Vernieuwenderwijs

CloudSchool: makkelijk lessen maken en delen!

Een gratis platform waarbij lessen maken en delen zo makkelijk en snel gaat dat het voelt alsof je je Pinterest board aan het bijwerken bent: cloudschool.org. Nu zijn er tegenwoordig aardig wat electronische leeromgevingen (ELO’s), zoals Magister, itslearning, Edmodo en SOMtoday, die veel opties (zoals naw gegevens, cijfers, opdrachten inleveren etc.) – maar daar tegenover staat vaak dat het relatief log aanvoelt en geld kost. Daarom werden we erg vrolijk bij het zien van cloudschool.org – die doet precies wat het moet doen en zeer makkelijk werkt!

Cloudschool.org

cloudschool.org logoCloudschool.org (niet te verwarren met .com) is een gratis, zeer makkelijk te gebruiken platform waar je cursussen (courses) met lessen op kunt aanmaken. Lessen bestaan uit onderdelen als tekst, video’s, links, discussies, bestanden en het inleveren van opdrachten. Je courses zijn een soort Pinterest boards die je vervolgens kunt delen met je collega’s en leerlingen die deze vervolgens (evt. met wachtwoord) kunnen inzien en er mee aan de slag kunnen.

cloudschool.org screenhot 2

Courses maken is leuk!

Een course maken gaat zo makkelijk en snel, dat het leuk wordt: het voelt aan als het bijwerken van je Pinterest board. Nadat je een course hebt aangemaakt en hebt voorzien van een goede titel en afbeelding kun je de lessen er voor gaan maken. Een les bestaat als het ware uit een wal van onderdelen die je door een simpele druk op de ‘+’ toevoegd aan je les. Een onderdeel kan het volgens zijn: een stuk tekst, bestand (via Google Drive), afbeelding, video, geluidsfragment, link, discussie (reacties posten), opdracht die je kunt inleveren, leeg stuk ruimte óf een kant-en-klare les met diverse van deze onderdelen die je er tussen zet.

cloudschool.org screenshot

Courses delen gaat makkelijk

Je lessen of gehele course kun je delen via een link (email). Via deze link kan iedereen je course inzien, meedoen aan de discussies, dingen inleveren etc.: een account aanmaken is niet nodig: leerlingen geven hun naam aan zodra ze iets inleveren. Wel kun je er als docent voor kiezen je course te beveiligen met een wachtwoord, zodat niet iedereen er zomaar op kan. Ook kun je zelf bepalen of een les of course zichtbaar is of niet. Alle zichtbare courses zijn zichtbaar bij jouw profiel.

Download je les

cloudschool.org screenshot 3Naast het zojuist omschreven heeft cloudschool.org nog een paar andere handige opties. Zo is het mogelijk om je lessen en course als .pdf of .docx bestand te downloaden: op die manier kun je leerling ook off-line er mee bezig laten gaan (video’s e.d. daar gelaten). Ook kun je de antwoorden (discussie, ingeleverde opdracht e.d.) downloaden. Een andere handige optie is de mogelijkheid om om bestanden te uploaden of je account te verbinden aan Google Drive, zodat je er altijd makkelijk bij kunt als je een les in elkaar zit.

Een top platform, maar…

Gezien de opties, het gemak én het feit dat dit alles gratis is, zien wij cloudschool.org toch wel als een top platform: het doet wat het moet doen met veel gebruikersgemak. Wie echter meer zoekt dan dit (cijfers, leerlingen-account) zal niet voldoende hebben aan cloudschool.org: leerlingen kunnen dingen zien, reacties geven en dingen inleveren – maar dingen vervolgens gebruik je wel een ander platform voor de cijfers of om feedback aan leerlingen te geven. Het is dus een relatief simpel platform.

Wat ons betreft is dat echter geen probleem: cloudschool.org werkt fijn en makkelijk: what you see is what you get – meer heb je (meestal) niet nodig. Kijk dus vooral eens rond op: www.cloudschool.org!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige aan de HAN Pabo en Toegepaste Psychologie. Daarvoor oa. docent Maatschappijkunde en coördinator Havo. Genomineerd voor leraar van het jaar 2018. Praat graag over en is graag bezig met didactiek, leerstrategieën, curriculumontwerp en veranderkunde. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen én interessante linkjes.

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!

💡 Meer weten?

Als docenten en onderwijskundigen bieden we actieve workshops, inspirerende lezingen en innovatietrajecten. Bekijk onze diensten voor meer informatie!

Ga naar →