Vernieuwenderwijs

Altijd op de hoogte in minder tijd: Feedly en Pocket

De wereld gaat snel, heel snel. En als docent sta jij daar precies midden in. Aan de ene kant heb je al je ervaring vanuit het verleden, aan de andere kant leidt je leerlingen op om te functioneren in de toekomst. Ondertussen lijkt er elke dag een nieuwe hype te zijn en is het maar moeilijk om op de hoogte te blijven. Dan zijn er ook nog dingen zoals als e-mail, verslaglegging en administratie, het nakijken van toetsen, het plannen van lessen en projecten. Kortom: als docent moet je goed leren omgaan met de tijd die je hebt.

De komende weken daarom op vernieuwenderwijs.nl een serie artikelen over ‘productiviteit voor docenten’. Door middel van (gratis) apps en een aantal simpele trucjes hopen we je zo het leven makkelijker te maken.

Op de hoogte blijven

feedlyJe kent het vast wel: je begint ergens met zoeken op internet en komt vervolgens op een hele andere plek uit. Maar wat een inspiratie en ideeën ineens om er in de les mee aan de slag te gaan! Twee dagen laten ben je het al weer vergeten en weet je ook niet meer waar je het vandaan haalde. Of je hebt een favorietenlijst vol met interessante pagina’s, maar je kunt door de bomen het bos niet meer zien.

Feedly biedt hierbij een uitkomst. Feedly is een app die werkt met RSS-feeds en daardoor jou het nieuws voorschoteld dat jij wil zien, van de sites die je wil zien, op het moment dat je het wil zien. Je ‘swiped’ door een denkbeeldige kaartenbak, met daarin alleen berichten van sites die je zelf hebt toegevoegd. Hierdoor kun je ineens een aantal dingen:

  • Je kunt al je favorieten in categoriën onderverdelen, en per categorie zien hoeveel nieuwe berichten er zijn.
  • Je kunt in weinig tijd ‘koppensnellen’ van een grote hoeveelheid websites. Nieuwe trends vallen zo snel op.
  • Standaard opent Feedly de artikelen in een ‘leesmodus’, waarbij je alleen de tekst en de belangrijkste afbeeldingen te zien krijgt.
  • Feedly is te synchroniseren met allerlei verschillende diensten, zodat je bijvoorbeeld snel een tweet kunt sturen met een link naar een artikel.
  • Feedly geeft je suggesties voor andere websites die je interessant zou kunnen vinden. Hierdoor vergroot je het netwerk zonder daar veel moeite voor te moeten doen!

Feedly is er zowel als website als voor iOS en Android. Hierdoor kun je dus altijd op de hoogte blijven.

Teruglezenpocket

Nu je weet hoe je op een eenvoudige manier zoveel mogelijk websites kunt bijhouden, is het ook handig om te weten hoe je deze artikelen kunt bewaren. Daarvoor is Pocket bedacht. In deze app kun je artikelen opslaan, zodat je deze op een later moment terug kunt lezen. Pocket biedt daarbij de volgende mogelijkheden:

  • Eenvoudig bewaren van artikelen
  • Een mooie leesweergave (dus geen advertenties of andere afleidende dingen in beeld)
  • Een systeem met tags (om je artikelen te sorteren en eenvoudig terug te kunnen vinden)
  • Makkelijk artikelen delen met anderen.
  • Integratie met Feedly (met 1 knop direct artikelen opslaan)

Kortom: doormiddel van Feedly blijf je makkelijk op de hoogte van alles wat er speelt, en met Pocket zorg je ervoor dat je de belangrijkste dingen bewaard blijven.

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!