In onze HowTo posts gaan we iedere paar weken met ondersteuning van een video in op het gebruik en de didactische toepassing van een van de tools. In de video’s wordt stap-voor-stap ingegaan op de werking van de tool, waarbij er in het artikel verdere uitleg wordt gegeven over de manier waarop je de tool kunt inzetten.
In deze HowTo gaan we in op Screencast-O-Matic: een gratis, zeer makkelijk te gebruiken programma waarmee je via een website een screencast (filmpje) van je scherm (en/of webcam) kunt opnemen om zo leerlingen iets uit te leggen. Dit filmpje kun je vervolgens op YouTube uploaden of eerst downloaden en bewerken – op dit alles wordt ingegaan in onze HowTo ‘screencast’!
Screencast-O-Matic
De website Screencast-O-Matic maak het mogelijk om via de website een screencast (filmpje) op te nemen. Je gaat naar de website, klikt op start recording en daarna op record screencast. De eerst keer dat je hier op klikt zal er gevraagd worden of je een zogenaamde plugin wilt installeren, waarna je voortaan altijd direct kunt opnemen. Er verschijnt vervolgens een opname schermp met een aantal opties: het opnemen van je scherm, het opnemen van je webcam óf of opnemen van beide. Ook kun je de resolutie van het filmpje instellen, welke microfoon er wordt gebruikt etc. Vervolgens kun je maximaal 5 minuten een filmpje opnemen die je vervolgens op YouTube kunt uploaden of eerst kunt downloaden en bewerken. Het filmpje wordt voorzien van een watermerk. Wil je geen watermerk, langer dan 5 minuten opnemen en wat extra opties hebben? Dan kun je Screencast-O-Matic Pro aanschaffen voor $15,- per jaar – volgen ons zeker de moeite waard.
Flipping the Classroom
Het gemaakte filmpje kun je natuurlijk op verschillende manieren inzetten. Je kunt het op YouTube of op de ELO uploaden en ook kun je je bedenken op welke manier het vervolgens toegepast gaat worden. Een term die de laatste jaren vaak voorbij komt is ‘flipping the classroom‘, waarbij het traditionele onderwijs wordt omgedraaid en leerlingen zich thuis voorbereiden op de les door een filmpje te kijken, waarbij de lesstof vervolgens in de les wordt verwerkt. Dit vergt echter wel dat leerlingen filmpjes leren kijken en het hoeft ook lang niet altijd effectief te zijn, zo blijkt uit recent onderzoek. Je zou dus ook de keuze kunnen maken om het als extra ondersteuning in te zetten voor bijvoorbeeld toetsen of bij het verwezenlijken van meer gepersonaliseerd leren.
Prezi? PowerPoint? Powtoon?
Wát je filmt maakt natuurlijk veel uit. Veel docenten gebruiken voor hun screencast een Prezi, Google Slides of PowerPoint: je kunt dan doorklikken terwijl je aan het vertellen bent, net zoals je dat voor de klas zou doen. Ook kun je dezelfde presentatie vervolgens gebruiken in de klas, waardoor het minder werk oplevert en voor leerlingen nog duidelijker wordt. Wil je je filmpjes meer dan standaard maken dan kun je er voor kiezen om te werken met een programma als PowToon, een intro- en outro animatie toe te voegen aan je filmpje of te werken met een greenscreen.
Goed om te weten..
Bedenk goed wat je wilt duidelijk maken en hoe je het wilt duidelijk maken: het is jouw filmpje. Zo komt uit onderzoek naar voren dat het voor leerlingen effectief is als je als docent en beeld bent via de website en samen met leerlingen de lesstof doorneemt – je moet het dan echter wel prettig vinden om met je gezicht online te staan. Ook is het belangrijk om te bedenken hoe lang je je filmpje maakt: wij bemerken dat leerlingen gemiddeld 3 – 5 minuten naar een YouTube filmpje kijken en alleen vlak voor een toets de moeite nemen om langer naar te kijken naar een filmpje.
Link naar het YouTube kanaal van Wessel (maatschappijleer): https://www.youtube.com/user/wesselpeeters
Met andere programma’s aan de slag? Misschien wil je werken met OBS? Kijk dan eens bij onze tools!
[…] https://www.vernieuwenderwijs.nl/howto4-screencast-maken-met-screencast-o-matic/ […]