Vernieuwenderwijs

De CurriculumKit HO: nu ook voor het hoger onderwijs!

Leren is een lastig proces. Het organiseren van het leren is daarbij bijna nog ingewikkelder. En hoe kom je nu tot uitdagend, interessant maar ook gedegen onderwijs? De CurriculumKit kan daarbij goed helpen, en er is nu eindelijk ook een versie voor het MBO en HBO!

De CurriculumKit: speciaal voor MBO en HBO

In 2020 kwam de eerste versie uit voor de CurriculumKit, gericht op het VO. Vanuit het MBO en het HBO kregen we ook veel positieve reacties: het hielp teams om beter onderwijs te vormen. Alleen… daarbij ontbrak het soms wel aan specifieke zaken. Denk alleen al aan het woord ‘leerlingen’ in plaats van ‘studenten’, maar ook inhoudelijke zaken zoals ‘Blended Learning‘ ontbraken.

Met alle feedback zijn we aan de slag gegaan, en daarbij is er nu dan een versie voor het MBO en HBO: kortweg de CurriculumKit HO.

De manier van werken van de Kit is nog steeds gelijk: het helpt je met je team stap voor stap door een ontwerpproces, met een concrete opdracht als opbrengst. Door te werken vanuit Backward Design en heldere leeruitkomsten kom je tot een opdracht met daarin duidelijk constructieve afstemming. Daarnaast werk je aan gezamenlijke taal én raak je geïnspireerd door de vele werkvormen.

De Kit gebruiken

Maar waar gebruik je de Kit nu daadwerkelijk voor? In een eerder artikel gaven we al 5 voorbeelden. Denk aan het ontwikkelen van een gezamenlijk project, maar ook voor het aanscherpen van een visie kan de Kit ingezet worden. Het fijne daarbij is dat de kaarten ook ‘los’ gebruikt kunnen worden. Zo zijn de focusvragen handig in elke ontwerp-context, of kun je willekeurig werkvormkaarten gebruiken om een les te verrijken.

In totaal bestaat de Kit uit de volgende kaarten:

1 Voorbereiding
4 Start van het spel
9 Fasen in het spel
26 Geleerde zichtbaar maken
13 Informatiebronnen
12 Beoordelen
32 Emotie
30 Werkvormen
5 Focuspunten
8 Reflectievragen

Daarbij is ook de CurriculumKit HO ontwikkeld om zonder begeleiding te spelen. Het is wel handig om een spelleider aan te wijzen, maar voor de rest wijst het ‘spel’ zich vanzelf.

Meer weten?
De Kit is vanaf nu beschikbaar! Bestellen? Doe dat dan via de webshop van onze partner Onderwijs Maak je Samen.

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!