Vernieuwenderwijs

ClassPulse: feedback verzamelen van leerlingen

ClassPulse is een nieuw product op de markt van feedback en communicatie apps in het onderwijs. Het is een mobiele app waarmee je feedback kan verzamelen van je leerlingen. Er zijn inmiddels al aardig wat apps waarmee je dat kan. Hoe werkt ClassPulse precies? En voegt het wat toe aan de markt? Dat lees je in dit artikel. 

ClassPulse

ClassPulse is een nieuw app die beschikbaar is voor Android en iOS. Met deze app kun je courses aanmaken, waar leerlingen zichzelf aan kunnen toevoegen. Binnen deze courses kun je als docent én leerling posts of polls plaatsen, die op een timeline worden geplaatst (zoals bij Twitter en Facebook). Vervolgens kan iedereen binnen die course daar op reageren, door een reactie te plaatsen of te stemmen (Polls).

Aan de slag

Bij het openen van deze app wordt gevraagd om je naam, e-mail en rol: docent of leerling/student. Als docent kom je vervolgens in de homescreen uit. Op deze homescreen heb je de mogelijkheid een course te te voegen: een bestaande course (bijvoorbeeld als je samen les geeft aan een groep) óf een nieuwe course. Bij een nieuwe course kun je een naam kiezen, einddatum aangeven (waarna er geen posts en polls meer geplaatst kunnen worden) en bepalen of leerlingen anoniem dingen mogen plaatsen. Dit laatste kan een keuze zijn als je om feedback vraagt, omdat leerlingen dan soms eerlijker zijn.

Vervolgens opent de course zich automatisch en kun je een post of poll plaatsen. Een post zul je vooral gebruiken om vragen te stellen, daar is de apps immers voor bedoeld, maar kan ook worden gebruikt voor een mededeling. Dit gaat dan puur om tekst. Een poll bestaat uit een vraag met maximaal 6 opties. Om alles overzichtelijk te houden komen op het homescreen all posts/polls binnen alle courses te staan, zodat je makkelijk in de gaten kan houden wat waar wordt neergezet. Ook is er de mogelijkheid om per course en post/poll notificaties aan te zetten, zodat je een push-bericht krijgt als er activiteiten plaatsvinden.

Leerlingen kunnen zichzelf aan een course toevoegen middels een unieke code. Vervolgens kunnen ook zij posts en polls plaatsen, reageren op die posts van docenten en likes plaatsen bij posts van leerlingen (zij kunnen dus niet op elkaar reageren). Ook is er de mogelijkheid voor docenten op berichten te verbergen en een privé reactie te geven.

Meerwaarde?

ClassPulse is een gratis, makkelijk te gebruiken en goedwerkende app. Alles werkt vanzelfsprekend en onze overbodige toeters en bellen. Het doet wat het moet doen. Veel meer is het aan de andere kant ook niet: je kan geen afbeeldingen of andere soorten bestanden plaatsen en ook is er nog geen mogelijkheid om de feedback te analyseren. Dit staat wel in de planning, maar zal dan worden gekoppeld aan een betaalde account (prijs onbekend). Leerlingen kunnen niet op elkaar reageren; wellicht past het niet bij de app en zorgt het gegarandeerd voor meer rust, maar het kan ook worden gezien als een gemiste kans, zeker voor een app met als slogan ‘Your thoughts matter’. Tot slot is er is momenteel geen browser versie, wat inhoudt dat zowel de docent als leerlingen de app moeten installeren op hun mobiele telefoon. De vraag is of dat laatste de moeite waard is gezien de huidige mogelijkheden.

Misschien is het een handige app voor je mentorklas? of vakgroep als geheel? Het is in ieder geval een goed ontwikkelde app die je eens kan gebruiken om te experimenteren met digitale feedback. De app komt pas net kijken (100 – 500 Android installs op het moment van schrijven) en zal zich de komende tijd vast verder ontwikkelen. In ieder geval iets om de gaten te houden.

[icon color=”#444444″ size=”20px” target=”_blank” name=”awesome-link”] https://www.classpulse.org/ of in de App Store.

Tips om met ClassPulse te werken kan je hier vinden.

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!