Vernieuwenderwijs

Formatief toetsen met Google Quiz

Google Forms is een handige tool om een vragenlijst mee af te nemen. Het biedt de mogelijkheid om verschillende type vragen toe te voegen waarbij je de antwoorden kunt exporteren naar excel. Dit maakt het ook een handige tool om digitale toets mee af te nemen (zie: Digitaal toetsen 7 gratis tools). Nu is er ook Google Quiz, wat enkele zeer handige opties toevoegt voor zowel summatieve als formatieve toetsen. 

Google Forms

Nieuw met het gebruik van Google Drive of Google Forms? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt: Forms is een onderdeel van Google Drive, een gratis opslagapplicatie van Google (vergelijkbaar met bijvoorbeeld DropBox), waarbij ingebouwde apps als Google Docs, Slides en Sheets (de Google varianten van Word, PowerPoint en Excel) zitten. Een minder bekende applicatie daarvan is Google Forms, een app waarmee je een vragenlijsten kunt maken, vormgeven en afnemen. Om hier gebruik van te maken log je met je Google Account (Gmail, Android account) in op drive.google.com  [icon color=”#444444″ size=”16px” target=”_blank” name=”awesome-arrow-right”] New [icon color=”#444444″ size=”16px” target=”_blank” name=”awesome-arrow-right”] More [icon color=”#444444″ size=”16px” target=”_blank” name=”awesome-arrow-right”] Google Forms. Je kunt nu direct aan de slag met het bouwen van een vragenlijst!

Hieronder een video waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe het werkt:

Google Quiz

Google Quiz is enkele maanden geleden door Google toegevoegd aan Forms. Het maakt het mogelijk om de juiste antwoorden te selecteren en antwoorden van punten en geschreven feedback te voorzien. Leerlingen kunnen aan het einde van een quiz zien welke antwoorden goed waren en de feedback lezen. Het maakt Forms zeer bruikbaar voor het formatief evalueren van je leerlingen.

Een nieuwe Quiz maken:

1. Ga naar forms.google.com
2. Klik in de sjabloonkiezer op ‘Template Gallery’

3. Klik in de sjabloonkiezer op het sjabloonvak boven ‘Lege quiz’.

Je krijgt nu een normale Forms te zien, maar bij het aanmaken van de eerste vraag zal meteen opvallen dat er ANSWER KEY komt te staan. Als je hier op klikt is het mogelijk om het juiste antwoord te selecteren, punten voor antwoorden toe te kennen en geschreven feedback neer te zetten.


Je kunt bijna alle type vragen op deze manier van feedback voorzien. Verder werkt Forms zoals altijd en blijft het dus makkelijk om op deze manier een toets in elkaar te zetten.

Als een leerling op ‘Submit’ heeft gedrukt aan het einde van de vragenlijst, krijgt hij nu ook de mogelijkheid om alle antwoorden te bekijken, waarbij het aantal punten en de geschreven feedback zichtbaar worden. Op deze manier kunnen leerlingen op een makkelijke manier kijken in hoeverre zij de leerstof al beheersen.

Wil je als docent persoonlijke feedback geven, dan kun je de antwoorden in Forms bekijken of het antwoorden naar excel exporteren. Op die manier kun je feedback er bij schrijven en het terug mailen.

Automatisch opslaan als Google Docs

Wil je antwoorden van per leerling als Google Docs (Word) bestand bewaren, zodat je het als officiële toets hebt of leerling meer inzicht wilt geven in hun leerproces? Ook dat is mogelijk! Je kunt hiervoor de gratis Add-on Form Publisher gebruiken.

Form Publisher gebruiken:

1. Ga naar opties
2. Druk op ‘Add-ons…’
3. Zoek naar ‘Form Publisher’ en installeer deze


Vanaf nu is de Add-on standaard te gebruiken in Forms. Wil je gebruiken, dan druk je op het puzzelstukje (naast kleurenpallet) en selecteer je het. Publisher zal je vervolgens vragen om een template aan te maken: een kant-en-klaar Google Docs document wat als basis zal dienen voor alle antwoorden. Hier kun je bijvoorbeeld een algemene titel, school logo en andere dingen aan toe voegen. Al hoewel het niet moeilijk is om een template te maken, is het wel aan te raden om deze webpagina goed te lezen alvorens je er een maakt. Na het maken van een template kun je Publisher activeren.

Drukt iemand nu op ‘Submit’ aan het einde van de Quiz, dan wordt er binnen de template automatisch een Google Docs document aangemaakt met die antwoorden. Dit document kun je delen, van feedback voorzien, als Word of PDF bestand downloaden etc.

Meer formatief toetsen

Meer met formatief toetsen doen? Kijk dan eens naar het platform GoFormative: https://www.vernieuwenderwijs.nl/formative-geef-leerlingen-direct-feedback/

image_pdfDownload artikel
Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!