Digitaal toetsen wordt steeds populairder en in de nabije toekomst zullen waarschijnlijk de centrale examens op alle niveau’s digitaal worden afgenomen (nu enkel op vmbo basis en kader). Digitaal toetsen heeft enkele voordelen ten opzichte van analoog toetsen: er kan digitaal content zoals filmpjes worden toegevoegd aan de vragen, bepaalde type vragen kunnen automatisch worden nagekeken en je kunt makkelijk een analyse maken om zo te zien waar je met de klas – of leerling – nog extra aandacht aan moet besteden. Om dit allemaal goed te kunnen doen is het gebruik van een goede tool belangrijk. Hieronder vind je 7 gratis tools die volgens ons goed kunnen worden gebruikt om digitale toetsen af te nemen bij je leerlingen.
1. Google Forms
https://www.google.nl/intl/nl/forms/about/
Volgens ons de makkelijkste manier om digitale toets af te nemen. Bij Google Forms kun je type vragen als: open vragen, meerkeuze vragen en schaalvragen toevoegen, eventueel voorzien van afbeeldingen of filmpjes. Ook kun je je toets voorzien van een opmaak. Zodra je toets klaar is kun je deze gemakkelijk via een link naar leerlingen versturen die deze vervolgens meteen kunnen maken, zonder te hoeven in te loggen (wel heb je zelf een Google account nodig om de Forms te kunnen maken). De algemene uitslag is vervolgens te zien in forms zelf (waardoor je meteen een analyse krijgt van meerkeuze vragen), maar kan ook worden geëxporteerd naar Google Sheet (excel) die meteen op je Google Drive komt te staan en die je vervolgens kunt downloaden. Wil je vervolgens nakijken? Gebruik dan de gratis add-on Flubaroo, die het mogelijk maakt om per vraag in te stellen hoeveel punten het waard is en of je de vraag automatisch of handmatig wilt nakijken. Uiteindelijk krijg je zo automatisch een cijfer per leerling. Kortom: top!
Interesse gekregen? Kijk dan eens naar HowTo #5: vragenlijsten afnemen met Google Forms, waarbij wordt voorgedaan hoe je een vragenlijst (toets) kunt maken en afnemen.
Tip: vergeet niet naar de naam van leerlingen te vragen!
2. GoConqr
Deze website kun je toetsen maken met vragen als: multiple choice, true / false, checkboxes, drag&drop, open vragen etc. – veel keuze dus. Ook kun je afbeeldingen en video’s toevoegen aan je vragen. Om dit te kunnen doen moet je account nodig op de website. Het maken van een toets gaat erg makkelijk: handige tooltips hebben je stap-voor-stap bij je eerste toets maar eigenlijk spreekt alles voor zich. Als je toets eenmaal klaar is kun je deze een titel geven, voorzien van tags (labels) en opslaan in één van de 3 zelf aangemaakte categorieën. Ook is er de mogelijkheid om de toets te bekijken via ‘preview’. Vervolgens kun je de toets digitaal afnemen door deze te delen met een groep die je hebt aangemaakt op de website. Leerlingen moeten dan dus wel een account hebben en lid zijn van de groep. Leuk detail is dat leerlingen commentaar / feedback op vragen kunnen geven tijdens de toets. Als de toets eenmaal is afgenomen kan deze automatisch worden nagekeken en kunnen leerlingen hun score zien op de website. Mocht je meer willen dan kun je voor €12.99 / jaar (per docent) een betaalde account nemen: dan heb je geen advertenties, kun je lesmateriaal privé houden en krijg je toegang tot velen bronnen, vragen etc.
3. Socrative
Een bekende tool die naast interactieve lesform ook goed gebruikt kan worden als basis digitale toets. Als docent maak je een account aan, druk je op Manage Quiz en kun je vervolgens drie type vragen toevoegen: multiple choice, true / false en short answer. Ook kun je deze vragen voorzien van afbeeldingen en uitleg (‘waarom is dit antwoord goed?’). Als je toets eenmaal klaar is kun je deze afnemen door leerlingen een code te geven zodat zij via de browser of app de vragen kunnen beantwoorden. Je kunt er daarbij voor kiezen om vragen vragen of antwoorden willekeurig (random) om beeld te laten verschijnen en je hebt de keuze om leerlingen hun score meteen te laten zien – dit laatste kun je eventueel ook live laten zien via een beamer. Als de toets is afgenomen kun je deze exporteren naar excel, waarbij goede en foute antwoorden al automatisch zijn aangegeven. Zo kun je erg snel open vragen nakijken (mocht je die hebben) en zo een cijfer toekennen.
