Vernieuwenderwijs

Creativiteit

Het wordt door de een gezien als een ongrijpbaar talent, door de ander als een ‘trucje’. Daarnaast wordt het gebruikt als hét voorbeeld van vaardigheden die belangrijk zijn voor de toekomst. Creativiteit is een breed begrip. Belangrijk hierbij zijn onder andere het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het kiezen van de beste ideeën en het daadwerkelijk realiseren ervan.

Onze diensten

Kun je creativiteit meten? Ontwikkelen? En levert het eigenlijk wat op in de les? Daarbij kan het gaan over vakgebieden als kunstvakken, techniek en wetenschap en technologie (W&T), maar juist ook over andere type vakgebieden, zoals mens en maatschappij of oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW). Met onze ervaring, kennis en expertise helpen we hier graag bij. Dit doen we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en onze eigen praktijkervaring. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld in gaan op:

• Wat creativiteit (niet) is en welke soorten creativiteit er zijn.

• Praktijkvoorbeelden en theorie over de meerwaarde van creativiteit.

• Activiteiten en werkvormen om creativiteit te bevorderen.

Boekentips

Jongens zijn slimmer dan meisjes

Creatieve Scholen

Creatieve scholen:

Officiële omschrijving
Ken Robinson is een van de meest invloedrijke personen op het gebied van onderwijs. Met Creatieve scholen richt Robinson zich op een van de belangrijkste problemen van onze tijd: hoe transformeer je het problematische schoolsysteem tot een succesvol schoolsysteem? Robinson stelt een zeer persoonlijke en organische aanpak voor om zo alle jongeren te betrekken bij de uitdagingen die de 21e eeuw heeft te bieden.

Een boek vol anekdotes, praktijkvoorbeelden en grensverleggend onderzoek - geschreven in de zo bekende humoristische en vermakelijke stijl van Robinson - dat docenten, ouders en politici zal inspireren om opnieuw te kijken naar het werkelijke doel van onderwijs.

Ken Robinson is een internationaal erkend opinieleider op het gebied van onderwijsontwikkeling, creativiteit en innovatie. Zijn lezingen hebben een grote impact op zijn publiek, waar ook ter wereld. De video's van zijn beroemde TED-lezingen werden bekeken door zo'n 200 miljoen mensen in meer dan 150 landen.

Een kwestie van karakter

Een kwestie van Karakter

Officiële omschrijving
Een baanbrekend boek dat ons op een heel andere manier laat kijken naar opvoeding en
onderwijs. Wat bepaalt of je slaagt in het leven? Heel lang dacht men dat intelligentie
de doorslaggevende factor was. Een hoog IQ en goede cijfers op school zouden kinderen
de grootste slagingskans geven. Maar Paul Tough laat zien dat vaardigheden als
doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, optimisme en zelfbeheersing de basis
vormen voor een geslaagd leven.

Tough vertelt de verhalen van onderwijzers en onderzoekers die met vallen en opstaan
ontdekken hoe we onze kinderen kunnen helpen deze vaardigheden te ontwikkelen.
Wat blijkt? Een sterk karakter valt aan te leren.

Creative Schools

Invent to learn