Vernieuwenderwijs

HowTo #2: Animaties maken met Powtoon

In onze HowTo posts gaan we iedere paar weken met ondersteuning van een video in op het gebruik en de didactische toepassing van een van de tools. In de video’s wordt stap-voor-stap ingegaan op de werking van de tool, waarbij er in het artikel verdere uitleg wordt gegeven over de manier waarop je de tool kunt inzetten.

In deze HowTo gaan we in op de werking van Powtoon, waarmee je makkelijk animaties kunt maken. Deze kun je perfect gebruiken voor instructievideo’s bij voor flipping the classroom.

Powtoon

PowtoonnPowtoon is een gratis website waarmee je relatief makkelijk animaties mee in elkaar kunt zetten. Hoe gaat het in zijn werk? Je logt op de website in (optioneel met Facebook of Google), je start een nieuwe presentatie en je kunt starten met het maken van je eigen animatie. Het werkblad van de website is in de eerste instantie erg herkenbaar: het heeft erg veel weg van PowerPoint, waar je aan de linker kant de ‘slides’ kunt zien en aan de rechter kant de elementen die je er op kunt zetten. Groot verschil is wel dat de slides in principe in één keer achter elkaar doorlopen bij het afspelen, oftewel het wordt één doorlopend animatie waar je niet bij hoeft te klikken zoals bij PowerPoint.

Drag and Drop

De elementen die je in je animatie verwerkt kunnen zowel stilstaande (zelf ingevoegde) afbeeldingen zijn als bewegende animaties. Powtoon drag & dropJe verwerkt ze in je animatie door ze vanaf het recht blad erop te slepen. Vervolgens kun je bepalen op welke manier het element in beeld komt, van- tot wanneer (seconden) het element in beeld is en kun je de grote naar wens aanpassen. Ook kun je tekst invoegen om je presentatie nog duidelijk te maken. Uiteindelijk heb je één doorlopende animatie, waarbij alle slides achter elkaar worden afgespeeld en de verschillende elementen in beeld komen er weer verdwijnen.

Voice-over

Om de animatie te verduidelijken heb je de optie om een voice-over toe te voegen aan je animatie. Kijkend naar de animatie kun je audiofragmenten inspreken die je vervolgens op slaat als losse mp3 bestanden. Het handige aan deze optie is dat je het direct kunt verwerken in in je animatie: het is dus niet nodig om je animatie achteraf in te spreken, wat best een uitdaging kan zijn als je inspreekt terwijl de animatie aan een stuk door afspeelt.

Animatie of Slides

Bij het maken van de animatie kun je er (ten alle tijden) ook voor kiezen om met slides in plaats van een animatie te werken. De animatie zal dan niet in één stuk door achter elkaar afspelen, maar zal bij iedere toets- of muisklik  een stap verder gaan (eventueel binnen dezelfde dia). Je kies bij het invoegen van de elementen bij welke klik ze in beeld komen en weer verdwijnen. Op die manier kun je de presentatie stap-voor-stap afspelen, wat soms erg handig kan zijn bij een instructie video of voor in de klas.

Schermafbeelding 2015-04-14 om 10.26.57Daarnaast beschikt Powtoon sinds kort ook over een aparte Slides studio. Hier kun je een presentatie in elkaar met kant-en-klare dia’s, eventueel met een animatie erin. Een andere aanpak met minder creatieve vrijheid, maar wel een handige optie als je minder tijd of zin hebt om een zelfgemaakte animatie te maken.

Afronden

Zodra de presentatie af is kun je deze als animatie direct uploaden naar YouTube, waarbij deze van een klein Powtoon logo wordt voorzien en als full HD on-line zal staan. De animatie als mp4 bestand downloaden is alleen mogelijke bij de betaalde versie, waarbij ook het logo zal verdwijnen. Hier kun je echter omheen werken door de video van YouTube te downloaden via een website als downloadvanyoutube.nl of een programma als YTD Video Downloader. Het mp4 bestand kun je vervolgens voorzien van bijvoorbeeld een intro of andere bewerking (en het weer op YouTube zetten).

Meer

Tegen betaling zijn er zoals vaker het geval is meer opties, die in dit geval erg meevallen. De website bied verschillende soorten premium accounts, die als docent een stuk goedkoper zijn. Hieronder een afbeelding met de mogelijkheden, waarbij het ook aan te raden is om na te denken over leerlingenaccount: wij weten uit ervaring dat leerlingen enorm positief reageren op het maken van een presentatie met behulp van Powtoon. Meer info? Kijk dan op de website Powtoon.com -> Educational Plans.

Flipping the Classroom

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

4 reacties

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!