Vernieuwenderwijs

6 Masters voor docenten

Als docent ben je zelf constant lerend. Door middel van sociale media, bijeenkomsten en boeken kun je jezelf blijven ontwikkelen in je rol in het onderwijs. Daarbij kan het ook op een gegeven moment zo zijn dat je meer diepgang wilt, en daarbij is dat niet altijd eenvoudig om dat zelf te organiseren. Want wat nou als je graag veel meer over een bepaald onderwerp wilt leren, een andere functie of wil je jezelf cognitief uitdagen? We verzamelden 6 interessante masters voor docenten.

Master Leren en Innoveren

Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat werkt in het onderwijs. Maar hoe pas je dit toe? En kun je zelf ook onderzoeksmatig werken aan onderwijs verbeteringen? In de Master Leren en Innoveren krijg je hulp bij het doen naar onderzoek, waarbij je probeert om stapsgewijs een verandering in je school te brengen.

De Master Leren en Innoveren is onder andere te volgen bij de Marnix Academie.

Master Evidence Based Innovation in Teaching

De Master Evidence Based Innovation in Teaching lijkt op Leren en Innoveren, maar doet dit meer vanuit de academische kant. Daarbij ligt de nadruk nog meer op het toepassen van bestaande (wetenschappelijke) kennis en vanuit eigen onderzoek deze kennis toetsen aan de praktijk. Door op een wetenschappelijke manier bezig te zijn met onderwijs innovatie help je zo de eigen praktijk te verbeteren.

De MEBIT is te volgen bij onder andere de Universiteit van Maastricht.

Master Educational Needs

Ben je minder op zoek naar onderwijsinnovatie, maar meer naar ondersteuning van leerlingen met een hulpvraag? Dan is de Master Educational Needs (voorheen: Master Special Educational Needs) een goede optie. Je leert onderzoek te doen naar leerproblemen bij leerlingen en het helpen van het inrichten van een betere praktijk. Met het passend onderwijs in het achterhoofd is dit een interessante master voor docenten die meer willen leren over het ondersteunen van leerlingen.

De Master Educational Needs is onder andere bij Windesheim te volgen.

Master Kunst Educatie

Ligt je interesse meer bij de creatieve vakken? Dan is de Master Kunst Educatie een interessante optie. Je verbreedt je blik door zowel vanuit de school als vanuit culturele instellingen te denken, en werkt daarbij aan het ontwikkelen van een sterker cultuurprogramma op school.

De Master Kunst Educatie is onder andere in Utrecht bij de HKU te volgen.

Master Design

Wetenschappelijk onderzoek is niet de enige manier van onderzoek doen. Ook Design Research is een tak van sport, en bij de Master Design werk je vanuit deze principes aan het ontwikkelen van een interventie in de praktijk. Je leert vanuit de design-filosofie een prototype te ontwikkelen en dit te testen in je school of werkplek. De master is niet direct gericht op onderwijs, maar heeft veel raakvlakken met creatieve vakken.

De Master Design is te volgen bij de Willem de Koning Academie.

Master Educational Leadership

Heb je interesse om je verder te ontwikkelen richting teamleiderschap of tot directeur? Dan is de Master Educational Leadership de richting die je op kunt gaan. Je leert planmatig te werken aan je eigen ontwikkeling en die van je team. Zo leer je keuzes te maken op basis van onderzoek en de dagelijkse praktijk, waarbij je verder kijkt dan je gevoel. Een ideale stap dus als je die richting op wilt.

De Master Educational Leadership is onder andere te volgen bij de Fontys.

Deze masters duren allen 2 jaar in deeltijd, waardoor het als docent goed te combineren is met je baan. Ga in alle gevallen uit van zo’n 20 uur studie per week, waarbij er vaak 1 dag is voor college’s en 1 dag om thuis te (ver)werken. Is het je eerste master? Dankzij de lerarenbeurs krijg je deze dan vergoed. Veel succes met de keuze!

Avatar

Michiel Lucassen

Docent, onderwijsontwerper & maker. Altijd veel ideeën, en op zoek naar de verbinding tussen leren, creativiteit en technologie. Onderwijs kan altijd beter, maar mag ook zeker leuker! Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

5 reacties

Geef een reactie

 • Michiel,
  voor docenten MBO is er sinds dit jaar ook een interessante master aan de Hogeschool Utrecht in combinatie met de Hogeschool Windesheim: de Master Expertdocent Beroepsonderwijs. Een op het mbo toegespitste, verdiepende master. Hierbij wordt de masterstudent direct geconfronteerd met de beroepspraktijk en wordt de relatie gelegd met (praktijk)onderzoek en (onderwijs)wetenschap.

   • Beste Michiel en Rob,

    Zit nu in het tweede leerjaar van deze master. Super interessant zoals Rob al aangeeft. En zeker niet alleen voor mbo-docenten ook voor vmbo-, hbo- en praktijkschooldocenten. Kortom voor iedereen die ook direct met “het” beroep te maken heeft.

  • Hoi Mieke, dank voor de toevoeging! Dat ziet er inderdaad ook uit als een interessante master.

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!