Vernieuwenderwijs

CodeWeek! Apps, websites en tools om te leren programmeren in de klas

Het is codeweek! In heel Nederland zijn er deze week verschillende projecten voor leerlingen om te leren programmeren. Kennisnet en ECP nemen het initiatief in deze week om kinderen te leren hun eigen programma’s te schrijven. Maar programmeren is nog veel meer dan dat: het gaat ook over robots, algoritmes én games ontwerpen. We schreven hier op Vernieuwenderwijs al eens eerder over het programmeren bij het maken van games, en hieronder nog een aantal nieuwe tips/tools en websites.

Gamekit

gamekit

Eenvoudige games leren maken én een beetje meer leren over programmeren? Klokhuis heeft hier Gamekit voor ontwikkeld. Deze gratis te gebruiken website laat kinderen niet alleen kennis maken met de tools, maar ook met de mensen áchter de tools. In korte video’s wordt uitgelegd hoe een gamedesigner werkt, wat een programmeur doet en wat een vormgever is. Heel toegankelijk dus!

Hopscotch

hopscotch

Programmeren met blokjes is in het begin het allermakkelijkst. Je hoeft nog geen codes te onthouden en kunt letterlijk zien wat alles doet. We bespraken al eerder de website Scratch. Wil je hier op de iPad mee aan de slag, dan kan dat helaas niet. Daarom is er nu Hopscotch! Een iPad app waarmee je programma’s kunt ontwerpen, dus ideaal voor leerlingen! De interface is goed aangepast op de doelgroep, maar ook als docent valt er genoeg te leren. Zeker de moeite waard!

Codecademy

codecademy

Iets meer uitdaging? Kijken hoe écht programmeren is? Probeer dan de Codecademy. Op dit platform kun je online stap voor stap leren programmeren, in de meest bekende programmeertalen. Hierdoor krijg je direct een basis om mee aan de slag te gaan. Codecademy komt regelmatig met nieuwe lessen en programmeertalen, maar is duidelijk wel voor leerlingen van iets hoger niveau.

Nog andere tips? Laat het ons vooral weten!

Michiel Lucassen

Michiel Lucassen

Docent, alumnus master leren en innoveren, maar bovenal een enthousiaste en gedreven leraar met veel ideeën over hoe onderwijs beter, leuker en mooier kan. Veel bezig met en praat graag over makersonderwijs, creativiteit, 21st century skills en onderwijs voor de toekomst. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Registreren →

✉️ Nieuwsbrief

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →

✉️ Net als meer dan 2500 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!