Vernieuwenderwijs

4 interessante boeken voor in de kerstvakantie (2016)

En dan is het alweer zover. De laatste lessen, een kerstborrel, een kerstontbijt en vervolgens is het kerstvakantie! Een week die je goed kunt gebruiken om bij te komen, uit te rusten en voor veel docenten: een goed boek te lezen. Wat voor boek is nu interessant om te lezen deze kerstvakantie? Hieronder vier tips:

Het Tienerbrein

Waarom vinden tieners hun mobiele telefoon zo belangrijk? Waarom vinden tieners plannen zo lastig? In dit boek bespreekt Jelle Jolles de dertig neuropsychologische inzichten die iedere volwassene zou moeten hebben om een tiener te begrijpen en hem of haar zich te laten ontplooien. Aan de orde komen de hersenfuncties, cognitief functioneren, sociaal gedrag en slaap. Ook gaat het boek in op de verschillen tussen jongens en meisjes, hoe zij kiezen, plannen en beslissen.
Klik hier voor meer info.

Toetsrevolutie

In plaats van toetsen te zien als eindpunt en beoordeling, kun je het ook inzetten als onderdeel van het leerproces. Niet alleen biedt dit belangrijke kansen voor het verbeteren van het onderwijs en leerprocessen, maar ook om leerlingen meer eigenaarschap te bieden in het onderwijs waar ze aan deelnemen. In dit boek een aantal verdiepende artikelen en een reeks praktijkvoorbeelden over hoe je formatieve toetsen kunt inzetten.
Klik hier voor meer info.

Kennis Maken
Samen Leren

Er was al een Engelse versie en nu is er ook de Nederlandse vertaling. Een aanrader voor mensen die met makered, techniek of creativiteit bezig zijn (dus eigenlijk iedereen). Kennis Maken Samen Leren is een boek dat je achtergronden geeft over de makerbeweging, maar ook dient als inspiratiebron. En als praktisch handboek om zelf aan de slag te gaan. Klik hier voor meer info.

35 mythes over leren en onderwijs

Kleine klassen zijn beter, kennis is niet belangrijk nu we internet hebben en de effectiviteit van leren kun je in een piramide weergeven.. mythes? In het dit boek worden 35 veelvoorkomende stellingen over leren en onderwijs onderzocht. Soms is er geen bewijs, soms is de waarheid genuanceerd en soms klopt de uitspraak niet of niet helemaal en kun je dus spreken van een mythe. Klik hier voor meer info.

Met deze vier boeken heb je in de kerstvakantie ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter, Facebook of een reactie hieronder.

Een prettige kerstvakantie en inspirerend, innovatief 2017 toegewenst!

Wessel Peeters

Wessel Peeters

Onderwijskundige, daarvoor docent maatschappijleer en loopbaanbegeleiding in het voortgezet onderwijs. Alumnus master leren en innoveren. Veel bezig met en praat graag over curriculumontwikkeling, hersenen & leren, formatief evalueren, gamification en digitale didactiek. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

Plaats reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

✉️ Nieuwsbrief

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Account maken →

🌍 Brein en leren

Leer.tips
Deze website is gemaakt om te helpen bij leren.  Je vindt er leertips, leerstrategieën, docententips, leertheorieën, boeken en meer rondom het brein en leren.

Ga naar site →

🔎 Ook interessant:

✉️ Net als meer dan 2500 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!