4. Edmodo
Edmodo is een elektronische leeromgeving (ELO) waarop leerlingen opdrachten kunnen zien en inleveren, daarop feedback kunnen geven en ontvangen en waar je als docent cijfers en badges kunt geven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een digitale toets af te nemen. Je kunt verschillende type vragen toevoegen zoals open vragen, meerkeuze vragen en true / false vragen. Leerlingen maken een account aan, joinen je group (vak of groep) en zien daar op hun ‘wall’ de toets klaar staan. Het prettige is dat de cijfers die je vervolgens toekent aan leerlingen meteen in het systeem staan en zichtbaar zijn voor leerlingen. Werkt je school met een andere ELO zoals Magister, dan kun je de cijfers exporteren naar excel en zo overzetten. Een prettig systeem om toetsen mee te maken en af te nemen.
5. TestMoz
Een website waarop je op een simpele manier simpele toetsen kunt maken en afnemen. Je maakt een test aan met open vragen, meerkeuze vragen of true / false vragen en stuurt vervolgens een link naar leerlingen. Zij kunnen vervolgens meteen de toets maken (waarbij automatisch eerst om hun naam wordt gevraagd). Eenmaal klaar dan kunnen zij, als je dat zo instelt, meteen zien welke meerkeuze en true / false vragen zij goed of fout hebben. Als docent krijg je dat ook te zien, evenals dat je open vragen kunt nakijken. Vervolgens kun je zo snel punten en dus een cijfer toekenen aan leerlingen. De website is erg simpel, zo kun je geen afbeeldingen of filmpjes toevoegen aan de vragen, maar in de basis erg prettig om te gebruiken.
6. ClassMarker
Met deze website kun je met een gratis account kun je 100 toetsen per maand afnemen, waarbij je afbeeldingen en filmpjes alleen kunt gebruiken als ze ’embedded’ zijn (ergens online staan). Behalve die limieten (die volgens ons geen probleem zijn), heb je systeem waarmee je erg professionele digitale toetsen kunt maken. Je hebt de keuze uit een breed scala aan vragen met mogelijkheden als willekeurige volgorde en instant feedback – erg handig dus. Leerlingen moeten een account aanmaken om de toetsen te kunnen maken. Een interessante, erg professionele website.
7. Schoology
https://www.schoology.com/k-12
Een complete ELO met een ingebouwde digitale toets functie. Een erg overzichtelijke, mooi vormgegeven website die – voornamelijk geheel gratis – erg veel functies heeft. De website heeft erg veel weg van Edmodo (zie meer bovenin). De digitale toetsen beiden een breed scala aan vragen en leerlingen maken deze door een account aan te maken op de website. Cijfers kunnen zij vervolgens via deze website direct inzien. Een erg goede website om digitaal te toetsen.
Missen er nog gratis tools in deze lijst? We horen het graag: laat een reactie achter!
Meer achtergrond informatie over digitaal toetsen?
Kijk dan eens op de pagina van Kennisnet.
Veel succes met het toetsen!
Fijne blog. Heb je een keer tijd om met mij te praten over het gebruik van ict-toepassingen in het onderwijs. Das voor me afstudeerscriptie aan de open universiteit?
Dag Chris,
Dank voor je compliment. Dat moet zeker kunnen! Mail je even naar info@vernieuwenderwijs.nl met een voorstel qua datum en tijd? Dan vinden we vast een moment 🙂
Altijd leuk om nieuwe ideeen op te doen! Ik zoek een Programma om quizzen te maken Waarbij ik een database van vragen kan maken. Dan zou ik graag zelf kunnen kiezen hoe de quiz samen gesteld moet worden. Bestaat er zo’n programma?
Dag Inge,
Je zou eens kunnen kijken naar Moodle (https://docs.moodle.org/36/en/Question_bank) of Schoology (https://support.schoology.com/hc/en-us/articles/201001473-How-do-I-use-Question-Banks-in-Schoology). Verder zijn mensen die zich bezighouden met Excel op dat gebied. Misschien niet het kant-en-klare programma wat je bedoeld, maar helaas ken ik nog geen die precies datgene doet en los van een systeem, gratis te gebruiken is.
Welke van deze tips zijn AVG proef en voldoen aan de Europese privacy wetgeving?
