Vernieuwenderwijs

Augmented Reality in de klas: 6 apps om direct te gebruiken

Naast Virtual Reality bestaat er ook Augmented Reality. Een concept dat eigenlijk nieuwer is dan Virtual Reality! Daarbij is het ook laagdrempeliger dan VR, omdat leerlingen het direct kunnen gebruiken. Een (enigszins) moderne Smartphone is daarvoor al genoeg. Maar wat kun je er nu precies mee? Of beter nog, moet je er iets mee?

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality is het gebruiken van een scherm om ‘meer’ van de wereld te zien. Door je telefoon of tablet te richten op een afbeelding zie je meer dan de afbeelding zelf. Het onderstaande filmpje laat je het direct duidelijk zien:

giphy-1446514563

De camera van de telefoon wordt gebruikt om de werkelijkheid te laten zien en vervolgens ‘projecteert’ een app daar een ander beeld op. Dat biedt dus direct al een hoop mogelijkheden om werkboeken of printjes interessanter te maken!

En voor in de klas zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën. Zo kun je het (digitale) werk van leerlingen virtueel ‘ophangen’ in een lokaal. Het lokaal lijkt dan leeg, maar wanneer de telefoons gebruikt worden kunnen er allerlei posters, foto’s en zelfs videos in het lokaal ‘hangen’. Ook kunnen leerlingen hun 3D modellen laten zien, waarbij je als het ware om het model heen kunt lopen. Een bijzonder (leerzame) ervaring! Of wat dacht je van een tentoonstelling waarbij je uitleg te zien krijgt wanneer je de telefoon gebruikt?

Maar hoe ga je er dan mee aan de slag?

Er zijn inmiddels gelukkig verschillende apps waarmee je gebruik kan maken van Augmented Reality. Hieronder daarom een aantal links waarmee je direct aan de slag kan:

  • Layar: Een van de eerste apps waarbij je gebruik kon maken van Augmented Reality. Je kunt hiermee verschillende voorbeelden zien, maar ook zelf bestanden maken. Helaas kun je met de gratis versie dit maar 1 keer doen. Geschikt voor iOS en Android
  • Aurasma: Misschien wel de makkelijkste app om te gebruiken. Leerlingen kunnen hier snel zelf dingen mee maken, waardoor je in no-time een lokaal kunt vullen met materiaal. Of wat dacht je van filmpjes van leerlingen op plekken in een werkboek? Geschikt voor iOS en Android.
  • Quiver: Voor de iets jongere leerlingen is Quiver een leuke app. Je print kleurplaten uit, en wanneer deze ingekleurd zijn en deze app gebruikt wordt, dan komen de kleurplaten tot leven. Geschikt voor iOS en Android.
  • Elements 4D: Ontwikkeld voor scheikunde is deze app erg leuk om met leerlingen te gebruiken. Door letterlijk te kunnen spelen met de elementen komen leerlingen op een laagdrempelige manier hiermee in aanraken. Geschikt voor iOS
  • Anatomy 4D: Van dezelfde makers als Elements 4D (DAQri), komt deze app. Het menselijk lichaam is op allerlei manieren te bekijken, waarbij het knap gebruik maakt van Augmented Reality. Geschikt voor iOS en Android.
  • Blippar: Misschien wel de grootste speler op dit moment, na onder andere de overname van Layar. Als je kijkt op de website bij het onderdeel ‘Education‘, dan zie je dat ze bezig zijn met mooie voorbeelden en plannen voor wat er mogelijk is met AR.

Er zijn natuurlijk nog veel meer apps en programma’s waarbij je gebruik maakt van Augmented Reality, maar hiermee maak je al een mooie start. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen hiermee!

 

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

3 reacties

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!