Vernieuwenderwijs

8 handige Add-ons voor Google Drive

Google Drive is een online platform van Google wat je gratis kunt gebruiken om bestanden op te slaan en om diverse toepassingen (apps) te gebruiken, zoals Google Docs (Word), Google Slides (PowerPoint) en Google Sheets (Excel). Om de gebruikerservaring van deze apps te verbeteren kun je gebruik maken van een groot aanbod aan Add-ons. Welke Add-ons zijn nu de moeite waard om eens te bekijken als je in het onderwijs werkt? In dit artikelen bespreken we er 8.

Google Drive

Google Drive biedt veel interessant mogelijkheden. Zo is het een erg handig platform om leerlingen te laten samenwerken: leerlingen kunnen bijvoorbeeld tegelijkertijd in een document werken en digitaal overleggen. Een andere handige mogelijkheid die het platform biedt, is het afnemen van formatieve toetsen: leerlingen kunnen vragen beantwoorden en meteen hun eigen antwoorden zien. De antwoorden zijn makkelijk als data naar Google Numbers (Excel) te exporteren, wat het analyseren er van goed mogelijk maakt. Ook kun je Google Forms gebruiken om een vragenlijst af te nemen bij je collega’s of leerlingen, bijvoorbeeld in het kader van een onderzoek.

Ook biedt het platform een grote opslagcapaciteit: binnenkort is het mogelijk om een back-up van je gehele computer op Drive te zetten.

Door gebruik te maken van Add-ons kun je vaak extra opties toevoegen aan de verschillende apps van Google Drive. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch genereren van .pdf bestand met de antwoorden van een leerling bij Google Forms, het automatisch nakijken van de antwoorden van leerlingen bij Forms of een poll afnemen bij leerlingen bij Google Slides.

8 Add-ons

1. PandaDoc

Om een handtekening aan een brief toe te voegen printen mensen deze nog vaak uit, om deze vervolgens weer te scannen. Zonde van het papier en onnodig. Met behulp van PandaDoc kun je je handtekening digitaal toevoegen aan je Google Docs. Op die manier heb je in enkele klikken je naam, handtekening en de datum onderaan een brief staan.

2. EasyBib

Werk je aan een officieel document, zoals een onderzoek, dan het het gebruikelijk op de APA norm te hanteren bij je bronvermelding. In Microsoft Word zit deze functie ingebouwd, maar in Google Docs is deze niet te bekennen. Gelukkig is er EasyBib, waarmee je op een makkelijke manier de brondvermelding én een literatuurlijst kan toevoegen aan Docs.

3. Form Publisher

Met behulp van Form Publisher kun je automatisch een Google Docs, Google Sheets of .pdf bestand laten laten maken van de antwoorden van iemand die Google Forms gebruikt. Je kunt hierbij tot in detail vastleggen hoe het bestand er uit moet komen te zien, waar de antwoorden komen te staan etc. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijk rapport genereren van iedereen die een vragenlijst bij Google Forms invult. Handig als je het bijvoorbeeld gebruikt om een toets af te nemen. Meer info kun je hier vinden. Een aanrader!

4. Form Notifications

De Add-on Form Notifications maakt het mogelijk om automatisch een Email te versturen naar gebruikers van Google Forms. Dit kan zowel de eigenaar van de Forms zijn als de persoon die deze heeft ingevuld. Het het laatste geval kan het bijvoorbeeld een Email zijn met aanvullende informatie of simpelweg een Email om te bedanken voor het invullen.

5. formLimiter

Wil je een maximaal aantal mensen die jouw Google Forms / Quiz invullen? Of wil je dat deze maar tot een bepaalde datum of tijd beschikbaar is? Dan kun je Form Limiter gebruiken. Deze Add-on bied de mogelijkheid om de Forms af te sluiten als er een X aantal antwoorden zijn gegeven, als een datum of tijd is bereikt of wanneer een bepaalt aantal is bereikt bij een vraag.

6. Flubaroo

Flubaroo is een Google Sheets Add-on die het mogelijk maakt om antwoorden (gegeven middels Google Forms) automatisch na te kijken en zo leerlingen van een cijfer te voorzien. Sinds de komst van Google Quiz zijn veel opties geïntegreerd in Forms, maar toch biedt Flubaroo nog wel enkele mogelijkheden die er normaal niet in zitten, zoals als geven van een zeer duidelijk overzicht met scores per persoon.

7. FormMule

Met behulp van deze Add-on kan je automatisch Emails versturen, vanuit Google Sheets, gebaseerd op data. Dit kan handmatig, op een bepaalt moment of op basis van antwoorden die worden gegeven. De email die wordt verstuur kun je geheel voor-programmeren. De Add-on biedt zeer veel mogelijkheden. Zo gebruikt deze school in New York de FormMule om 450 gepersonaliseerde roosters te maken en versturen naar leerlingen.

8. Poll Everywhere for Google Slides

Wil je weten hoe je leerlingen – of ander publiek ergens – over denken? Dan kun je gebruik van deze Add-on. Het maakt het mogelijk om een poll, incl. afbeeldingen, aan je Google Slides toe te voegen. Leerlingen kunnen vervolgens via het internet of middels een SMS antwoord geven op de Poll. Een handige Add-on om je slides meer interactief te maken.

Uiteraard kan de lijst nog veel langer zijn. Welke Add-ons gebruik jij? Wat is een absolute aanrader voor mensen die in of rondom het onderwijs werken? We lezen het graag terug in een reactie hieronder, zodat we een mooi lijst kunnen samenstellen. 

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

1 reactie

Geef een reactie

  • De add-on choice eliminator om bijv. oudergesprekken te plannen. Datum en tijdstip dat gekozen wordt kan door volgende ouder niet meer gekozen worden.

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!