Apps en Tools

Doodle: plan makkelijk afspraken met ouders, collega’s en studiegenoten

Geschreven door Wessel Peeters

Wil je met ouders, leerlingen of collega’s afspreken, dan ga je op zoek naar een moment dat iedereen schikt. Soms gebruiken scholen applicaties zoals Google agenda of een soortgelijk platform, maar vaak is het gebruikelijk om datums te mailen en uit de reacties te halen wie wanneer kan. Een ander idee is om gebruik te maken van het platform Doodle.

Doodle

Doodle is een gratis te gebruiken platform waarmee je op een makkelijke manier kunt kijken wie wanneer beschikbaar is. Het platform heeft veel weg van datumprikker: je kiest als organisator verschillende datums en tijdenen waarop je beschikbaar bent en deelt deze opties vervolgens met iedereen waarmee je wilt afspreken. Zodra mensen het invullen kun je middels een overzichtelijk rooster zien wie wanneer beschikbaar is. Het prettige is dat je géén e-mailadressen van de ontvangers nodig hebt: het delen van de afspraak kan via een link, waarbij de personen die het invullen zelf hun naam opgeven.

Aan de slag

Je gaat naar https://doodle.com/nl/ en drukt op ‘Maak een Doodle’. Als eerste kun je een titel, locatie en notities toevoegen aan de afspraak. Vervolgens kun je kiezen welke datums en tijden je als optie wilt aanbieden. Tot slot vul je je eigen naam en e-mailadres in. Je krijgt nu een unieke link die je met mensen kunt delen. Middels deze link kunnen mensen hun naam en beschikbaarheid opgeven, wat dan voor iedereen realtime zichtbaar is in een overzichtelijk tabel of kalender. Als organisator krijg je tevens de link via je e-mailadres toegestuurd, zodat je er altijd bij kan.

Je kunt er als organisator ook voor kiezen een account aan te maken. Het voordeel hiervan is onder andere dat je de afspraak kunt wijzigen (andere locatie, extra notities etc.). Dit doe je door in het beginscherm op ‘Registreren’ te drukken. Je kunt dan met Google, Facebook of je e-maildres inloggen.

Doodle is naast webapplicatie ook als app beschikbaar, voor zowel iOS als Android.

Extra opties

Wat erg prettig is, is dat Doodle verbonden kan worden met Google agenda. Door dit te doen, komen zowel opties als definitieve afspraken in je Google agenda te staan. Op die manier weet je zeker dat je geen dubbele afspraken maakt.

Ook bied Doodle enkele handige opties bij het aanmaken van het voorstel. Door bij het selecteren van de tijd en datum op ‘Instellingen’ te drukken, krijg je wat extra mogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om deelnemers naast Ja en Nee ook ‘Indien nodig’ te laten invullen, een maximum aantal deelnemers zich te laten inschrijven of om enkel de organisator de reacties te laten zien.

Premium

Wil je meer dan het bovenstaande? Dan kun je een betaalde account nemen. Tegen betaling krijg je extra opties, zoals het versturen van herinneringen, het weghalen van advertenties en het creëren van een unieke url. Hieronder een overzicht.

Wat is jouw ervaring met Doodle? Of gebruik je misschien een ander, soortgelijk platform? We lezen het graag terug als reactie onder dit artikel. Happy Doodling!

Over de schrijver

Wessel Peeters

Docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, spelfanaat, gadgetfreak en alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie: ik doe onderzoek, blog, verzorg workshops over onder andere gamification en formatief evalueren en ben actief in het ontwikkelen van onderwijsmateriaal zoals video's en activerende didactiek.

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!