Vernieuwenderwijs

Google Spaces: nuttig voor het onderwijs?

Vandaag heeft Google een nieuw platform uitgebracht: Google Spaces. Het is een mix tussen een messenger (Hangouts) en een sociaal netwerk, dat wat doet denken aan Pinterest en #Slack. Simpel uitgelegd: Op dit platform kun je groepen aanmaken waarbinnen je over afbeeldingen, filmpjes, links en quotes kunt praten evenals dat je makkelijk binnen de groepen kunt zoeken. Interessant, ook voor het onderwijs?

Google Spaces

Doel van dit platform is om met groepen dingen te delen en te bespreken. Je logt in met je Google account, maakt een groep aan en kunt mensen uitnodigen via een link, mail of Facebook. Zo krijg je verschillende groepen oftewel kanalen, zoals bijvoorbeeld bij #Slack het geval is. Binnen deze groep kun je vervolgens afbeeldingen, video’s, links of tekst plaatsen, zodat je dat bijvoorbeeld op je Pinterest Board zou doen. Hierop kunnen mensen vervolgens reageren. Alle posts komen als een Facebook Wall onder elkaar te staan. Het doet denken aan een forum, met wat extra opties.

Schermafbeelding 2016-05-17 om 09.17.47
Willem Karssenberg (Trendmatcher) heeft een Google Spaces groep aangemaakt voor Edubloggers. 

Onderwijstoepassingen

Kun je Google Spaces gebruiken in het onderwijs? Ja. Gaat het meerwaarde bieden? Misschien. Google Spaces werkt simpel, snel én is ook verkrijgbaar als app voor zowel IOS als Android. Het is dus erg toegankelijk en leerlingen kunnen er snel mee uit de voeten. Wat betreft toepassing zou je het kunnen gebruiken om met je mentorgroep dingen te bespreken, om leerlingen in groepen te laten werken aan onderdelen of om per deelonderwerp dingen te verzamelen en bespreken met leerlingen. Mocht je du sop zoek zijn naar een digitaal platform om dingen met leerlingen om te delen en bespreken, dan kan Google Spaces zeker handig zijn. Zo zou je als communicatiemiddel met je leerlingen Whatsapp kunnen gebruiken terwijl je Google Spaces bestanden neerzet, het mentoruitje organiseert etc. De verschillende groepen maken het zo dat je niet 257 gemiste berichten in één kanaal hebt, wat wel overzichtelijker is dan Whatsapp.

Schermafbeelding 2016-05-17 om 09.18.50

Prettiger is misschien nog wel om platform te gebruiken met collega’s: door middel van verschillende groepen kun je makkelijk verschillende vakonderdelen of werkpunten binnen school bespreken. Collega’s kunnen dan aansluiten bij groepen waar zij bij betrokken zijn. Wij zien zeker mogelijkheden en willen de komende tijd kijken of het meerwaarde heeft.

Maar..

Al hoewel Spaces makkelijk werkt, redelijk overzichtelijk is (een Wall kan wel erg lang worden) en alle platformen beschikbaar is, wordt het vooral afwachten waar het heen gaat. Momenteel voelt het als een mooie, strakke maar ook kale variant van #Slack. Bovendien log je in met je Google account, wat verbonden is aan Google+ wat er voor zorgt dat je met naam en foto in beeld bent. Als professionals onderling is dat prima, maar leerlingen vinden een leuke profielfoto een variant op hun naam vaak wel prettig. Kortom: het kan een bruikbaar platform zijn, maar is (nog) geen grote aanrader.

[icon color=”#444444″ size=”20px” target=”_blank” name=”awesome-link”] https://get.google.com/spaces/

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

1 reactie

Geef een reactie

  • Heel mooi allemaal van Google. Vind ik zelf ook. Vaak lekker intuïtief mee te werken.
    Klein nadeel … In Nederland moet je 16 jaar zijn om een Google-account aan te maken. Ik weet ook wel dat de meeste lln een Google-account hebben maar als je het binnen school wilt inzetten, vraag je lln dus om de wet te overtreden.
    Probleem waar wij zelf ook tegen aan liepen vanwege een principiële ouder!
    Via Google-classroom lijkt dit op te lossen maar ik heb begrepen dat het weer een probleem wordt omdat de serverinformatie in Amerika is opgeslagen hetgeen ook weer niet schijnt te mogen.

    Reden voor ons bestuur om ons te verbieden met lln en Google-accounts te werken.

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!