Vernieuwenderwijs

4 Boeken voor in de voorjaarsvakantie (2021)

Voorjaarsvakantie! Een waar we waarschijnlijk meer aan toe zijn dan anders. Wellicht wil je vooral bezig zijn met andere dingen (zoals sneeuw of carnavalsfoto’s terugkijken). Tegelijkertijd is het een mooie periode om een goed boek te lezen en kan dit ook helpen te ontspannen. In dit artikel 4 boeken die we dan zeker aanraden!

Educating with Purpose: The heart of what matters

In het afgelopen voorjaar (2020) uitgekomen en recent door ons ontdekt: wat een heerlijk boek over onderwijs! Een boek waarin wordt ingegaan op het doel van onderwijs en hoe dit zich kan vertalen naar het curriculum, aan de hand van de principes van Dylan Wiliam (2013).

Het prettige is dat de auteur in het boek precies schrijft over wat de titel doet vermoeden: onderwijs wat er toe doet. Daarbij schuwt hij het niet om onderwijs breed te zien en daarbij ook duidelijk te maken dat de ‘evidence-informed’ beweging, op basis van bijvoorbeeld Hirsch, dit soms erg beperkt bekijken. Wat ons betreft een waardevol en goed perspectief.

Helaas niet verkrijgbaar via de welbekende shops in Nederland, dus wil je een fysiek exemplaar dan zul je wat langer moeten wachten. Heb je Kindle (e-book), dan kun je het vrijwel meteen lezen.

Meer info & Bestellen

En wat als we nu weer gewoon gingen lesgeven

Een boek wat al enkele keren aan ons is aangeraden door onze lezers en wat we nu eindelijk zelf hebben kunnen lezen.

In dit boek bieden de auteurs een eenvoudige en schoolbrede kwaliteitsaanpak, die het onderwijs volgens hen leuker, interessanter en beter maakt: Enigma. Hierbij wordt uitgegaan van de ontplooiing van vakmanschap en professionaliteit. Iedereen is betrokken bij de ontwikkeling van de kennis en kunde van het team, zodat een school het verschil kan maken voor haar leerlingen. Geen wereldschokkende, maar een wel gedegen aanpak die veel teams goed zou kunnen helpen bij de stappen die zij zetten.

Een mooi boek om te lezen als je team, school of opleiding bezig is met een innovatie en meer wilt weten over hoe je dit procesmatig zou kunnen aanpakken. Praktisch en herkenbaar geschreven.

Meer info & Bestellen

Feedback in de klas

Er zijn de afgelopen jaren veel boeken verschenen over feedback. Wat brengt dit boek nu dat er nog niet is? Scherpte en overzicht.

De ondertitel zegt het al: verborgen leerkansen. In dit boek wordt, meer dan in andere boeken over feedback in het onderwijs, veel ingegaan op hoe feedback gericht moet zijn op actie van de leerling-student: feedback is leergericht als het zweet op de juiste rug staat.

Het boek biedt een prettig overzicht van verschillende modellen en invalshoeken van feedback in de klas en vult dit aan met erg praktische tips. Daarnaast leest het ook makkelijk weg. Wat ons betreft hét boek wat we nu zouden aanraden als het gaat over feedback in de les.

Meer info & Bestellen

Teaching in the online classroom

Het online lesgeven is de afgelopen maanden (helaas) het nieuwe normaal geworden voor een groot deel van het onderwijs. Hoe kun je er nu voor zorgen dat het van overleven naar solide lesgeven gaat? Daar poogt dit boek bij te helpen.

De auteur, bekend van Teach like a Champion, geeft aan de hand van onderzoeken en ervaringen verschillende inzichten en tips, zowel op het gebied van synchroon (contactmomenten) als asynchroon (op eigen tempo) lesgeven. Een soort handleiding vol onderbouwde tips, tools en (links naar video’s met) ervaringen.

Wellicht denk je: deze had ik graag eerder gehad. Het boek is helaas pas recente uitgekomen, maar zeker niet te laat: er staan veel inzichten en tips in die erg bruikbaar zijn, zelfs post-covid.

Meer info & Bestellen

Met deze boeken kun je alle kanten op! Misschien spreekt het ene boek je meer aan dan het andere. Het loont om soms een boek te lezen met een mening die toch nét anders is dan wat jij denkt! Hoe dan ook: veel leesplezier.

Welk boek wil jij gaan lezen? We lezen het graag hieronder terug! 😊

image_pdfDownload artikel
Wessel Peeters

Wessel Peeters

Mede-oprichter van Vernieuwenderwijs. Daarvoor onderwijskundige in het hoger onderwijs en leraar geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Reageer

💡 Onze diensten

Wil je hiermee aan de slag en kun je hulp gebruiken? Als docenten en onderwijskundigen helpen we graag. Bekijk hier ons aanbod:

Ga naar →

Blijf op de hoogte!

Elke week dit soort artikelen & interessante linkjes ontvangen in onze nieuwsbrief?

Please wait...

Bedankt, je staat op onze mailinglijst!