Vernieuwenderwijs

Digitaal Toetsen: 7 gratis tools

Digitaal toetsen wordt steeds populairder en in de nabije toekomst zullen waarschijnlijk de centrale examens op alle niveau’s digitaal worden afgenomen (nu enkel op vmbo basis en kader). Digitaal toetsen heeft enkele voordelen ten opzichte van analoog toetsen: er kan digitaal content zoals filmpjes worden toegevoegd aan de vragen, bepaalde type vragen kunnen automatisch worden nagekeken en je kunt makkelijk een analyse maken om zo te zien waar je met de klas – of leerling – nog extra aandacht aan moet besteden. Om dit allemaal goed te kunnen doen is het gebruik van een goede tool belangrijk. Hieronder vind je 7 gratis tools die volgens ons goed kunnen worden gebruikt om digitale toetsen af te nemen bij je leerlingen.

Google Forms

1. Google Forms

https://www.google.nl/intl/nl/forms/about/

Volgens ons de makkelijkste manier om digitale toets af te nemen. Bij Google Forms kun je type vragen als: open vragen, meerkeuze vragen en schaalvragen toevoegen, eventueel voorzien van afbeeldingen of filmpjes. Ook kun je je toets voorzien van een opmaak. Zodra je toets klaar is kun je deze gemakkelijk via een link naar leerlingen versturen die deze vervolgens meteen kunnen maken, zonder te hoeven in te loggen (wel heb je zelf een Google account nodig om de Forms te kunnen maken). De algemene uitslag is vervolgens te zien in forms zelf (waardoor je meteen een analyse krijgt van meerkeuze vragen), maar kan ook worden geëxporteerd naar Google Sheet (excel) die meteen op je Google Drive komt te staan en die je vervolgens kunt downloaden. Wil je vervolgens nakijken? Gebruik dan de gratis add-on Flubaroo, die het mogelijk maakt om per vraag in te stellen hoeveel punten het waard is en of je de vraag automatisch of handmatig wilt nakijken. Uiteindelijk krijg je zo automatisch een cijfer per leerling. Kortom: top!

Interesse gekregen? Kijk dan eens naar HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms, waarbij wordt voorgedaan hoe je een vragenlijst (toets) kunt maken en afnemen.

Tip: vergeet niet naar de naam van leerlingen te vragen!

GoConqr

2. GoConqr

https://www.goconqr.com/

Deze website kun je toetsen maken met vragen als: multiple choice, true / false, checkboxes, drag&drop, open vragen etc. – veel keuze dus. Ook kun je afbeeldingen en video’s toevoegen aan je vragen. Om dit te kunnen doen moet je account nodig op de website. Het maken van een toets gaat erg makkelijk: handige tooltips hebben je stap-voor-stap bij je eerste toets maar eigenlijk spreekt alles voor zich. Als je toets eenmaal klaar is kun je deze een titel geven, voorzien van tags (labels) en opslaan in één van de 3 zelf aangemaakte categorieën. Ook is er de mogelijkheid om de toets te bekijken via ‘preview’. Vervolgens kun je de toets digitaal afnemen door deze te delen met een groep die je hebt aangemaakt op de website. Leerlingen moeten dan dus wel een account hebben en lid zijn van de groep. Leuk detail is dat leerlingen commentaar / feedback op vragen kunnen geven tijdens de toets. Als de toets eenmaal is afgenomen kan deze automatisch worden nagekeken en kunnen leerlingen hun score zien op de website. Mocht je meer willen dan kun je voor €12.99 / jaar (per docent) een betaalde account nemen: dan heb je geen advertenties, kun je lesmateriaal privé houden en krijg je toegang tot velen bronnen, vragen etc.

