Vernieuwenderwijs

3d printen in de klas, aan de slag!

Zo. Dan heb je eindelijk een 3D-printer en dan wil je graag gaan 3d printen in de klas. Of misschien is het andersom: je wilt graag 3d printen in de klas, maar waar begin je, om te kijken of het bewerken wel bij jouw type leerlingen past?

Tinkercad (Online)

Het meest eenvoudige programma is de webapp Tinkercad, van Autodesk (inderdaad, de makers van Autocad). Voor deze site is het nodig dat je een account maakt, maar vervolgens kun je er eenvoudig mee aan het werk.

In het begin lijkt Tinkercad erg eenvoudig, en lijkt het moeilijk om complexe vormen te maken. Door veel gebruik te maken van de verschillende functies kun je echter een zeer complex model uitwerken, die vervolgens te downloaden is om 3D te kunnen printen.

boot

Binnenkort een filmpje met uitleg over Tinkercad!

Sketchup (PC/Mac)

Sketchup is al een iets ingewikkelder programma. Oorspronkelijk bedoeld om voor Google Earth gebouwen te kunnen ontwerpen, is het nu voor iedereen te gebruiken om eenvoudig gebouwen te bedenken. Het heeft een aantal functies die een stuk uitgebreider zijn dan Tinkercad, maar daardoor is het in het begin ook lastiger om te gebruiken.

Daar waar Tinkercad volledig gratis is, is Sketchup er in twee varianten. Voor de meeste leerlingen is de gratis versie echter ruim voldoende! En net als met Tinkercad kun je het ontwerp uit Sketchup exporteren en 3d printen in de klas.

grachtenpand

123D Sculpt+ (iPad)

Ook als leerlingen met iPads werken kun je aan de slag met het ontwerpen in 3d, om vervolgens te kunnen 3d printen in de klas. Een van de leukste programma’s hiervoor is 123D Sculpt+, waarin je optimaal gebruik maakt van de touch-interface van de iPad. In plaats het moeten ontwerpen vanaf 0, begin je met een soort digitale klei. Hier kun je met verschillende gereedschappen vervolgens vormen uit halen, waardoor je uiteindelijk een mooi ontwerp krijgt.

Naast deze programma’s zijn er nog veel meer, daarover in een volgende post meer!

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Reageer

Geef een reactie

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!