Hoi Simone,
Als je echt AVG-proof wil zijn, dan zijn Google Forms en Socrative de beste opties. Hierbij kun je leerlingen anoniem laten werken zonder dat ze in moeten loggen.
De andere platforms hebben allemaal aandacht voor de Europese privacy wetgeving, maar het blijft daarbij lastig om te zien of het 100% waterdicht is.
Heb je hier wat aan?
Hallo Wessel,
Mag ik vragen of je bekend bent met http://www.test-correct.nl en zo ja, hoe beoordeel je die?
Zijn er (betere) alternatieven waarbij je de leerlingen bij de bespreking van de digitaal afgenomen toetsen kunt aktiveren?
Bij voorbaat dank!
Vriendelijke groet,
Dinan
Hoi, ik zoek er een die een tijdslot heeft
Ik ook! ben benieuwd naar de bevindingen op dit gebied!
Teams, kan je een toets inzetten, en dan een tijdslot geven.
Kun je in Teams ook per vraag een tijdslot instellen?
Dat kun je wel in Quayn iig
Hoi Wessel ik mis Forms van MS in het lijstje.
[…] https://www.vernieuwenderwijs.nl/digitaal-toetsen-7-gratis-tools/ […]
Kan ik met een van deze opties die hierboven staan ook mp3-bestanden toevoegen aan een toets? Ik wil namelijk een luistertoets digitaal afnemen en daarvoor heb ik mp3 bestanden die ik moet uploaden vanaf de pc.
Bij een aantal wel! Of je kunt het op YouTube uploaden (zonder beeld) en dan embedden.
Kun je in Socrative per vraag verschillende punten toekennen?
Dag Tollina, ja! Dat kan.
Fijne blog!
Zelf werk ik graag met Google Forms. Ik vind daarin geen manier om per vraag een tijdslimiet in te stellen. Bestaat dat niet?
In welk programma bestaat dat wel?
grt
Krista
Hoi Krista,
Dat kan bijvoorbeeld met https://timify.me/ Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het ziet er handig uit!
Hallo Krista,
Met Socrative.nl kun je kiezen voor de optie teacher , je kan dan limiet instellen en per vraag door de toets heen gaan. Je gaat dan pas verder als iedereen het antwoord heeft gegeven. Dat kun je zien, de leerlingen zien dit niet. Op youtube kun je filmpjes hierover vinden.
Groeten,
Maryam
Welke programma’s zijn geschikt voor wiskunde vragen? Ik ben erg benieuwd naar je tips!
Hoi Nienke, eigenlijk zijn alle programma’s ook geschikt voor wiskunde. Het ligt er vooral aan wat je precies wil vragen! Is het een meer open vraag, of juist gericht op formules? Of wil je dat het automatisch het antwoord controleert? Allerlei dingen die meespelen bij de keuze.
Hallo Wessel, Interessante post en vooral in deze tijd super relevant. (COVID-19). Ik vroeg mij af of jij misschien open zou staan om eens te praten over een toepassing waar ik mee bezig ben. Het gaat hier om het stukje digitaal surveilleren tijdens toetsen. Hier is inmiddels al veel over geschreven in onderwijs land. Ik ben van mening een oplossing te hebben gevonden die vriendelijk in gebruik is en rekening houd met de privacy van de studenten. Zou je hier eens over willen praten? Groet, Joost Harmsma
Dag Joost,
Interessant, ik stuur je een bericht! 🙂
Zijn er ook formulieren waar de vragen random ingesteld kunnen worden, waarbij je steeds maar 1 vraag ziet? Ik zie de optie random wel staan in forms, maar je ziet alle vragen onder elkaar. Zo kan een leerling alsnog de vragen tegelijk in vullen?
@Lisan dat kan via https://www.toetsmaken.nl door een quiz te maken als toets, antwoorden kunnen ook nog random weer gegeven worden.
[…] Meer weten over online toetsen? Klik hier […]
Bedankt voor de leuke blog.
Welk tool raad je aan om online de informatica vaardigheden (tekstverwerking, rekenblad,..) te toetsen, zodat alle LPD bereikt kunnen worden en ook gecontroleerd.
Hallo
Via welk platform kan je best toetsen maken voor het vak wiskunde? Het zou voor leerlingen mogelijk moeten zijn om hun antwoorden in breuken, vierkantswortels, machten … in te geven in het systeem zonder bepaalde code te gebruiken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan knopjes die ze kunnen kiezen voor een breuk ofzo.
Hopelijk kan je me helpen in mijn zoektocht. Alvast bedankt!