Vernieuwenderwijs

Classkick: live feedback van docenten én klasgenoten

Classkick is gratis een platform waarbij leerlingen op hun iPad, Chromebook of PC aan opdrachten werken, waarbij de docent én klasgenoten live kunnen meekijken en feedback kunnen geven. Ook kunnen leerlingen om hulp vragen. Een leuk platform wat makkelijk te gebruiken is in je les en wel iets weg heeft van Formative. Hieronder het platform in het kort.

Classkick

Dit gratis platform, wat nog volop in ontwikkeling is, maakt het mogelijk om opdrachten klaar te zetten, deze via een code te delen met leerlingen en vervolgens live mee te kijken wat je leerlingen aan het doen zijn. Vervolgens kun je als docent zelf feedback geven of leerlingen toewijzen om elkaar feedback te geven.

Classkick 3

Als docent log je in op een iPad (binnenkort zal dit ook op een Chrome of PC kunnen). Daar maak je vragen als een soort dia’s c.q. slides waarop leerlingen kunnen gaan tekenen: je voegt tekst, afbeeldingen of linkjes toe en zet je vraag er boven en maakt zo een paar dia’s aan. Als je eenmaal klaar bent kun je de vragen via een code delen met je leerlingen. Zij geven vervolgens de code en hun naam op en kunnen met je opdrachten aan de slag.

Classkick 2

Voor leerlingen is een dia een tekenvel. Door deze aanpak kun je veel kanten op: leerlingen kunnen dingen op een afbeelding aangegeven, figuren tekenen en ook schrijven. Het gevaar is wel dat het een onoverzichtelijk geheel wordt: een tekenblad met veelkleuren en figuren kan erg chaotisch zijn. Naast tekenen kunnen leerlingen gelukkig ook schrijven, afbeeldingen uploaden en geluid opnemen als reactie op de opdracht. Zo kunnen dus ook hun gemaakte werkt fotograferen en tonen – dit bied veel mogelijkheden.

classkick 4

Feedback

Via aan overzichtelijk scherm zie je vervolgens welke leerlingen waar mee bezig is en kun je feedback geven. Dit kan geschreven feedback zijn in de vorm van geschreven feedback, een video, een afbeelding, een link of getekende feedback. Ook kun je punten toewijzen en een stikker geven. Dit onderdeel is dan ook erg uitgebreid. Tot slot kun je ook markeren wie geholpen is zodat het overzichtelijk is.

Classkick

Ook is het mogelijk om leerlingen elkaar feedback te laten geven (peer-to-peer). Dit werkt het zelfde als docent-leerling feedback: leerlingen kunnen klasgenoten helpen die openbaar om hulp vragen (zie hieronder). Als docent kun je zelf beslissen of je deze optie aan zet.

Help!

Mocht een leerlingen feedback nodig hebben dan kunnen zij ook zelf om hulp vragen. Dit kunnen zij openbaar doen (dan kunnen klasgenoten ook helpen) of als privé notificatie. Als docent zie je dan een klein handje bij hun dia staat. Op die manier kun je snel en makkelijk zien wie hulp nodig heeft.

Het heeft wel wat weg van..

..Formative! Dit platform toont sterkte overeenkomsten met Formative. Het grote verschil is dat Classkick is gemaakt voor reguliere opdrachten en opties als peer-to-peer feedback bied, terwijl Formative is bedoeld voor toetsen als een uitgebreider puntensysteem bied. Ze zijn dus prima naast elkaar te gebruiken.

Classkick is nog volop in ontwikkeling. Recent hebben we een via Google Hangouts tijdens een feedback-gesprek gehad met een van de ontwikkelaars. Hieruit kwam naar voren dat er nog veel aankomen: ze zijn actief bezig met het luisteren naar hun gebruikers. Goed om te zien.

Classkick is verkrijg op de iPad en als leerlinge op de Chromebook en PC.
Meer informatie kun je vinden op hun website: http://www.classkick.com/

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

4 reacties

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!