Apps en Tools

4 tools om een mooie presentatie te maken

Geschreven door Wessel Peeters

Als je een les of presentatie geeft met behulp van een beamer of scherm, is het natuurlijk fijn als dit er aantrekkelijk uit ziet: Op die manier trekt het meer de aandacht en blijft dat wat je vertelt daardoor misschien ook wel beter hangen. Een bekende tool om een presentatie mee vorm te geven is PowerPoint.. maar welke tools zijn er nog meer? Hieronder 4 alternatieven die je presentatie net dat beetje extra kunnen geven.

1. Prezi

Prezi is naast PowerPoint mogelijk de meeste bekende tool om een presentatie vorm te geven. Deze website is als het ware een groot tekenvlak waar je overheen kunt vliegen. Je kunt er tekst, icoontjes, afbeeldingen, YouTube video’s en nog wat dingen in plaatsen. Vervolgens kun je aangeven hoe de camera stap-voor-stap door je presentatie heen gaat, waarbij je alle kanten op kunt gaan, kunt in- en uitzoomen, kunt roteren etc. Op die manier kun je erg een dynamische presentatie neerzetten (wat ook een valkuil is: een beeld dat over de kop gaat is niet altijd de beste keuze – iets om op te letten). De presentaties kun je in mappen indelen, met elkaar delen, op websites plaatsen etc. Een prettige website om mee te werken. Tegen betaling kun je Prezi ook als applicatie downloaden, zodat je de presentaties offline kunt opslaan en bekijken.

2. Powtoon Slides

Powtoon is van oorsprong een website om animaties mee te maken. Sinds enige tijd is er ook een Slides variant: in plaats van een doorlopende animatie kun je nu slides (dia’s) maken, waar je naast tekst en afbeeldingen bijvoorbeeld ook animaties (bewegende figuren en icoontjes) en video’s aan kunt toevoegen. Zo kun je door te klikken van animatie naar animatie gaan, om zo op een aantrekkelijke manier dingen in beeld te laten komen. Slides is als docent gratis of tegen betaling (HD, geen watermerk) te gebruiken. Een mooi platform wat ook erg makkelijke werkt.

3. Pear Deck

Pear Deck is een website waarmee je een interactieve presentatie kunt maken, die leerlingen of collega’s tegelijkertijd met jou op hun eigen device kunnen zien. Je maakt een presentatie, deelt deze middels een code en vervolgens gaan zij automatisch tegelijkertijd met jou door de slides heen. Hierbij is het, naast tekst, video’s en afbeeldingen, ook mogelijk om vragen toe te voegen. Dit kunnen verschillende soorten vragen zijn, zoals een meerkeuze vraag, open vraag, tekenvraag of drag-en-drop vraag (dingen op plekken neerzetten). Eventueel kun je Google Slides of PDF bestanden importeren om deze van vragen of andere elementen te voorzien. Pear Deck is gratis voor 1 docent met 30 leerlingen (onbeperkt aantal presentaties). Wil je voor een groter publieke presenteren en extra opties hebben, dan zitten er kosten aan verbonden.

4. Haiku Deck

Haiku Deck is beschikbaar als website en iOS-app. Je logt in met je account waarbinnen jouw presentaties (‘decks’) opgeslagen worden. De interface van Haiku Deck is lekker simpel gehouden terwijl je toch genoeg mogelijkheden hebt om jouw slides persoonlijk te maken. Deze slides bestaan doorgaans uit een afbeelding (achtergrond) met enkele woorden. Het dan ook vooral bedoeld voor simpele/ rustige presentaties, waar weinig elementen bij komen kijken. Ook zijn er speciale opties voor docenten, zoals het opzetten van ‘courses’ waarbij je diverse decks klaarzet voor studenten, die er middels een account op de website toegang tot krijgen. Een mooie applicatie, waarbij je tegen betaling ook offline toegang hebt tot je presentaties. Als docent krijg je 50% korting op de getoonde prijzen.

Stock-foto’s

Essentieel voor een goede presentatie met beeldmateriaal is goed beeldmateriaal. Op zoek naar afbeeldingen en foto’s met een hoge resolutie, die je vrij mag gebruiken? Hier vind je 5 websites met een zeer ruim aanbod van stock-foto’s die makkelijk kunt downloaden en gebruiken.

Over de schrijver

Wessel Peeters

Docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding, spelfanaat, gadgetfreak en alumnus master leren en innoveren. Actief bezig met onderwijsinnovatie: ik doe onderzoek, blog, verzorg workshops over onder andere gamification en formatief evalueren en ben actief in het ontwikkelen van onderwijsmateriaal zoals video's en activerende didactiek.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Net als meer dan 1000 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!