Vernieuwenderwijs

Barend legt uit: Eigenaarschap (video)

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Eigenaarschap.

Eigenaarschap

Steeds meer scholen, onderwijsinstellingen en docenten vinden het belangrijk om leerlingen of studenten ‘eigenaar’ te maken van hun leerproces. Met eigenaarschap wordt bedoeld dat de leerlingen of studenten gemotiveerd zijn en hun leerproces zelf mede vorm kunnen geven. Eigenaarschap is nauw verweven met een aantal andere begrippen, zoals motivatie, betrokkenheid en zelfregulatie.

Elke docent wenst leerlingen of studenten die eigenaarschap nemen, en zelfstanding kunnen kiezen hoe zij een taak aanpakken. Maar hoe kun je het eigenaarschap van leerlingen of studenten vergroten? Check daarvoor de nieuwe video van “Barend Legt Uit”!

Totstandkoming

De serie “Barend Legt Uit” is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Barend Last, Boom Uitgevers Amsterdam en Vernieuwenderwijs.

Barend Last

Barend Last (1986) begon als leerkracht in het basisonderwijs, waar zijn passie voor onderwijsinnovatie ontstond. Hij interesseerde zich vooral voor de vraag: ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen?’ en stroomde daarom door naar de wetenschappelijke wereld. Hij werkte onder meer als consultant, manager en onderwijsmaker in verschillende lagen van het onderwijs. Inmiddels werkt hij als onderwijskundig adviseur bij de Universiteit Maastricht. Hier houdt hij zich bezig met de implementatie van blended learning, met een focus zowel op goede inzet van ICT als het benutten van de fysieke onderwijsruimte. Barend is auteur van het in 2021 verschenen boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!