Socrative

3. Socrative

http://www.socrative.com/

Een bekende tool die naast interactieve lesform ook goed gebruikt kan worden als basis digitale toets. Als docent maak je een account aan, druk je op Manage Quiz en kun je vervolgens drie type vragen toevoegen: multiple choice, true / false en short answer. Ook kun je deze vragen voorzien van afbeeldingen en uitleg (‘waarom is dit antwoord goed?’). Als je toets eenmaal klaar is kun je deze afnemen door leerlingen een code te geven zodat zij via de browser of app de vragen kunnen beantwoorden. Je kunt er daarbij voor kiezen om vragen vragen of antwoorden willekeurig (random) om beeld te laten verschijnen en je hebt de keuze om leerlingen hun score meteen te laten zien – dit laatste kun je eventueel ook live laten zien via een beamer. Als de toets is afgenomen kun je deze exporteren naar excel, waarbij goede en foute antwoorden al automatisch zijn aangegeven. Zo kun je erg snel open vragen nakijken (mocht je die hebben) en zo een cijfer toekennen.

Edmodo

4. Edmodo

https://www.edmodo.com/

Edmodo is een elektronische leeromgeving (ELO) waarop leerlingen opdrachten kunnen zien en inleveren, daarop feedback kunnen geven en ontvangen en waar je als docent cijfers en badges kunt geven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een digitale toets af te nemen. Je kunt verschillende type vragen toevoegen zoals open vragen, meerkeuze vragen en true / false vragen. Leerlingen maken een account aan, joinen je group (vak of groep) en zien daar op hun ‘wall’ de toets klaar staan. Het prettige is dat de cijfers die je vervolgens toekent aan leerlingen meteen in het systeem staan en zichtbaar zijn voor leerlingen. Werkt je school met een andere ELO zoals Magister, dan kun je de cijfers exporteren naar excel en zo overzetten. Een prettig systeem om toetsen mee te maken en af te nemen.

5. TestMoz

https://testmoz.com/

Een website waarop je op een simpele manier simpele toetsen kunt maken en afnemen. Je maakt een test aan met open vragen, meerkeuze vragen of true / false vragen en stuurt vervolgens een link naar leerlingen. Zij kunnen vervolgens meteen de toets maken (waarbij automatisch eerst om hun naam wordt gevraagd). Eenmaal klaar dan kunnen zij, als je dat zo instelt, meteen zien welke meerkeuze en true / false vragen zij goed of fout hebben. Als docent krijg je dat ook te zien, evenals dat je open vragen kunt nakijken. Vervolgens kun je zo snel punten en dus een cijfer toekenen aan leerlingen. De website is erg simpel, zo kun je geen afbeeldingen of filmpjes toevoegen aan de vragen, maar in de basis erg prettig om te gebruiken.

ClassMarker

6. ClassMarker

https://www.classmarker.com/

Met deze website kun je met een gratis account kun je 100 toetsen per maand afnemen, waarbij je afbeeldingen en filmpjes alleen kunt gebruiken als ze  ’embedded’ zijn (ergens online staan). Behalve die limieten (die volgens ons geen probleem zijn), heb je systeem waarmee je erg professionele digitale toetsen kunt maken. Je hebt de keuze uit een breed scala aan vragen met mogelijkheden als willekeurige volgorde en instant feedback – erg handig dus. Leerlingen moeten een account aanmaken om de toetsen te kunnen maken. Een interessante, erg professionele website.

7. Schoology

https://www.schoology.com/k-12

Een complete ELO met een ingebouwde digitale toets functie. Een erg overzichtelijke, mooi vormgegeven website die – voornamelijk geheel gratis – erg veel functies heeft. De website heeft erg veel weg van Edmodo (zie meer bovenin). De digitale toetsen beiden een breed scala aan vragen en leerlingen maken deze door een account aan te maken op de website. Cijfers kunnen zij vervolgens via deze website direct inzien. Een erg goede website om digitaal te toetsen.

Missen er nog gratis tools in deze lijst? We horen het graag: laat een reactie achter!

Meer achtergrond informatie over digitaal toetsen?
Kijk dan eens op de pagina van Kennisnet.

Veel succes met het toetsen!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

30 reacties

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!