Vernieuwenderwijs

Barend legt uit: Motivatie en de zelfdeterminatietheorie

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Motivatie en de zelfdeterminatietheorie.

Motivatie

Motivatie is een belangrijk aspect van onderwijs. Het gaat in de basis om datgene wat een mens tot gedrag aanzet. Het is de drijfveer om in actie te komen of een prestatie te leveren. Motivatie is essentieel bij een leven lang leren en presteren, zowel in formele als informele setting. Onderzoek toont aan dat motivatie samenhangt met diepgaand leren, en verbeterd welzijn en betrokkenheid.

Vaak wordt in relatie tot motivatie de zelfdeterminatietheorie genoemd. Maar hoe werkt deze theorie? En hoe kan je volgens deze theorie de motivatie precies bevorderen? Bekijk daarvoor deze nieuwe video in de serie “Barend Legt Uit”.

Totstandkoming

De serie “Barend Legt Uit” is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs.

Barend Last

Barend Last (1986) begon als leerkracht in het basisonderwijs, waar zijn passie voor onderwijsinnovatie ontstond. Hij interesseerde zich vooral voor de vraag: ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen?’ en stroomde daarom door naar de wetenschappelijke wereld. Hij werkte onder meer als consultant, manager en onderwijsmaker in verschillende lagen van het onderwijs. Inmiddels werkt hij als onderwijskundig adviseur bij de Universiteit Maastricht. Hier houdt hij zich bezig met de implementatie van blended learning, met een focus zowel op goede inzet van ICT als het benutten van de fysieke onderwijsruimte. Barend is auteur van het in 2021 verschenen boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!