Vernieuwenderwijs

Edualdo: stel jouw vraag aan alle leraren in Nederland

Opeens zit het complete Nederlandse onderwijs in een innovatietraject. Iedere docent staat voor de uitdaging om online les te geven; ongeacht hoe ver je op dat gebied bent. Maar je staat er niet alleen voor! Op Edualdo.nl kunnen leraren elkaar vragen stellen en advies geven. Op die manier leren we met elkaar en kunnen we snel stappen zetten.

Edualdo

Stel, je hebt een onderwijsvraag. Over jouw vak of over een vakoverstijgend thema. Aan wie stel je die vraag? Aan een collega op school of aan al je collega’s in Nederland? Plaats je ‘m op internet? En zo ja, waar dan? Een handige plek om te kijken is Edualdo.

Edualdo is in 2018 ontstaan vanuit de behoefte van leraren om kennis uit te wisselen, ook met collega’s van buiten de eigen school. Schoolinfo werkt, samen met de VO-raad en de PO-raad, met leraren, teamleiders en schoolleiders aan de ontwikkeling van Edualdo. Met steun van het ministerie van OCW. De site is dus gemaakt om van elkaar te leren. Als docent kun je er vragen stellen en beantwoorden. Op die manier is het een echte learning community.

Direct de juiste input

Snel de juiste input krijgen om verder te gaan is essentieel, iedereen zit nu in een nieuwe situatie en heeft te maken met tijdsdruk. Nu het afstandsleren vergt heel wat van leraren en leerlingen maar bijvoorbeeld ook van hun kennis van ict, digitale leermiddelen en tools. De meeste leraren wisselen op school onderling veel kennis uit, vooral tijdens een kop koffie in de personeelskamer of tijdens een teammeeting. Nu het gros van Nederland vanuit huis werkt, wordt kennisuitwisseling een stuk uitdagender. Er is een enorme lijst van kennisplatforms, onderwijssites, facebookgroepen en wiki’s. En daarnaast hebben we nog Google. Maar hoeHoe zorg je er nu voor dat je direct vindt wat je zoekt? En hoe weet je welke digitale tools voor jou geschikt zijn? Op Edualdo.nl kun je direct ervaringen uitwisselen met leraren uit het hele land.

Hoe werkt Edualdo.nl?

Je collega’s én jezelf verder helpen

“Wat ik zo leuk vind aan Edualdo.nl, is dat ik op de hoogte ben van waar mijn collega’s mee bezig zijn,” vertelt leraar Erik Ex. “Ik vind het ook leuk om ze verder te helpen. Want door antwoorden te geven, help ik ook mezelf verder. Ik ga namelijk nadenken over het thema van de vraag.” Er staan al zo’n 950 tips en adviezen van leraren op Edualdo.nl. Leraar Suzanne: “Het is ook gewoon een hele informatieve en inspirerende omgeving als je niet per se op zoek bent naar een antwoord.” Erik is het met haar eens: “Je kan er goed zien waar leraren in het land mee bezig zijn en tegenaan lopen. Als je wilt starten met een nieuwe tool, is het een goed idee om te kijken wie er al mee bezig is.. Soms geven leraren zelfs aan dat je langs mag komen om te kijken!” ”

Voor en door leraren

“In een project van de VO-raad organiseerden we bijeenkomsten voor leraren,” vertelt Menno Knol, projectleider bij stichting Schoolinfo. “Leraren vinden het heel fijn om bij elkaar te komen en kennis en ervaring uit te wisselen. Fysiek gebeurt dit niet vaak. Daarom vroegen ze ons om een online plek te creëren waar ze op een professionele manier met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Veilig, gratis en zonder reclame. Dit was het begin van Edualdo.nl.” Samen met zo’n 40 leraren gingen Menno en zijn collega’s aan de slag. Ze dachten na over het doel van de online plek, de functies en het uiterlijk.

Voorbeelden

Op dit moment is afstandsonderwijs een actueel thema op Edualdo.nl. Hoe richt je afstandsleren in? Welke handige tools, trick en tips zijn er? Hoe neem je toetsen af op afstand? En wat doen je collega’s? Stel je vraag, deel je kennis en praat mee op Edualdo.nl Hierbij komen vragen doorbij als:

Doe ook mee
“Edualdo.nl heeft nu ruim 1.300 gebruikers,” vertelt projectleider Menno. “Het zijn leraren van primair onderwijs, voortgezet onderwijs én mbo. Ze komen uit het hele land en elke dag wisselen zij kennis en ervaring uit. We hopen natuurlijk dat nog veel meer leraren Edualdo.nl gaan gebruiken. Zodat je er straks álle onderwijskennis vindt en nóg sneller antwoord krijgt op jouw onderwijsvraag.”

Schoolleiders en teamleiders

School- en teamleiders hebben aangegeven dat ook zij nu juist behoefte hebben aan de mogelijkheid om snel en efficiënt ervaring uit te wisselen. Daarom is Edualdo nu zo ingericht dat schoolleiders in een aparte groep kunnen uitwisselen. Meer informatie hierover lees je hier.

Meer info
Heb je vragen over Edualdo? Of wil je iets aan Edualdo.nl veranderen of verbeteren? Neem dan contact op via info@edualdo.nl of 030 – 232 4890. of check Edualdo op Facebook, Twitter of Instagram.

Bezoek Edualdo

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schoolinfo.

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!