Vernieuwenderwijs

Curriculumontwerp

Ontwikkelingen zoals formatief handelen, het eigenaarschap van leerlingen en leerstrategieën vragen om nieuwe blik op het plan van het leren, oftewel het curriculum (Taba, 1962). Belangrijk hierbij zijn onder andere heldere leerdoelen, nieuwe vormen van het leren zichtbaar maken en andere vormen van evalueren.

Onze diensten

Op welke manier kun je leerdoelen onderdeel maken van de lessen? Welke nieuwe werkvormen kun je inzetten om het leerproces te bevorderen? Hoe kunt je het leren op een andere manier zichtbaar maken? En hoe zorg je dat dit samen één geheel vormt (constructieve harmonie)? Met onze ervaring, kennis en expertise helpen we hier graag bij. Dit doen we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en onze eigen praktijkervaring. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld:

• Ondersteunen bij het (her)ontwerpen van het curriculum

• Kennis bieden over een krachtig en samenhangend curriculum

• Inzichten geven in verschillende manieren van ontwerp

Boekentips

10 mindframes om leren zichtbaar te maken

Klaskit

Klaskit

Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs. Want wie weet hoe je onder meer effectieve feedback geeft, hoe je het best een relatie opbouwt met je leerlingen en wat een sterke schoolvisie kan opleveren, heeft de tools in handen om een topleraar te worden. Een echte aanrader!

Officiële omschrijving 
Waarom moeten kinderen nog uit het hoofd leren?
Word je door meer vakkennis automatische een betere leraar?
Hoe zet je een hele klas optimaal aan het denken?

Lesgeven kan je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles werkt bij iedereen met hetzelfde resultaat of in dezelfde context. Maar dat betekent niet dat er geen hulpmiddelen zijn die echt impact hebben.

In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar succesvolle manieren die écht werken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doelgroep, en waarom.

Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs. Want wie weet hoe je onder meer effectieve feedback geeft, hoe je het best een relatie opbouwt met je leerlingen en wat een sterke schoolvisie kan opleveren, heeft de tools in handen om een topleraar te worden.

Pedro De Bruyckere is pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool in Gent, en bestrijdt mythes over onderwijs en leren. Zijn werk is internationaal bekend en meermaals vertaald. Hij is auteur van onder andere Jongens zijn slimmer dan meisjes en De jeugd is tegenwoordig.

What does this look like in the classroom

What does this look like in the classroom

In dit boek behandelen 18 experts tien verschillende onderwerpen binnen het onderwijs, waarbij steeds de vertaling van theorie naar praktijk centraal staat. Ieder onderwerp wordt eerst kort theoretisch behandeld. Vervolgens beantwoorden 2 experts op dat gebied veelgestelde vragen daarover. Een absolute aanrader!

Officiële omschrijving
Educators in the UK and around the world are uniting behind the need for the profession to have access to more high-quality research and evidence to do their job more effectively. But every year thousands of research papers are published, some of which contradict each other. How can busy teachers know which research is worth investing time in reading and understanding? And how easily is that academic research translated into excellent practice in the classroom In this thorough, enlightening and comprehensive book, Carl Hendrick and Robin Macpherson ask 18 of today's leading educational thinkers to distill the most up-to-date research into effective classroom practice in 10 of the most important areas of teaching.The result is a fascinating manual that will benefit every single teacher in every single school, in all four corners of the globe.

Why Knowledge Matters

Ensuring High-Quality Curriculum

Curriculumontwerp in een notendop

Toolbox Curriculumontwerp

Op onze website Curriculumontwerp.nl vind je onze gratis toolbox voor Curriculumontwerp, met daarin handige artikelen, downloads en opdrachten om met het team mee aan de slag te gaan. Daarnaast vind je er ook informatie over alle diensten en producten die we hebben rondom Curriculumontwerp.