Vernieuwenderwijs

Doodle: plan makkelijk afspraken met ouders, collega’s en studiegenoten

Wil je met ouders, leerlingen of collega’s afspreken, dan ga je op zoek naar een moment dat iedereen schikt. Soms gebruiken scholen applicaties zoals Google agenda of een soortgelijk platform, maar vaak is het gebruikelijk om datums te mailen en uit de reacties te halen wie wanneer kan. Een ander idee is om gebruik te maken van het platform Doodle.

Tijdens het schrijven van dit artikel was Doodle gratis. Inmiddels is het betaald. We laten het originele artikel hieronder staan, omdat de inhoud voor de rest nog steeds klopt. 

Doodle

Doodle is een gratis te gebruiken platform waarmee je op een makkelijke manier kunt kijken wie wanneer beschikbaar is. Het platform heeft veel weg van datumprikker: je kiest als organisator verschillende datums en tijdenen waarop je beschikbaar bent en deelt deze opties vervolgens met iedereen waarmee je wilt afspreken. Zodra mensen het invullen kun je middels een overzichtelijk rooster zien wie wanneer beschikbaar is. Het prettige is dat je géén e-mailadressen van de ontvangers nodig hebt: het delen van de afspraak kan via een link, waarbij de personen die het invullen zelf hun naam opgeven.

Aan de slag

Je gaat naar https://doodle.com/nl/ en drukt op ‘Maak een Doodle’. Als eerste kun je een titel, locatie en notities toevoegen aan de afspraak. Vervolgens kun je kiezen welke datums en tijden je als optie wilt aanbieden. Tot slot vul je je eigen naam en e-mailadres in. Je krijgt nu een unieke link die je met mensen kunt delen. Middels deze link kunnen mensen hun naam en beschikbaarheid opgeven, wat dan voor iedereen realtime zichtbaar is in een overzichtelijk tabel of kalender. Als organisator krijg je tevens de link via je e-mailadres toegestuurd, zodat je er altijd bij kan.

Je kunt er als organisator ook voor kiezen een account aan te maken. Het voordeel hiervan is onder andere dat je de afspraak kunt wijzigen (andere locatie, extra notities etc.). Dit doe je door in het beginscherm op ‘Registreren’ te drukken. Je kunt dan met Google, Facebook of je e-maildres inloggen.

Doodle is naast webapplicatie ook als app beschikbaar, voor zowel iOS als Android.

Extra opties

Wat erg prettig is, is dat Doodle verbonden kan worden met Google agenda. Door dit te doen, komen zowel opties als definitieve afspraken in je Google agenda te staan. Op die manier weet je zeker dat je geen dubbele afspraken maakt.

Ook bied Doodle enkele handige opties bij het aanmaken van het voorstel. Door bij het selecteren van de tijd en datum op ‘Instellingen’ te drukken, krijg je wat extra mogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om deelnemers naast Ja en Nee ook ‘Indien nodig’ te laten invullen, een maximum aantal deelnemers zich te laten inschrijven of om enkel de organisator de reacties te laten zien.

Premium

Wil je meer dan het bovenstaande? Dan kun je een betaalde account nemen. Tegen betaling krijg je extra opties, zoals het versturen van herinneringen, het weghalen van advertenties en het creëren van een unieke url. Hieronder een overzicht.

Wat is jouw ervaring met Doodle? Of gebruik je misschien een ander, soortgelijk platform? We lezen het graag terug als reactie onder dit artikel. Happy Doodling!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige HAN University of Applied Sciences. Daarvoor docent Maatschappijkunde Vmbo en coördinator Havo. Genomineerd voor leraar van het jaar 2018. Praat graag over en is graag bezig met didactiek, leerstrategieën, curriculumontwerp en veranderkunde. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

4 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ondertussen helaas betalend. Al kan je nog wel de freeTrial Pro gebruiken. Die kost je na 30 dagen wel 5,99 per maand als je niet tijdig opzegt

  • Hey bart, ik zie dat je info hebt ivm doodle pro. We werken al enkele weken met de niet betalende versie om bezoeken rusthuis te planen. Wat ontbreekt is de bevestiging naar de persoon die ingevuld heeft, met als gevolg veel telefoons om te vragen of ze het goe ingevuld hebben.

   Weet jij als je de proversie gebruikt, de persoon dan een bevestiging krijgt per mail van de datum en uur van de afspraak? Dit wordt niet duidelijk uitgelegd op de site van doodle.

   Mvg
   Inge

   • ik zou dit ook graag weten, hoe de deelnemers een bevestiging kunnen krijgen, want alles zelf opvolgen en hen verwittigen is zeer tijdrovend. Weet jij ondertussen al hoe dit kan?

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!