Vernieuwenderwijs

How-to #6: Samenwerken met Padlet

In de videoserie ‘How-to’ laten we je kernachtig zien op welke manier je met een app of tool kan werken, zodat je deze vervolgens zelf in de praktijk kan gebruiken. In deze video gaan we in op het samenwerken met Padlet.

Padlet

Padlet, beschikbaar als website en app voor iOS en Android, kan worden omschreven als een digitaal prikbord. Op dit prikbord (muur) kun je verschillende dingen plaatsen, zoals teksten, afbeeldingen, bestanden en linkjes, die er in de vorm van een post-it op worden geplaatst. Vervolgens kun je de muur met anderen delen, zodat zij het kunnen bekijken maar nog handiger: er in kunnen werken. Op die manier kan je samen aan een muur werken. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om met je collega’s informatie te verzamelen of om je leerlingen dingen op de muur te laten plaatsen of met elkaar te laten samenwerken.

Personaliseren

De Padlet (muur) kun je ook personaliseren. Zo kun je de titel, omschrijving en achtergrond veranderen. Daarnaast kun je je Padlet van een icoon voorzien, om aan te geven waar het over gaat. Tot slot kun je een Padlet ook liken, zodat deze wordt toegevoegd aan je favorieten. Op die manier kun je Padlets duidelijk van elkaar onderscheiden, wat erg handig kan zijn als je er met meerdere werkt.

Nieuwe ontwikkelingen

Padlet is zich sterk aan het ontwikkelen. Sinds ons artikel in 2016, is het platform visueel geüpdatet en zijn er veel opties aan toegevoegd. Zo kun je nu ook filmpjes, geluidsopnames en tekeningen toevoegen aan de muur. Ook is het mogelijk om een Padlet toe te voegen aan de muur (‘padletception’), handig als je van subgroepjes dingen gaat verzamelen in een totaal overzicht.

Alternatieven

Ook zou je kunnen samenwerken met Trello. Ook dit platform maakt het mogelijk om een soort post-its te plaatsen met tekst, linkjes en afbeeldingen. Deze worden echter automatisch in kolommen geplaatst, waartussen je de post-its kan schuiven. Dit platform leent zich op die manier bijvoorbeeld erg goed voor het gezamenlijk werken een project of voor het eduScrummen. Padlet en Trello lijken tegenwoordig erg sterk op elkaar, maar hebben ieder het accent ergens anders leggen. Een interessant alternatief om te bekijken.

Padlet is dus een handig platform om mee samen te werken. In de video laten we je kernachtig zien hoe het platform werkt en hoe je er mee kan samenwerken. Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust door een reactie hieronder te plaatsen. Succes met Padlet!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige aan de HAN Pabo en Toegepaste Psychologie. Daarvoor oa. docent Maatschappijkunde en coördinator Havo. Genomineerd voor leraar van het jaar 2018. Praat graag over en is graag bezig met didactiek, leerstrategieën, curriculumontwerp en veranderkunde. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

5 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →