Vernieuwenderwijs

Barend legt uit: Constructive alignment (video)

De wereld van onderwijs zit bomvol lastige concepten. Denk aan blended learning, synchroon en asynchroon leren of constructive alignment: onderwijsconcepten waar je als docent flink het hoofd over kan breken. In de animatieserie ‘Barend legt uit’ legt auteur Barend Last daarom lastige onderwijsconcepten, makkelijk uit. Dit keer: Constructive Alignment.

Constructive Alignment

Bij een optimaal onderwijsontwerp is een goede afstemming tussen de beoogde leeruitkomsten, leeractiviteiten en toetsing cruciaal. De onderwijspsycholoog John Biggs bedacht hiervoor het constructive alignment principe. Dit principe stelt dat alle leer- en toetsingsactiviteiten, zowel op programma- als op cursusniveau, in constructieve afstemming moeten zijn met de beoogde leeruitkomsten. In simpele taal: elke leeractiviteit en toets is gebaseerd op een bepaalde uitkomst. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is er regelmatig sprake van een mismatch. Hier gaat Barend in de video verder op in.

Backward design

Een manier om onderwijs te ontwerpen is om te beginnen met het formuleren van de beoogde leeruitkomsten. Welke kennis of vaardigheden wil je dat de leerlingen leren? En wanneer is dit van voldoende kwaliteit? Vervolgens bepaal je als docent hoe jij het geleerde zichtbaar wil maken. Hoe moeten jouw studenten laten zien dat zij de leeruitkomsten behaald hebben. De leeractiviteiten zijn de activiteiten die nodig zijn om de beoogde leeruitkomsten (op het juiste niveau) te behalen. 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over constructive alignment? Lees verder in het boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’. Aan de slag met backward design? Kijk dan eens bij de Vernieuwenderwijs Academie of lees het boek Curriculumontwerp in een notendop.

Barend Last

Barend Last (1986) begon als leerkracht in het basisonderwijs, waar zijn passie voor onderwijsinnovatie ontstond. Hij interesseerde zich vooral voor de vraag: ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen?’ en stroomde daarom door naar de wetenschappelijke wereld. Hij werkte onder meer als consultant, manager en onderwijsmaker in verschillende lagen van het onderwijs. Inmiddels werkt hij als onderwijskundig adviseur bij de Universiteit Maastricht. Hier houdt hij zich bezig met de implementatie van blended learning, met een focus zowel op goede inzet van ICT als het benutten van de fysieke onderwijsruimte. Barend is auteur van het in 2021 verschenen boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!