Vernieuwenderwijs

Adobe Spark: Eenvoudig digitale producten maken

Leerlingen iets laten maken om aan te tonen dat ze iets kunnen en kennen is een bekende manier van werken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar toch worden vooral Prezi en Powerpoint (te) vaak gebruikt voor een presentatie. Een van de betere alternatieven van de laatste tijd is Adobe Spark, een gratis pakket waarmee leerlingen verschillende soorten digitale producten kunnen maken.

Adobe Spark

Met Spark probeert Adobe (bekend van Photoshop en dergelijke) om professionele tools op een laagdrempelige manier aan te bieden. Daarmee lijkt het platform ideaal voor het onderwijs: het werkt vanuit de browser, zodat er op bijna elk device mee gewerkt kan worden. Daarbij is geprobeerd om alles zo eenvoudig mogelijk te houden, zonder dat het daardoor onmogelijk wordt om iets creatiefs te maken. Een ‘Spark’ kent drie verschillende vormen, waarbij elke vorm zijn eigen mogelijkheden heeft voor in de klas.

Post
De eerste vorm waarmee je in Spark aan de slag kunt is die van een ‘Post’. Dit is een statische afbeelding, waarbij je veel kanten op kunt gaan. Hiermee kunnen leerlingen een post ontwerpen voor social media, maar ook een poster in elkaar zetten.

Page
De tweede vorm binnen Spark is die van een pagina. Dit is eigenlijk een soort website, maar je kunt het ook omzetten naar een PDF. Een pagina kan bestaan uit verschillende onderdelen en soorten media. Zonder problemen plaats je een video, gebruik je foto’s en voeg je verschillende effecten toe. Leerlingen kunnen dit gebruiken om een onderzoek te presenteren, maar het is ook mogelijk om het als portfolio te gebruiken.

Video
Misschien wel de sterkste optie binnen Spark is die om een video te maken. Het is heel eenvoudig om met beelden en tekst een verhaal te vertellen, waarbij technische kennis niet nodig is. Het opnemen van een voiceover is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Leerlingen kunnen dus snel aan de slag om zelf mini-documentaires te maken!

Conclusie

Maar er zijn toch al veel van dit soort dingen? Dat klopt! Waar Adobe Spark in uitblinkt is vooral het gebruiksgemak: zonder moeite zet je iets in elkaar wat er goed uitziet. Daarnaast doen ze de belofte dat, ook voor de gratis account, je gegevens veilig zijn en goed bewaard blijven. Het grootste nadeel is dat het alleen in het Engels is en het nog niet mogelijk is om alles aan te passen. Ook zie je altijd een logo van Spark in beeld, tenzij je bereid bent om te betalen. 

Met Spark levert Adobe een aantal goede tools om digitaal verhalen te vertellen. In de praktijk is het dan ook niet alleen handig voor leerlingen, maar ook voor docenten. Zonder veel moeite en tijd kun je een mooi digitaal product maken, en dat is altijd handig! Meer weten over Adobe Spark? In de volgende video worden alle functies goed uitgelegd. Daarnaast heeft Adobe een handleiding voor docenten, deze kun je hier downloaden. Opzoek naar meer tools die je kunt gebruiken in de klas? Kijk dan ook bij onze Tooltips!

 

 

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!