Vernieuwenderwijs

Apps in de klas? Met deze tools maken leerlingen ze zelf! (2016)

Op de meeste scholen in Nederland worden er laptops, ipads of computers gebruikt. Daarnaast hebben bijna alle leerlingen een eigen smartphone. Apps staan dan ook centraal in de meeste gesprekken over leren in combinatie met deze devices. Maar waarom zou je leerlingen niet zelf apps laten ontwikkelen? In dit artikel een aantal voorbeelden waarmee je snel aan de slag kan, maar ook een aantal waarmee je echt de diepte in kunt duiken.

Mobincube

Bij dit bedrijf is het mogelijk om een eigen app te ontwerpen en deze te laten uitbrengen in een van de app-stores. Hiervoor is het niet nodig dat je betaalt, maar er zit dan wel reclame in de app. Omdat er geen programeerkennis nodig is kunnen leerlingen zo snel een eigen app ontwerpen en uitbrengen. Voor een maandelijks bedrag kunnen de reclames verwijderd worden.

Appypie

Appypie biedt eigenlijk hetzelfde als Mobincube: gratis apps ontwerpen en deze met reclame uitbrengen in een van de app-stores. Verschil is er ook: Er zijn wat minder mogelijkheden en de stijl van de app is anders dan die bij Mobincube. Voor een eerste kennismaking is ook deze website erg bruikbaar!

Buildfire

Bij Buildfire wordt het al iets uitgebreider. In een mooie omgeving kun je zowel grafisch aan de slag als gebruikmaken van de SDK om iets totaal nieuws te maken. Zo kun je dus al een stuk verder gaan qua ontwikkelen van apps. Nadelen zijn er ook: het is hierbij niet mogelijk om een gratis app in een app-store te krijgen.

Swift

Wil je leerlingen serieus aan het werk laten gaan met het programmeren en ontwerpen van een app? Voor de iPad en iPhone is daar de taal ‘Swift’ voor ontworpen door Apple. Hiermee programmeer je echt, waarbij de instap hoger is, maar het resultaat natuurlijk veel indrukwekkender wordt. Apple probeert zelf zo veel mogelijk mensen te bereiken om apps te ontwikkelen, en hebben daar onder andere de volgende online cursus voor gemaakt.

Appinventor

Voor Android serieus apps ontwikkelen is weer een heel ander verhaal. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, waarbij ‘App Inventor’ een van de meest gebruiksvriendelijke opties is. Deze tool is ontwikkeld voor docenten om met leerlingen aan de slag te gaan, en er zijn dan ook veel tutorials te vinden. Google zelf heeft ook een aantal online cursussen gemaakt, waarmee het eenvoudiger moet worden om een app te maken. De beste cursus staat op Udacity en is hier te vinden.

Er is dus veel aanbod als het gaat over het maken van apps door leerlingen. Het leren maken van een app kan dus eenvoudig beginnen, maar is daarnaast een mooie instap richting het leren programmeren, het ordenen van informatie en het vormgeven van een gebruikservaring. Heb je hier zelf ervaring mee? Is het iets dat alle leerlingen zouden moeten doen? We zijn benieuwd je reactie!

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

1 reactie

Geef een reactie

  • Leuk artikel Michiel. De meeste tools zijn echter commercieel volgens mij, op AppInventor na. Swift is ook gratis, maar dat is weer niet zo makkelijk te leren. Op https://www.fisherland.nl/gratis-app-maken/ kwam ik nog een aantal app makers en tutorials tegen die gratis zijn. Misschien een handige verwijzing voor de andere lezers.

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!