Vernieuwenderwijs

4 Interessante boeken voor de zomervakantie (2016)

En dan is het alweer zover. Het schooljaar zit er bijna op, en dan breekt de zomervakantie aan! Tijd om weer even bij te komen, uit te rusten en voor veel docenten: vooral veel lezen. Op zoek naar goede boeken om aan het strand of bij het zwembad te lezen? Hieronder vier tips:

kahnemanOns feilbare denken

Het is een behoorlijk dikke pil, maar dan heb je ook wat. In het boek ‘Ons feilbare denken’ van Kahneman wordt uitgelegd hoe de hersenen in elkaar zitten en wat dit met ons gedrag en met leren te maken heeft. Hoewel het dus een dik boek is, is het erg goed leesbaar, waarbij je veel nieuw inzichten zult krijgen. Zeker de moeite waard dus om mee te nemen op vakantie! Klik hier voor meer info.

DrukwerkEen kwestie van karakter

We denken vaak dat, om succes te hebben op school, vooral intelligentie belangrijk is. Paul Tough beweert dat het IQ helemaal niet zo belangrijk is als wordt gedacht, en dat het vooral over doorzettingsvermogen gaat. In ‘Een kwestie van karakter’ toont hij met zowel onderzoek als praktijkvoorbeelden aan waarom hier aandacht voor zou moeten zijn op school. Klik hier voor meer info.

Invent to learnPageflex Persona [document: PRS0000046_00067]

Bezig of interesse in maakonderwijs? Dan is ‘Invent to Learn’ een boek wat daar perfect bij past. Sylvia Martinez schrijft met veel plezier over allerlei verschillende initiatieven en projecten die er lopen, maar gaat ook in op de ‘waarom-vraag’. Veel mooie voorbeelden dus, en zo begin je vol inspiratie aan het nieuwe schooljaar. Helaas alleen in het Engels, maar zeker interessant! Klik hier voor meer info.

9789000348060_downloadCreatieve Scholen

Ken Robinson is bij de meeste docenten wel bekend, en ook dit boek sluit goed aan bij de tijd waarin we leven. Of je nu voor of tegen bent, het is zeker de moeite waard om ‘Creatieve Scholen’ te lezen. Robinson prikkelt met anekdotes en voorbeelden en probeert te laten zien op welke manier een ‘traditionele’ school naar een ‘toekomstbestendige’ school kan veranderen. De moeite waard dus! Klik hier voor meer info.

Met deze vier boeken heb je in de zomer in ieder geval genoeg te doen. Zelf nog tips? Wat lees jij in de vakantie? Laat het weten via twitter of hieronder in de reacties!

Michiel Lucassen

Michiel Lucassen

Docent, alumnus master leren en innoveren, maar bovenal een enthousiaste en gedreven leraar met veel ideeën over hoe onderwijs beter, leuker en mooier kan. Veel bezig met en praat graag over makersonderwijs, creativiteit, 21st century skills en onderwijs voor de toekomst. Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs.

1 reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Makkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons op social media of via onze RSS feed!

✉️ Nieuwsbrief

✏️ Artikel plaatsen

Ook een artikel plaatsen op Vernieuwenderwijs? Maak dan je eigen account aan:

Account maken →

🌍 Brein en leren

Leer.tips
Deze website is gemaakt om te helpen bij leren.  Je vindt er leertips, leerstrategieën, docententips, leertheorieën, boeken en meer rondom het brein en leren.

Ga naar site →

🔎 Ook interessant:

✉️ Net als meer dan 2500 anderen wekelijks een nieuwsbrief ontvangen, met onze nieuwste artikelen
én interessante linkjes? Vul hier je gegevens in:
Je hebt je succesvol geabonneerd!