zijn er helaas niet. Uiteraard kun gebruikers wel om hun naam, emailadres e.d. vragen – dat helpt vaak al erg veel.

 • Hallo,

  Bedankt voor de uitleg.
  Ik heb nog wel een vraag. Bij korte antwoorden komt bij google formulieren vaak alles toch in staafdiagrammen te staan, ik zou dit graag onder elkaar zien. Is dit mogelijk?

  Groetjes,
  Jaqueline

 • Hallo Wessel,

  Ik zou een uitgebreide personeelsbevraging willen opstellen via een Google Form.

  De totale bevraging zou bestaan uit net geen 200 vragen.
  de helft van de vragen heeft een 4-punt schaal, de helft een 5 punt-schaal
  er zijn 2 open vragen waar de mensen vrij hun mening kunnen typen.

  Is dit haalbaar in 1 vragenlijst via Google Forms?
  Is dit dan nog steeds een gratis dienst?

  Bedankt voor de feedback.

  groetjes,
  Ellen

 • Hallo Wessel,

  Ik heb Google Forms gebruikt voor enquetes in mijn klassen. Bij twee klassen zie ik de uitslag in de vorm van mooie cirkeldiagrammen, bij de derde krijg ik een spreadsheet te zien waar ik minder mee kan. Hoe kan ik ook daar een cirkeldiagram te zien krijgen? En hoe kan ik de uitslag delen met iemand anders?
  Alvast bedankt,

  Jaap Oosterhuis

  • Dag Jaap,

   Kan dit zijn omdat je op ‘individueel’ hebt gedrukt als je de antwoorden bekijkt? of omdat je de antwoorden hebt geëxporteerd? Als je bij de derde klas precies dezelfde vragen stelt, dan zouden deze ook in een cirkeldiagram te zien moeten zijn.

 • Beste Wessel,

  Weet jij of het ook mogelijk is om de resultaten te delen met anderen? En dan de “mooie” vorm met de taartdiagrammen en niet het excell-overzicht.

  • Dag Odyle,

   Dat kan: Door van de RAI uitslag (onderaan in excel overzicht) een grafiek te maken. Ja kan die gegeven selecteren en dan een grafiek/diagram of iets dergelijks selecteren. Dan vormt zich automatisch een diagram (zoals de cirkeldiagram die er in staat).

   • Dank je wel, Wessel.
    Het exporteren had ik al gevonden. De weergave is minder mooi dan de mooie diagrammetjes die ik zie in de online resultaten. Hoe kan ik anderen ook toegang geven om deze te bekijken?

    • Dat zier er inderdaad mooier uit. Om dat voor elkaar te krijgen moet je de forms ‘Sharen’. Let op: Dan wordt de persoon waarmee je shared mede-eigenaar, hij of zij kan dus ook de forms bewerken.

 • Beste Wessel,
  Ik heb mijn online enquête uitgezet met het verzoek voor 1 oktober te reageren. Nu wil ik de looptijd verlengen om meer respons te krijgen. Kan ik de datum in het formulier gewoon wijzigen zonder dat eerdere reacties verloren gaan? En blijft de link naar het formulier dan hetzelfde?

 • Beste wessel,

  Ik heb een vragenlijst in het Engels. De buttons van Google Forms staan bij mij automatisch in het Nederlands. Indien deze geopend wordt door een buitenlandse respondent wordt dit dan in zijn ingestelde taal geopend? Of blijft dit altijd in het Nederlands?

  • Dag Paul,

   De taal van de vragenlijst wordt automatisch aangepast aan de taal van de browser van de respondent. Dus een ontvanger leest de knoppen in de taal waarop zijn of haar browser is ingesteld.

 • Hallo Wessel,

  Ik heb een quiz gemaakt met 60 ja/nee vragen. De vragen gaan over 4 verschillende thema’s dus zou ik graag 4 scores /15 krijgen ipv 1 score /60. Is dat mogelijk?

  • Dag Ward,

   Op basis van je beschrijving begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt. Als je de data (antwoorden) exporteert naar excel, dan kun je vragen clusteren en analyseren? In Forms zelf kun je per pagina vragen bundelen, ook dit levert aparte data op. Of bedoel je dat niet?

 • Beste Wessel,
  Voor een ouderavond wil ik een formulier maken waarop ik een aantal tijden aangeef.
  Ouders kunnen dan de door hun gewenste tijd invullen. Maar hoe zorg ik ervoor dat een tijd maar één keer gekozen kan worden? Een tijd die door een ouder is gekozen, moet voor andere ouders niet meer zichtbaar zijn. Is dit mogelijk of wil ik teveel?

 • Hallo Wessel,

  Bedankt voor je uitleg! Ik ben op zoek naar een keuzeformulier waarbij de score automatisch wordt berekend maar niet getoond, en waar dan naargelang de score een kwalitatief resultaat wordt gegeven.
  Bv. score tussen 0 en 50%, de deelnemer krijgt dan zijn score niet te zien maar wel ‘uw score is laag, dit kan beter,..’

  Weet jij of dit mogelijk is ?
  Bedankt!
  Ellen

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!