Vernieuwenderwijs

Blockchain in onderwijs – mogelijke toepassingen

Dit is het derde en laatste deel van de serie “Blockchain in onderwijs”. In deze video wordt er gekeken naar de mogelijke toepassingen van de blockchain in onderwijs.

Toepassing van de blockchain

De kracht van blockchain techniek is dat informatie door iedereen gevalideerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers weer de eigenaar zijn. Er is geen centrale partij nodig die deze gevalideerde informatie beheerd. Dit kan voor het onderwijs heel nuttig zijn.
De blockchain gebruiken om kwalificaties te automatiseren, is de meest voor de hand liggende optie in onderwijs. In Singapore gaan ze dit al doen.
Een meer geavanceerde toepassingen van blockchain in onderwijs zou een gedistribueerde puntboek zijn, waarbij geautomatiseerde scripts in de blockchain zelf kwalificaties van leerlingen onderschrijven.

Is blockchain in onderwijs een hype?

Bij een nieuwe techniek is het lastig om te onderscheiden of dit iets groots gaat worden of dat de techniek gehypet wordt. De blockchain-techniek is nieuw en het vergt creativiteit en begrip van de techniek om de potentie goed op waarde in te schatten. Stel dat de trendwatchers gelijk krijgen, dan zullen we de blockchain op een heel andere manier in gaan zetten voor nog onvoorstelbare toepassingen. De komende tijd zullen er veel toepassingen bedacht worden voor de blockchain in onderwijs. Wanneer er een voorstel wordt gedaan waar de blockchain gebruikt wordt als databank, wordt de kracht van de blockchain niet gebruikt en probeert men met de hype mee te liften. Hopelijk hebben deze video’s duidelijkheid geschept over de principes van de blockchain.

Rob van Bakel

Leraar Natuurkunde - VMBO TL. Master Leren & Innoveren. Ik werk met Flipped Classroom en heb onderzoek gedaan naar het geven van peerfeedback en onderzoek naar brede talentontwikkeling.

Plaats reactie

Geef een reactie

Artikel plaatsen

Wil je ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak je eigen account aan, waarmee je artikelen kan maken, indienen en beheren.

Registreren

Nieuwsbrief

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

Net als meer dan 2000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!