Vernieuwenderwijs

CloudSchool: makkelijk lessen maken en delen!

Een gratis platform waarbij lessen maken en delen zo makkelijk en snel gaat dat het voelt alsof je je Pinterest board aan het bijwerken bent: cloudschool.org. Nu zijn er tegenwoordig aardig wat electronische leeromgevingen (ELO’s), zoals Magister, itslearning, Edmodo en SOMtoday, die veel opties (zoals naw gegevens, cijfers, opdrachten inleveren etc.) – maar daar tegenover staat vaak dat het relatief log aanvoelt en geld kost. Daarom werden we erg vrolijk bij het zien van cloudschool.org – die doet precies wat het moet doen en zeer makkelijk werkt!

Cloudschool.org

cloudschool.org logoCloudschool.org (niet te verwarren met .com) is een gratis, zeer makkelijk te gebruiken platform waar je cursussen (courses) met lessen op kunt aanmaken. Lessen bestaan uit onderdelen als tekst, video’s, links, discussies, bestanden en het inleveren van opdrachten. Je courses zijn een soort Pinterest boards die je vervolgens kunt delen met je collega’s en leerlingen die deze vervolgens (evt. met wachtwoord) kunnen inzien en er mee aan de slag kunnen.

cloudschool.org screenhot 2

Courses maken is leuk!

Een course maken gaat zo makkelijk en snel, dat het leuk wordt: het voelt aan als het bijwerken van je Pinterest board. Nadat je een course hebt aangemaakt en hebt voorzien van een goede titel en afbeelding kun je de lessen er voor gaan maken. Een les bestaat als het ware uit een wal van onderdelen die je door een simpele druk op de ‘+’ toevoegd aan je les. Een onderdeel kan het volgens zijn: een stuk tekst, bestand (via Google Drive), afbeelding, video, geluidsfragment, link, discussie (reacties posten), opdracht die je kunt inleveren, leeg stuk ruimte óf een kant-en-klare les met diverse van deze onderdelen die je er tussen zet.

cloudschool.org screenshot

Courses delen gaat makkelijk

Je lessen of gehele course kun je delen via een link (email). Via deze link kan iedereen je course inzien, meedoen aan de discussies, dingen inleveren etc.: een account aanmaken is niet nodig: leerlingen geven hun naam aan zodra ze iets inleveren. Wel kun je er als docent voor kiezen je course te beveiligen met een wachtwoord, zodat niet iedereen er zomaar op kan. Ook kun je zelf bepalen of een les of course zichtbaar is of niet. Alle zichtbare courses zijn zichtbaar bij jouw profiel.

Download je les

cloudschool.org screenshot 3Naast het zojuist omschreven heeft cloudschool.org nog een paar andere handige opties. Zo is het mogelijk om je lessen en course als .pdf of .docx bestand te downloaden: op die manier kun je leerling ook off-line er mee bezig laten gaan (video’s e.d. daar gelaten). Ook kun je de antwoorden (discussie, ingeleverde opdracht e.d.) downloaden. Een andere handige optie is de mogelijkheid om om bestanden te uploaden of je account te verbinden aan Google Drive, zodat je er altijd makkelijk bij kunt als je een les in elkaar zit.

Een top platform, maar…

Gezien de opties, het gemak én het feit dat dit alles gratis is, zien wij cloudschool.org toch wel als een top platform: het doet wat het moet doen met veel gebruikersgemak. Wie echter meer zoekt dan dit (cijfers, leerlingen-account) zal niet voldoende hebben aan cloudschool.org: leerlingen kunnen dingen zien, reacties geven en dingen inleveren – maar dingen vervolgens gebruik je wel een ander platform voor de cijfers of om feedback aan leerlingen te geven. Het is dus een relatief simpel platform.

Wat ons betreft is dat echter geen probleem: cloudschool.org werkt fijn en makkelijk: what you see is what you get – meer heb je (meestal) niet nodig. Kijk dus vooral eens rond op: www.cloudschool.org!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

2 reacties

Geef een reactie

  • Hallo Wessel, Tijdens het uitproberen krijg ik foutmeldingen (e-mail kan niet bevestigd worden, pagina’s zijn niet bereikbaar). Zou het graag willen uittesten maar dat lukt niet. Heb jij een idee waar dat aan kan liggen?

    • We hebben gezocht naar een oplossing, maar we weten het ook niet! Even contact met CloudSchool opnemen?

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!